Actualitate Cultură

O sâmbătă plină la Sighet (autor, Teofil Ivanciuc)

image_printPrinteaza

Sâmbătă, 27 iulie 2024, sighetenii care nu erau plecați nicăieri și sperau să iasă din tiparele rutinei, au avut parte de o zi plină de evenimente.

Dimineața a început cu Parada Coșarilor, prima de acest fel organizată vreodată în România, ce a adunat la un loc o mulțime de coșari care de care mai pitorești, veniți atât din țară cât și din Germania, Estonia, Letonia și Ucraina.

A fost și paradă și fanfară și mânjirea cu funingine a fețelor spectatorilor pentru că aduce noroc și voie bună, și sirene, bomboane pentru copii și costume speciale, multe jobene, pompierii cu tehnica de stingere a incendiilor, distracție, o sobă care scotea fum (montată într-un căruț) și multe altele.

Totul a fost posibil datorită Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee ASFOCH (sprijiniți de mai mulți parteneri și sponsori), care, prin inimosul coșar localnic Liviu Onea, a ales Sighetul ca loc de desfășurare a ineditului eveniment.

După-amiază a avut loc prima ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Mara”, care a reunit pe scena din centrul municipiului ansambluri din: Republica Moldova („Hora de la Prut” și lăutarii din municipiul Ungheni), Ungaria (corul șvăbesc „Rosmarin Német Nemzetiségi Körus” din Etyek), Ucraina (ansamblul românesc maramureșean „Speranța” din Solotvino/Slatina), din Timișoara (ansamblul sârbesc „Veterani”), Mediaș (ansamblul „Târnavele”) și Prahova (ansamblurile unite „Doina Prahovei” și „Flacăra Prahovei”).
Nu au lipsit nici soliștii vocali, în frunte cu cunoscuta cântăreață bănățeană Valeria Arnăutu și, desigur, gazdele, adică Centrul Cultural Sighetu Marmației (prin artista Ileana Matus, managerul instituției și inițiatorul manifestării) și legendarul Ansamblu folcloric „Mara”.

Acest festival, finanțat de către Primăria și Consiliul Local Sighetu Marmației, este cât se poate de binevenit, fiind organizat exact când trebuie, adică în plin sezon turistic (dar când nu se întâmplă multe alte evenimente) și exact înainte de perioada de post al Sfintei Maria.

Cu siguranță, dacă i se va asigura continuitatea și va rămâne la standarde ridicate, festivalul „Mara” va deveni unul de succes.

Și, tot sâmbătă după-amiază, a avut loc vernisajul unei noi expoziții de sculptură în lemn a valorosului artist Ion Bledea, pe care însă am văzut-o doar în poze, deoarece nu știu cum s-a nimerit de nu am aflat de ea decât după…

Una peste alta, a fost o zi memorabilă, care nu va fi uitată ușor și care am vrea să aibă replici cât mai frecvente.

Teofil Ivanciuc

 

Foto: Teofil Ivanciuc

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise