Actualitate Editorial Știri

O scrisoare pierdută: ce se va întâmpla cu Şcoala de Muzică din Sighet? (autor, Teofil Ivanciuc)

image_printPrinteaza

TVR Cluj a prezentat zilele trecute un material despre desfiinţarea Şcolii de Muzică şi Arte Plastice din Sighetu-Marmaţiei (SMAP, unica şcoală de acest tip din Maramureş şi una din puţinele din România), post unde primarul Horia Scubli a declarat că Ministerul Educaţiei nu i-ar fi răspuns la scrisoarea prin care îi solicita ajutorul, lucru care nu este chiar adevărat!

Pentru cei care nu cunosc situaţia, iată, pe scurt, filmul evenimentelor:

-Pe 31 ianuarie 2017, Consiliul Local Sighet întrunit în şedinţă a votat în unanimitate, în urma propunerii Direcţiei Economice a Primăriei (care obţinuse în prealabil, pe 13 ianuarie, într-o discreţie totală, avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş) pierderea personalităţii juridice a SMAP, care a fost comasată începând din anul şcolar 2017/2018 cu Şcoala Gimnazială „Ioan Mihalyi de Apşa”.

-Numai că, pe 30 ianuarie, Consiliul de Administraţie al Şcolii „Ioan Mihalyi de Apşa” a aprobat menţinerea în activitate a profesorului Nicolae Paraschiv de la „structura Şcoala de Muzică”… Cum ar veni, cei de la „Mihalyi” se ştiau deja stăpâni peste SMAP ori au simţit că, o zi mai târziu, Consiliul Local va vota comasarea SMAP cu „Mihalyi”!

-La 8 martie a fost lansată o petiţie online, „Nu desfiinţaţi Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Sighet”, care a fost semnată de peste 670 de persoane, inclusiv de mari personalităţi ale lumii muzicale româneşti, precum celebrul pianist Dan Grigore.

-Pe 19 martie a apărut un prim articol de presă dedicat subiectului (http://www.salutsighet.ro/nu-mai-avem-nevoie-de-scoala-de-muzica-si-arte-plastice) , articol cu mii de vizualizări, urmat, pe 21 martie, de un material filmat de televiziunea locală în care primarul şi-a expus punctul de vedere (https://youtu.be/6gpiRYIRyOk). De ce Şcoala „Mihalyi”? Primarul Horia Scubli: „Pentru că acolo sunt elevi de vârste apropiate cu cei de la Şcoala de Muzică şi vârstele fiind apropiate, desigur, şi nevoile sunt cam aceleaşi”!

-Pe 23 martie, Consiliul Local, la presiunea opiniei publice, şi-a modificat propria Hotărâre, decizând revenirea la forma iniţială, adică lăsând Şcoala de Muzică de sine-stătătoare. Numai că, până azi, nimeni nu a luat act de noua Hotărâre (HCL 34/2017).

-Pe 29 martie a fost organizat un marş şi protest public, la care au participat părinţi, elevi, profesori ai Şcolii, dar şi alţi cetăţeni; filmările şi imaginile fiind preluate de aproape toată mass-media maramureşeană.

-În data de 4 aprilie, primarul Horia Scubli a trimis o Scrisoare deschisă Ministrului Educaţiei, prin care solicita ajutor pentru păstrarea statutului independent al prestigioasei Şcoli.

-Pe 19 mai, Ministerul i-a răspuns primarului (vezi ataşamentul), demolându-i părerea eronată conform căreia Ministerul sau Inspectoratul Şcolar sunt autorităţile care decid soarta Şcolii de Muzică: „reţeaua şcolară este organizată de autorităţile locale pe baza avizului Inspectoratului Şcolar … Ministerul nu are atribuţii în emiterea de aviz”.

Cu alte cuvinte, primarul, în loc să depună documentaţia necesară la Inspectoratul Judeţean Şcolar, a preferat să ceară sprijinul unei autorităţi care nu are competenţe pe acest subiect…

-În fine, TVR Cluj a difuzat pe 19 iunie un material despre Şcoala de Muzică (https://www.facebook.com/tvrcluj/videos/1343770309009552/), unde primarul a declarat senin că nu a primit nici un răspuns de la Ministrul Educaţiei, dar că va reveni cu o scrisoare adresată noului Ministru, atunci când acesta va fi numit…

Da, avea dreptate în felul său, pentru că nu Ministrul însuşi i-a răspuns, ci Ministerul, prin Directorul General Corina Marin, din cadrul Direcţiei Generale Management Preuniversitar!

Concret, elevii, părinţii şi cadrele didactice doresc ca SMAP să funcţioneze ca instituţie independentă cu personalitate juridică. Doar în această formulă s-au obţinut cele mai bune rezultate din istoria instituţiei, ducându-se numele Sighetului peste hotare.

Pe de altă parte, primarul şi Consiliul Local vor să economisească banii Ministerului Educaţiei (fondurile necesare funcţionării nu provin din bugetul local!), urmărind reducerea cheltuielilor salariale prin desfiinţarea postului de director. Cel puţin, asta ne-a spus în mod repetat edilul.

Unde se află adevărul?
Cine are dreptate?
De ce nu se respectă munca şi talentul celor 215 copii (din toamnă ar fi fost 308 elevi, depăşindu-se şi această barieră legislativă!) şi a profesorilor acestora?
De ce Sighetul nu poate avea o Şcoală cu care să ne mândrim cu toţii?

Aşteptând un nou „adrisant” la Ministerul Educaţiei, toamna aduce un nou an şcolar în care Şcoala de Muzică va fi doar anexă la o şcoală generală „cu copii de vârste apropiate”.

Teofil Ivanciuc

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Nimic nu se schimba, ramane cum am stabilit sau mai bine zis cum a hotarat c.l.Sighet. Pacat, mare pacat, sa ne facem singuri rau, cu gandirea si manuta consilierilor locali pe care cu onor tot noi i-am ales,cu gandirea si manuta noastra cand am pus stampila de „vot”! Oare i-am ales sa ne faca rau sau bine?Cred ca noi am crezut ca vor face bine dar in realitate”viceversa”cum spune piesa! Cu ce au gresit cei de la sc.de arte? Cui i-au gresit? De ce nu recunoaste C.L. greseala? De ce isi bat joc de „ceva” care a existat pozitiv pentru faima municipiului nostru? Asa le multumim? Ce le trebuie,sala de spectacole? De ce nu tine cont nimeni din administratia locala de parerile sighetenilor? De ce isi bat joc de noi si dau vina pe altii? Oare cat sa mai suportam minciuni? Sunt numai cateva intrebari care intereseaza simplul cetatean si la care nu gaseste raspunsuri sau il banuieste si inghite in sec deoarece tot noi i-am ales si am crezut ca vor fi pentru noi si nu impotriva noastra! Ma intreb,chiar i-a stat in „gat” cuiva aceasta scoala de elita? Se mai poate remedia ceva?Raspunsurile cred ca se afla undeva,intr-un birou pe la primarie sau consiliul local,care cred ca nu au somnul linistit atunci cand constientizeaza ca au facut rau in loc de bine! Nu am pus titlu acestui comentariu dar cred ca se putea intitula;”rau in loc de bine” sau „cui îi faci azi bine,maine el iti face rau” sau…”la noi raul invinge binele”! Alegeti care credeti ca se potriveste!

  • Din pacate, se observa un blat grosolan intre ” cabinetul viceprimarului ” Sighet si isjmm. Ma intreb cum isjmm a dat aviz pentru noua structura scolara a Sighetului fara hotararea CL, act obligatoriu prevazut in Ordinul de ministru nr.5777/2016 privind procedura de organizare a retelei scolare. Sigur cei din conducerea Sighetului si-au batut joc de copii, profesori si parinti. Din toamna, scoala va avea 308 elevi incadrandu-se si din acest punct de vedere in prevederile legii. Se pare ca nici acest aspect nu- i intereseaza pe cei din inspectorat si cei din CL. In aceste conditii vom continua demersurile noastre in mass media nationala si chiar in justitie.

  • problema este simpla…in consiliul local sunt persoane care nu au ce cauta acolo, unii in timpul sedintelor chiar se scobesc in nas…sunt acolo doar pentru bani, pentru interese personale, nu au ei absolut nici o treaba cu dorinta de a face bine comunitatii!!! e naiv si imatur cine mai crede in povesti, cei care i-au votat cu siguranta is si revoltati acuma…ce paradox :))))) politicienii put aici, nu altcineva…viceprimar? cred ca orasul a si uitat cum arata persoana respectiva. Dar sa asteptam mai departe urmatoarea sesiune de alegeri, sa vedem care is urmatoarele „promisiuni”

  • Stimata doamna Ildiko Beres

    La intalnirile cu parintii, desfasurate in sala mare de sedinte a Primariei Sighet, ne spuneati ca singura solutie ca Scoala de muzica sa-si pastreze personalitatea juridica, este ca aceasta sa scolarizeze minim 300 de elevi. In comentariile dumneavoastra la articolele publicate pe site-ul Salut Sighet, precum si in emisiunea Sighetul de azi de laTv Sighet, sustineati ca ” sloganul cinstit este inscrieti-va copiii la Scoala de muzica si toate se vor rezolva”. Sighetenii v-au ascultat mesajul, iar in prezent Scoala de muzica are 308 elevi inscrisi indeplinind astfel si criteriul cantitativ ( cel calitativ l-a indeplinit demult). Prin urmare Scoala si-a indeplinit criteriile; dumneavoastra ???

oferta-wise