Actualitate

Oameni și anotimpuri (autor, Gabriela Mariana Cosovan)

image_printPrinteaza
Gabriela Cosovan

Vară, sfârșit de august. Căldură mare – la propriu, chiar dacă luna încă nu se dă dusă de la fereastra dormitorului. Încerca să-și limpezească gândurile… sau ochii… de nesomnul ce o încerca de o bună bucată de vreme. Cu doar câteva secunde în urmă primise un mesaj, care o făcuse să fugă din fața laptopului: „Ce anume nu te lasă să dormi la ora asta, duminica dimineața?”

„De unde știe că-s aici? Cine e? Ce vrea de la mine? Mă poate vedea?” și, instinctiv își aranjă bluza de pijama căzută pe umărul stâng. Era firavă și palidă; cearcănele își croiseră cărări sub ochii ei căprui și mari.

Scruta parcul imens care se întindea în dreptul ferestrei, doar-doar va reuși să afle cum ar fi cel mai bine să reacționeze. Împingea luna cu privirea și dintr-o dată, îi trecu prin minte: „Poate nu sunt singura care face asta? Posibil și el face același lucru?! Un zâmbet șăgalnic îi apăru pe chip și spaima de mai devreme o părăsea încet, dar sigur. Se instală în fața laptopului și mâinile începură să tasteze singure, la început nesigure, apoi din ce în ce mai repede și mai stăpâne pe situație. Odată cu soarele apărut, solitar, în dreptul ferestrei ei, teama i se risipi și în locul ei se instală buna dispoziție. Deja râdea cu poftă, bucurându-se de vara asta atât de fierbinte.

„Pot să-ți spun Ilinca?”

Le plăceau aceleași lucruri: înghețata de vanilie și ciocolata, clătitele și prăjiturile de tot felul. I-a trimis o rețetă de inghețată de casă și ea saliva deja, doar imaginându-și cum va fi. Dimineața de duminică se transformase în ceva bun. Lângă o ceașcă de cafea cu lapte, în aburul unei nopți nedormite, totul căpăta acum o altă culoare și lumină.

Treceau duminici, veneau duminici și, odată cu ele, cei doi treceau de la arșița și verdele crud al verii, la următorul anotimp. Simțeau cum tonurile roșiatice ale toamnei se instalau ușor, în sufletele lor. Ceea ce începuse atât de temător, se maturiza cu fiecare zi și noapte care le treceau prin dreptul ferestrei. Totul căpătase o nunață de calm. În fiecare celulă a corpurilor lor, se instalase o pace pe care nu o mai cunoscuseră până atunci. Se întâlneau zi de zi, pe aceeași bancă; vorbeau în neștire, vrute și nevrute, ore în șir. Oboseala nu îi ajungea niciodată. Se bucurau unul de altul, tăvălindu-se printre frunzele ruginite așternute pe jos. Nici nu și-au dat seama cum trecea timpul. Într-o dimineață s-au trezit cu fereastra acoperită de flori de gheață. Copacii erau încovoiați de greutatea zăpezii dar ei continuau să-și trăiască bucuria, alergând printre duminicile înzăpezite. Nămeții nu-i speriau, dimpotrivă. Viața lor semăna cu un glob de zăpadă, de genul celor pe care, majoritatea dintre noi, le-am avut în copilărie.

Uneori, Ilinca închidea ochii și îl chema. Imediat o suna sau îi bătea în fereastră. Alteori, îi auzea vocea șoptită în miez de noapte: „Ilinca, trezește-te!”. Și se trezea imediat, mai proaspătă ca un ghiocel firav care-și face drum prin zăpadă.

Dar iarna devenea tot mai geroasă; era din ce în ce mai greu pentru ea să mai iasă din casă. La ultima întâlnire, își pierduse una dintre ghetuțe, în zăpada lui. Așa că, acum își consumau bucuria, de acasă, privindu-se unul pe altul, non-stop, prin fereastră, fără cuvinte, doar ochi în ochi… nici nu aveau nevoie de altceva…

La începutul primăverii, ea era atât de slăbită, încât hotărâse să-i caute o altă pereche. Ajunsese să-l iubească cu adevărat și îl iubea atât de mult, încât nu suporta ideea ca el să rămână singur, mai ales acum când totul în jur renăștea. În martie s-au bucurat unul de altul; bucuria ei era umbrită de realitatea pe care doar ea o cunoștea. Încerca din răsputeri să-i fie alături și în acest ultim anotimp  La începutul lui mai, Ilinca s-a stins singură, departe, însă dragostea ei pentru el, a ajutat-o să-i găsească la timp, un alt suflet.

Gabriela Mariana Cosovan

Foto: Peter Lengyel

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise