Actualitate Social

Orfanii albi

image_printPrinteaza

Nu trebuie să cauți prea mult în rândul cunoștințelor tale ca să dai peste o poveste…un scenariu trist de viață al unei familii care are cel puțin un membru care a emigrat în lumea ”cea mare” animat de gândul de a oferi celor dragi o viață mai bună.

Da, cunoaștem cu toții acești conaționali ai noștri, cei care sunt de regulă ”faimoși” în perioada alegerilor când îi numim ”diaspora”, în rest sunt ”spanioli”, ”italieni”, ”francezi” ș.a.m.d. Subiectul este unul complex cu implicații pe toate planurile dar aș vrea să arunc o privire asupra aspectelor de natură psiho-emoțională implicate. Mă refer cu precădere la copiii care rămân în țară, (în cazurile fericite) în grija rudelor. Colegii italieni au găsit și o sintagmă interesantă pentru aceste făpturi, obiect al sacrificiului părinților dar care din nefericire ajung ei înșiși să fie sacrificați: ”orfani bianchi” (td. orfani albi). Explicația pentru această descriere nefericită este dată de carențele care se formează la nivel emoțional în ambele cazuri. S-au făcut studii, s-a publicat pe această temă, surprinzându-se în esență idei destul de sumbre privind efectele de lungă durată la nivel de atașament și stimă de sine ale copiilor lăsați acasă.

Oare cum e să fii în pielea unui ”orfan alb”….? Să duci povara sacrificiului imputat și în același timp să fii ca ceilalți copii fără ca tu să te bucuri de permanența prezenței părinților tăi, de iubirea lor exprimată, de grija și siguranța sentimentului de apartenență? Și în cealaltă parte durerea unui părinte, care muncește în niște condiții care sunt deseori mult sub ceea ce omenește se poate îndura, și totul ca să poată să ofere ființei iubite Tot ce are nevoie…

Ne apropiem cu pași repezi de sfintele sărbători și mă întreb dacă acești copii care tot anul s-au ”hrănit” cu afecțiune prin lungi conversații la telefon sau pe skype, telefoane și aparatură și tehnologie media și IT de ultimă oră și toate ca să umple un gol….un gol pe care un orfan îl resimte pentru totdeauna…ce e oare Crăciunul pentru acești copii?Cu siguranță cea mai frumoasă sărbătoare!Bucuria revederii este cea care îi ajută să viseze, să continue să spere….să spere că viața le va fi și lor prielnică la un moment dat și mai ales că: nu vor mai trebui să fie orfani!

Autor, Camelia Pesek

sursă foto: internet

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise