Actualitate Cultură Știri

PANN-O-RAMA… la Sighet!

image_printPrinteaza

170 de ani de la trecerea în neființă a lui Anton Pann, comemorați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga în cadrul unui turneu național de 10 recitaluri camerale organizat cu susținerea Institutului Cultural Român.

În data de 15 mai 2024, începând cu ora 18:00,  violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține, la Sala „Monica Chifor” a Școlii Gimnaziale cu Program Suplimentar de Muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmației, un recital cameral din cadrul turneului național intitulat PANN-O-RAMA, dedicat personalității poetului și compozitorului Anton Pann. Prin acest eveniment, cei doi muzicieni propun publicului o călătorie de-a lungul a două secole de creație muzicală românească pe firul influenței gândirii artistice a acestui fascinant spirit creator, urmărind transformarea expresiei sale atât de caracteristice într-o veritabilă coordonată de marcă a muzicii autohtone.

Repertoriul prezentat în cadrul acestui turneu vizează exclusiv creații camerale românești ce dezvoltă filonul liric specific muzicii lui Anton Pann și se plasează sub o denumire sugestivă pentru intenția de a construi o perspectivă amplă asupra creației naționale pornind de la numele și creația sa: PANN-O-RAMA. Programul se deschide chiar cu pagini semnate de Pann, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Ioan Dobrinescu, completându-se cu creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin. C. Nottara, Mircea Chiriac, Mihaela Vosganian, Ulpiu Vlad, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu. Special pentru această ediție de turneu, tânărul compozitor Roman Vlad a dedicat celor doi interpreți o creație care va fi prezentată în premieră, intitulată „Cântătorul dorului”.

Alături de susținerea Institutului Cultural Român, turneul se bucură de valorosul sprijin al Societății Române de Radiodifuziune prin Canalul Radio România Muzical, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și de parteneriatul instituțiilor de cultură și de învățământ implicate în organizarea evenimentelor: Direcția Județeană pentru cultură Sălaj, Liceul de Artă IOAN SIMA  din Zalău, Casa memorială „Iuliu Maniu” și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Colegiul de Arte Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Asociația Muzica Rivulina, Asociația RECREART, Rotary Club Sighet și Școala  Gimnazială cu Program Suplimentar de Muzică și Arte Plastice Sighetu Marmației, Centrul Cultural „Eugen Simion” Dumbrăveni, Teatrul Municipal „Maior Ghoerghe Pastia” din Focșani, Ateneul Tecuci prin Fundația „Pelin”, Școala Gimnazială de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila, Școala Gimnazială de Muzică „Victor Karpis” Giurgiu.

Intrarea este liberă!

Comunicat de presă

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise