Actualitate Editorial Illuminati

Pe clapele excelenței! Vrem pian nou pentru Școala de Muzică din Sighet! (autor, Aurel Vișovan)

image_printPrinteaza

Sala „Monica Chifor” a Școlii de Muzică din Sighet reprezintă sufletul culturii sighetene. De ce? Pentru că, indiferent de eveniment, fie el legat de muzica clasică, fie de folclor, fie „baluri ale bobocilor” etc., sala „Monica Chifor” este singura sală menită și capabilă să susțină astfel de evenimente. Este o sală foarte valoroasă pentru acest oraș, nu numai prin numărul de evenimente organizate acolo ci și prin faptul că, din punct de vedere acustic, este excepțională, nu numai prin arhitectura sa, ci și prin materialele de izolare folosite pentru pereții acesteia.

În ultimele decenii, această sală a găzduit concerte de o anvergură cu mult peste ce s-ar aștepta oamenii de la un oraș de mărimea Sighetului. Cum a fost acest lucru posibil? Simplu: prin talentele de renume internațional care și-au fundamentat educația muzicală în această școală, datorită unui corp profesoral de excepție pentru o școală de acest tip.

Până în urmă cu zece ani, în această sală, Filarmonica din Satu Mare oferea constant concerte care erau mult apreciate și necesare pentru dezvoltarea culturală a oamenilor din Sighet, și, până nu demult aveam un pian care era capabil să facă față mâinilor ferme, dar pline de magie, ale pianiștilor care erau tot timpul întâmpinați de o sală plină, dornică să asculte muzică de înaltă calitate.

Din păcate, toate acestea sunt în momentul de față suspendate. Din ce cauză?

Deoarece în sala „Monica Chifor” există un pian Thomann achiziționat acum 10 ani, care a „îmbătrânit”, fiind tot timpul utilizat cu pricepere de mâinile talentaților copii de la Școala de Muzică, care, de mici au fost aplaudați când susțineau examenele sau câte un concert. Sutele, miile de ore de exersat și concertat și-au pus amprenta asupra… pianului. Astăzi pianul este aproape inutilizabil, se dezacordează în timpul concertelor, fiind incapabil să reproducă un sunet curat și corect din punct de vedere muzical.
Copiii de la Școala de Muzică ce își formează urechea muzicală, acordându-și-o la acel pian din sala „Monica Chifor”, interpreții de mare anvergură care odată susțineau regulat concerte în acea sală și care astăzi doresc să readucă pe acea scenă sufletul muzicii clasice, oamenii care sunt dornici să se dezvolte cultural și să își delecteze auzul cu opere muzicale de cel mai înalt rang, cu toții au nevoie de un instrument principal nou în această sală.

Cum se poate realiza?

Printr-un proiect foarte ambițios; de aceea sora mea Aurelia Vișovan – pianistă, Ioan Muntean – directorul Școlii de Muzică și cu mine, am inițiat acest proiect prin care dorim să achiziționăm un nou pian pentru sala „Monica Chifor”. Convinși că putem reuși, ne-am propus să strângem suma de 30.000 de euro pentru a readuce viața muzicală pe care în trecut această sală o genera, iar un pian Yamaha nou, de concert, ar fi exact ce ar trebui.

Echipa Interact Club Sighet, în colaborare cu Rotary Club Sighet, a preluat această inițiativă de a susține acest proiect atât de util, dar cu un scop atât de nobil.

Pe data de 20 martie 2020, Aurelia Vișovan, actualmente profesor universitar la Conservatorul din Nürnberg și asistent universitar la Conservatorul din Viena, va susține un concert de pian aici, la Sighet, cu scopul de a ne reaminti cât de important este un instrument bun pentru ca și elevii școlii cât și pianiștii de carieră să poată evolua la nivel maxim.

Suma este una enormă, dar nu ne descurajează, căutăm sponsori dornici să susțină proiectul și implicit aproape tot ce înseamnă viața culturală a acestui oraș. În momentul de față colaborăm cu majoritatea ONG-urilor din Sighet fiindcă dorim ca tot orașul să fie implicat în această acțiune care va face sala „Monica Chifor” să renască și totodată și Școala de Muzică. Și nu în ultimul rând, am făcut demersul necesar, solicitând sprijin financiar și de la Consiliul Local al municipiului Sighet. Împreună putem reuși!

Aurel VIȘOVAN, membru Interact Sighet,
clasa a XI-a B, CNDV

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Suma necesara a fost introdusa in proiectul bugetului local pentru 2020, in forma in care a trecut prin Comisia de buget-finante, deci ramane ca bugetul sa fie aprobat in cursul acestei luni si atunci achizitionarea instrumentului este asigurata. In alta ordine de idei, desi sunt convins ca majoritatea consilierilor realizeaza importanta si necesitatea acestei investitii, loby-ul este in continuare important si binevenit pentru a lamuri orice neclaritati ar avea cineva legat de oportunitatea acestei actiuni.

 • Încet cu pianul… pe treptele bugetului

  Avem sau nu avem pian, vom avea sau nu un pian de concert la Sighet?!
  Undeva pe finalul anului trecut, un prieten, la o cafea mă abordează și îmi spune:
  – Știi că la Sala de spectacole „Monica Chifor” nu este un pian de concert? Cum să nu fie îi răspund, doar acum 10-12 ani cei de la Școala de muzică au cerut și au primit bani pentru un pian de concert. Din câte îmi aduc aminte l-au și cumpărat.
  – Vezi de treabă că nu-i nici un pian de calitate pe acolo! Au unul dar e vai și amar de mama lui.
  – Nu știu, poate așa este.
  – Uite eu alături de un grup de prieteni am pus niște bani să îi ajutăm pe tinerii de acolo să-și cumpere acel pian. Dar ne mai trebuie destul de mult. Poate veți contribui și voi de la primărie cu ceva.
  – Cât costă pianul?
  – Cam 30 de mii de euro.
  – Mult și nu știu dacă la aprobarea bugetului vor dori să dea această sumă pentru un pian.
  Discuția se încheie aici și ne vedem fiecare de ale noastre.
  Mai deunăzi, într-o discuție cu directorul școlii de muzică și excepționalul tânăr Aurel Vișovan, se deschide din nou discuția cu privire la pian. Cădem de consens cu colegii din comisia de cultură asupra faptului că proiectul merită susținut deci acordăm consultanța necesară celor de la Școala de muzică și în proiectul de buget trecem suma de 150 mii lei necesari achiziționării pianului, adică întreaga sumă necesară. Banii strânși de grupul de tineri inimoși își vor găsi altă destinație, mai sunt multe de făcut.
  La doar câteva zile, proiectul de buget este supus analizei comisiei de buget a consiliului local, analiză la care pianul este exclus de la finanțare. Au alocat banii spre alte proiecte de investiție.
  Convins de necesitatea acestui pian, reiau discuțiile în comisie și reușesc să conving repunerea lui pe lista de finanțare. Oamenii sunt deschiși și înțeleg că nimeni nu va concerta la Sighet aducându-și pianul de acasă. Uneori câteva explicații tehnice și în același timp pertinente fac mai mult decât tot lobby-ul politic.
  Spre finalul săptămânii trecute la finalul ședinței de consiliu proiectul de buget a fost prezentat – în primă lectură – comisiilor reunite ale consiliului, iar în cursul zilei de luni proiectul de buget a fost încărcat a pagina de internet a Primăriei; vezi pagina 14 poziția 25
  http://www.primaria-sighet.ro/fisiere/pagini_fisiere/Proiect_de_hotărâre_privind_aprobarea_bugetului_local_al_municipiului_Sighetu_Marmației_pe_anul_2020.pdf

  Dacă în consiliul local la votul final se va aproba sau nu cumpărarea pianului nu putem ști încă.

 • Felicitări pentru inițiativă!
  Sunt încântat să văd viziunea unor tineri care implementează proiecte concrete pentru ca ideile lor despre o viață mai frumoasă să prindă viață…

 • O initiativa frumoasa, tinereasca. Felicitari ! Dar, din comentariile lecturate, se pare ca suma necesara pentru achizitionarea unui pian corespunzator, pentru sala de spectacole „Monica Chifor”, nu e inca sigur ca va fi prinsa in bugetul Consiliului Local si aprobata; de multe ori, promisiunile raman promisiuni. In caz negativ, ar fi o mare dezamagire pentru cetatenii „Orasului” si mai mult. Banuiesc ca au fost multe investitii si paguboase sau cu „cantec”; de ce sa se admita in acest caz si o investitie, nu atat de mare si pentru cantec, de mare nevoie, care sa aduca un confort cultural pentru toti si sa nu-l stagneze ?
  Este foarte buna si initiativa de a face apel la cei cu posibilitati si cu buna vointa, pentru acordarea de donatii, ca alternativa pentru cazul „respingerii” oficiale, nedorite; mai sunt si alte nevoi, tot in domeniul cultural, numai bani sa fie.
  Va doresc succes si cred in realizarea lui, oricum, pentru ca tineretea este insistenta si hotarata, luptatoare.

 • Povestile celor de la Primaria Sighet sínt frumoase sí interesante sí ín privinta pianului.
  Daca ne aducem aminte de ,,marea sustinere” din partea Primariei sí a Consiliului local ín privinta Scolii de Muzica de acum citiva ani,cind elevi ,parinti sí cadrele didactice au protestat ín diferite moduri impotriva distrugeri acestei Scoli,pun intrebarea fireasca:
  Primaria sí Consiliul local va finanta pianul?
  Povestile de genul acesta Imi aduc aminte de bancul cu:Cocosul,Iepurele sí Magarul unde ín final Magarul spune balanganindu-si chestia:
  EU VREAU FAPTE NU VORBE!

 • Va multumim tuturor pentru sustinerea directa sau cel putin morala a acestui proiect generos care va innobila atmosfera orasului nostru si pentru cuvintele de incurajare la adresa baiatului meu Aurel.

oferta-wise