Actualitate Știri

Pericol de ciumă pe strada Lazu-Baciului din Sighet (autor, Ileana Pisuc)

image_printPrinteaza

N-aș fi crezut niciodată că în secolul XXI al erei noastre voi fi nevoită să trag un semnal de alarmă că suntem în pericolul reapariției acestui flagel numit CIUMA!

Și unde? Nu în vreun sătuc uitat de lume. Ci tocmai la intrarea în municipiul Sighetu-Marmației, pe str. Lazu-Baciului. Vor sări edilii în sus ca arși justificându-se că ei au făcut tot „ce a putut” fiecare în mandatul său pentru „binele” concetățenilor.

Da, domnilor, ne-ați tras apa – cei de pe partea dreaptă fiind privilegiați, deoarece, fiecare cu mijloace proprii „s-a descurcat” și și-a tras-o în curți. Pentru ceilalți, s-au construit cămine și cu asta ne-au zis… spălați-vă pe cap cu ea. Am umblat luni de zile să-mi fac dosar cu tot ce trebuie ca să mă racordez legal, mi-am făcut cămin la poartă, m-au purtat de la Ana la Caiafa, până ce s-a trecut la „marea asfaltare și trotuarizare”. S-au betonat șanțurile și trotuarele așa încât, acum, dacă ai vrea să-ți tragi apa, nu mai poți pe o perioadă de 5 ani.

Așa că, apa trece, proștii rămân (să voteze!). Încă cu apa ar fi cum ar fi. Am găsit soluția salvatoare, bătând o pompă cu hidrofor. Dar cu apa reziduală ce să faci? Unde s-o deversezi? Eu, iar am găsit o soluție. Mi-am construit două fose septice. Lunar fac comandă pe net să-mi cumpăr enzime ca să pot scăpa de apa reziduală pe care o pot folosi vara la udarea gardului viu. Sau plătesc o vidanjă pentru golirea fosei. Alți bani, altă distracție!

Însă unii mai isteți au găsit soluția cea mai la îndemână și, pur și simplu, și-au proiectat în așa fel scurgerile, încât ele se revarsă direct în șanțul de pe stradă. Șanț care, în principiu, a fost făcut pentru colectarea apelor de pe versanți, nicidecum pentru dejecțiile de la băi și bucătării. Înainte, încă mai era o șansă ca aceste dejecții să se scurgă în pânza freatică, șanțurile nefiind betonate. Dar acum, pur și simplu stagnează până ce, ori se evaporă (atunci când e cald), ori trebuie să suporți mirosul pestilențial ce se emană din el. Ești însoțit, de-a lungul trotuarului, de aceste miasme, de îți vine de multe ori, s-o iei pe mijlocul drumului ca să scapi de el.

Ăsta-i prețul că am vrut trotuare? Da’ cu aeru’ ce-ați avut? Nimeni nu s-a gândit sau nu s-a stabilit clar cine trebuie să curețe sau să întrețină aceste șanțuri infecte? Fiecare aruncă vina unul pe celălalt, șanțurile se înfundă și, la o ploaie mai mare, apele se întorc (șanțurile nu au înclinația necesară) și inundă curțile și beciurile cu aceste dejecții, adevărate focare de infecție. Când se va interveni pentru a se constata și a se lua măsuri? Așteptăm o CIUMĂ?

Propun să se trimită echipe de inspectori care să stabilească reguli, să se interzică deversarea dejecțiilor în șanț. Nu e posibil să nu se sesizeze nimeni în acest sens, eu personal făcând sesizări la forurile ce trebuiau să găsească soluții. În loc să se păstreze confidențialitatea celor sesizate, sau să se constate veridicitatea celor reclamate, m-am trezit apostrofată și pusă la colț de către acei ce își închipuie că pot conviețui bătându-și joc de sănătatea celor din jur, care au și ei aceleași drepturi, plătesc impozite și ar dori să poată respira (fără mască) atunci când se deplasează pe trotuare.

Autor, Ileana Pisuc

 

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise