Actualitate Editorial

Placa comemorativă de la Liceul “Dragoș Vodă” – bucuria și tristețea noastră! (autor, Marius Vișovan)

image_printPrinteaza

Azi, 18 iunie, se împlinesc 4 ani de la un eveniment înălțător cu profunde semnificații istorice și spirituale pentru orașul nostru, sfințirea unei plăci comemorative la Colegiul Național “Dragoș Vodă”din Sighet, la 18 iunie 2014, eveniment, însă, deturnat de interese străine de orașul nostru. Ce s-a întâmplat de fapt?

Un capitol important al rezistenţei anticomuniste din Maramureş l-a constituit grupul de elevi ai Liceului „Dragoş Vodă” , numit mai târziu „lotul Vişovan” după numele profesorului Aurel Vişovan, liderul grupului. Opoziția lor față de regimul comunist, atitudinea lor dârză de apărare a valorilor creştine şi naţionale au plătit-o cu ani grei de închisoare la Sighet, Cluj, Târgşor, Canal, Gherla, Jilava etc. , profesorul Vișovan ajungând și în iadul de la Pitești. Lor le este consacrată celula 74 a Muzeului Memorial de la Sighet, alături de alți luptători anticomuniști maramureșeni. Prin numărul de elevi arestați, Liceul “Dragoș Vodă” ocupă locul doi pe țară, după Liceul “Radu Negru” din Făgăraș și se bucură astfel de un meritat prestigiu, fiind unul dintre focarele demnității românești.

Ca o firească recunoaştere a jertfei lor din partea tinerei generaţii, la iniţiativa Asociaţiei Urmaşilor Luptătorilor Anticomunişti (AULA), a avut loc, la 18 iunie 2014, dezvelirea şi sfinţirea unei plăci comemorative în incinta liceului, în prezenţa supravieţuitorilor, a familiilor acestora, a conducerii liceului şi a altor maramureşeni iubitori de istorie. Inscripţia de pe placă a avut următorul conţinut : „În această sală, care servea drept laborator de chimie au avut loc în perioada 1946-1948 întrunirile grupului de rezistenţă anticomunistă condus de profesorul Aurel Vişovan”.

În cadrul ceremoniei de sfințire conduse de preotul greco-catolic Vasile Florea, au fost rostite solemn numele tuturor elevilor sigheteni deținuți politici, majoritatea trecuți deja la cele veșnice.

Din păcate, la numai câteva zile distanţă, placa a fost demontată ca urmare a presiunilor exercitate de către Institutul „Elie Wiesel”, al cărui director, Alexandru Florian, a considerat că aşa ceva este inadmisibil „în oraşul lui Elie Wiesel ”.

Vestea demontării plăcii și atitudinea jignitoare a domnului Florian a produs o profundă mâhnire în rândul opiniei publice anticomuniste din Maramureş. Tristul eveniment a fost reflectat în presa județeană prin texte publicate de “Gazeta de Maramureș” și “Graiul Maramureșului”, pe postul local de televiziune precum și prin numeroase luări de atitudine pe internet. Cu toate demersurile ulterioare ale AULA și ale altor organizații anticomuniste, situația rămâne, de 4 ani, neschimbată.

Solicităm domnului primar Horia Scubli, Consiliului Local și autorităților școlare să se implice în rezolvarea acestei probleme. Ignorarea sau amânarea ei nedefinită nu vor face decât să sporească tristețea și amărăciunea și un sentiment de rușine pentru orașul nostru. Rana rămâne deschisă…

preşedinte AULA,
preot prof. Marius Vişovan

PS. Dintre elevii Liceului “Dragoș Vodă” care au suferit în închisorile comuniste mai sunt în viață domnii Petru Codrea, Ioan Ilban (ambii în Sighet), Nistor Man (Tg. Mureș), Ioan Dunca (Vișeu de Sus), Ioan Pop Arvinte (Timișoara), Gheorghe Bărcan (Cluj – Napoca), Ioan Bizău (Blaj).

oferta-wise

19 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • De ce?
  De ce in alte tari sau chiar la noi,etniile pot comemora pe oricine,chiar si pe cei care au infaptuit crime impotriva poporului roman,iar noi,ROMANII ,nu putem sfintii o placa comemorativa cu tinerii eroi liceeni din Sighet,care s-au jertfit pentru ideea libertatii!
  De ce noi nu avem voie sa avem eroii nostri si ne aplecam in fata tuturor si facem sluj cerintelor aberante venite de oriunde?
  De ce nu avem demnitate,asa cum au avut acesti tineri,tarati prin inchisori,avand ani grei de suferinta si unii chiar si-au pierdut viata pentru un crez si astazi noi îi dam uitarii?
  De ce la noi nu si la altii da,de ce…de ce?
  De ce nu vrem sa ne cunoastem istoria adevarata,de ce ne ferim de ea?
  De ce nu vrem sa-i bucuram pe acei eroi care mai sunt inca in viata si care au suferit pentru poporul roman,si-acum nu vrem sa le recunoastem meritele lasandu-i dati uitari!Chiar atat de lasi suntem?
  De nu vrem sa stim,ca in acest liceu de elita,au avut de suferit, tineri eroi carora li s-au frant aripile de catre securisti si comunisti?
  De ce o simpla placa,nu se poate pune,sau a fost pusa si ulterior data jos la cerinta unui institut care a mai dat in romani si considera ca numai ei au dreptate?
  De ce nu vrem sa se stie ca acest”Grup”nu a luptat pentru ei ci pentru natiunea noastra,jertfindu-si viata intre zidurile celor mai grele temniti si hrube securiste?
  Sunt intebari care ar trebuii sa-i doara pe romani,care uniti intr-un glas sa ceara ceva ce ne apartine si care a fost dat uitarii,Liceul Dragos Voda,a fost martorul arestarilor abuzive, si eroii care au trecut prin el,merita,macar,o placa comemorativa,ceva ce sa-i mai tina-n viata,pe acei care s-au „dus” sau care mai traiesc,inca!

  • Conform
   Legea nr. 217/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii
   Art. 2
   c) prin persoană vinovată de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război se înțelege orice persoană condamnată definitiv de către o instanță judecătorească română ori străină sau prin orice hotărâre recunoscută în România, potrivit legii, pentru una sau mai multe infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și persoana din conducerea unei organizații al cărei caracter criminal a fost constatat prin hotărârea unei instanțe penale internaționale;”.
   f) prin Mișcarea Legionară se înțelege o organizație fascistă din România care a activat în perioada 1927-1941 sub denumirile de «Legiunea Arhanghelului Mihail», «Garda de Fier» și «Partidul Totul pentru Țară».”

   După cum lesne, dacă ești de bună credință, îți poți da seama că elevii Colegiului Național „Dragoș Vodă” nu se supun prevederilor acestor două articole (dar, un avocat experimentat va mai putea desprinde și alte argumente) pur și simplu avînd în vedere vîrsta lor la data arestării!, și luînd act și de declarația liderului lor, prof. Aurel Vișovan, dată în instanță, prin care își asuma exclusiv învinuirile pentru care elevii săi nu se „calificau”, cred că e nevoie de o acțiune mai fermă, perfect legală în cadrul Consiliului Local Sighetu Marmației a cărei eventuală hotărîre pentru reașezarea plăcii (jertfind numele profesorului, act cu care sunt sigur că acesta ar fi acord dacă ar fi în viață) să fie inatacabilă.

   • Domnule Gogea, Placa in cauza – realizata destul de artistic, nu poate fi modificata. Poate fi pusa asa cum a fost initial sau deloc ( si doar acolo si nu in alta parte). Iar eu cu siguranta nu voi cheltui bani inca o data pentru a face alta. Dar daca autoritatile vor sa se implice si financiar si vor gasi pe banii lor alte forme de a omagia pe eroii anticomunisti de la Dragos Voda – ( elevi cei mai multi dar si profesorul care i-a format si fara de care nimic n-ar fi fost…) eu cu siguranta nu ma voi opune. Dar cred ca nimeni ( in afara de dvs ) nu se gandeste la o asemenea varianta….

   • Iar ce ati citat la punctul f, stiti ca nu e adevarat si asta e marsavia legii 217.. .Academia Romana a intervenit chiar atunci si a spus ca termenii „legionar” si ‘fascist nu sunt echivalenti.

  • Domnule Luscalov, va multumim pentru atitudine, in numele ultimilor supravietuitori, ai sotiilor si urmasilor acestor maramureseni demni.

 • Sighet nu este doar „orașul lui Elie Wiesel”, este și orașul lui Aurel Vişovan și al elevilor CN Dragoș Vodă – luptători anticomunişti şi eroi ai neamului românesc! Demontarea plăcii comemorative de la Sighet reprezintă un atac asupra memoriei și istoriei noastre naționale! Fundația Profesor George Manu, pe care o reprezint, a făcut în mai multe rânduri demersuri pentru repunerea plăcii, din păcate toate încercările au rămas până în prezent fără soluționare.
  O mare rușine lezează demnitatea noastră de români: avem eroi, avem martiri, avem sfinți care s-au opus bolsevizarii și satanizarii României și au plătit cu viața și pătimirea lor păstrarea demnității neamului. Şi noi cum îi răsplătim astăzi? După 45 de ani de comunism şi încă 28 de ani de aşa zisă democraţie continuăm să îi ţinem ferecaţi în temniţele memoriei?
  După 1989 s-au dat legi prin care statul român recunoaște și omagiază lupta și suferința acestor oameni (Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989; Legea 127/2017 pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în dată de 14 mai, etc). Din păcate aceste legi cu statut național sunt ignorate chiar de autoritățile care sunt obligate să promoveze memoria foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști. Și cum asta nu ar fi suficient de grav, avem situații de tipul celei de la Sighet când inițiative independente, perfect legale și morale, sunt amputate de corectitudinea politică a celor care au obligația legală să le protejeze şi să le sprijine!
  Domnule primar, doamnelor şi domnilor consilieri, doamnelor şi domnilor profesori ai CN Dragoş Vodă, unii luptători anticomunişti din Lotul Vişovan sunt încă în viaţă şi îi întâlniţi pe stradă în Sighet! Îi puteţi privi în ochi? Dar înăuntru conştiinţei dvs. puteţi privi? Lupta pentru dreptate, memorie și istorie nu se termină aici. Placa comemorativă trebuie repusă la locul ce i se cuvine în cel mai scurt timp.

  • Va multumesc, doamna Condurache , pentru atitudine si incurajare. Ma bucur ca si de la Bucuresti ne vin semnale ca nu suntem singuri, ca peste tot exista romani de suflet cu constiinta curata si ca ce se intampla la Sighet are ecouri in inimile romanilor demni.

 • Cu evlavie și cu respectul cuvenit acestor eroi ai neamului românesc, am admirat gestul dv. Vă felicit! Eu m-am gândit să scriu romanul istoric al unui sat de tătari din Dobrogea, protagonist fiind tatăl meu, poetul preotul, militantul satului și al neamului său.La 18 ani tata a scris aceste versuri : (ca răspuns mentorului, profesorului de seminar teologic musulman: „Dacă vei întreba din mormânt cum e soarta tătarului, Tot orfan e, dar el luptă zi și noapte pentru Patria lui; Dacă mormântul tău e-n Rai și Creatorul te va chema, Roagă-l să ne-accepte Ruga, să ne -adunăm iar în Crimeea” (revista EMEL, 1931)

 • Barcan Gheorghe
  M-am bucurat mult cand am auzit de montarea unei placi comemorative la CN Dragos Voda din Sighet, care a fost in multe situatii un centru maramuresan de rezistenta anticomunista, spirituala si nationala, de mare prestigiu, atat de necesara in acele vremi, care au adus prapadul peste noi, de indata ce acel regim s-a instaurat. In aceste manifestari se gaseau elevi, profesori si multime de cetateni ai orasului.
  M-a intristat mult momentul cand aceasta placa s-a smuls de la locul ei, cu rea credinta si abuz, printr-o actiune arbitrara, in fata celor ce trebuiau sa evite acea profanare. Ce au facut oare acei elevi, ce acte criminale au savarsit ei pentru a fi astfel etichetati si prigoniti si dupa prigoana ? Oare nu se cunoaste tratamentul bestial si criminal ce li s-a aplicat in anchete si locatiile de detentie, unii sfarsind pe acolo, in sfidarea Constitutiei si legilor tarii? Au patit oare ceva acei tortionari, cunoscuti, sau vor fi cumva „mustrati”, cei ce mai sunt?
  Eram pe atunci si eu elev la acelas liceu Dragos Voda si-i cunosteam dupa felul cum se manifestau acesti elevi, fiindu-mi colegi de clasa sau de liceu:
  – erau colegi buni, silitori la invatatura si disciplinati, in respectul sentimentului national si spiritual, ca si cei de alte confesiuni, in prvederile legii;
  – plecarea lor a fost o surpriza si a lasat in urma un gol in scoala, in mediul ei de demnitate.
  Domnul profesor Visovan Aurel a fost iubit nu numai de acel grup de elevi amintit, ci de toti elevii claselor la care a predat, printre care ma numar si eu, pentru felul in care preda, pentru imbinarea exigentei cu respctul deplin fata de elevi, pentru intreaga lui tinuta ca profesor si ca om.

  Consider ca punerea placii comemorative la locul ei, acolo unde Institutia avea drepul deplin s-o afiseze, ca si demersurile in acest sens, ar reprezenta repararea unui prejudiciu in exces adus, nu numai acelui grup de elevi, ci unei largi colectivitati maramuresene si nu numai, cu sentimentele ei spirituale si nationale, de buna credinta.

  • Domnul profesor Barcan, sustinerea dvs. ne onoreaza si confirma ca demersul nostru n-a fost zadarnic. Daca mai marii zilei ar intelege prin ce ati trecut dvs. ar avea mai mult respect, nu doar la Sighet dar si la Bucuresti si in toata tara.

  • Domnule profesor,Barcan,cred ca sunteti super convins ca sleahta comunistilor,niciodata nu i-a iubit pe nationalisi!Si cum astazi tot ei ne conduc,sunt slabe sperante sa se repuna placa la locul ei!Aceasta placa merita vazuta de elevii zilelor de astazi si sa nu uitam ca in fiecare an,fostii elevi ai acestui liceu de prestigiu,organizeaza intalniri pentru a se revedea si de a-si amintii de bancile scolii!Cred,ca ne-am bucura cu toti sa vedem aceasta placa care aminteste ca in acest liceu au fost elevi eroi,si au suferit pentru-ca au crezut si si-au iubit prea mult tara si drept urmare au fost prigoniti de securisti si comunisti!Nu meritau acest tratament,nu meritau sa fie aruncati in inchisori pentru crezul lor!Nu merita nici astazi sa primeasca acelasi tratament,merita un loc de frunte pentru ai cunoaste cu totii,dar sa nu uitam ca primarul nostru este socialist si ,sigur nu s-ar implica pentru corectarea erorii de a fi smulsa aceasta placa de la locul ei,bine meritat!

   • Eu totusi cred si sper ca domnul primar Scubli se va implica, dincolo de culoarea politica. Nu stiu daca l-a cunoscut personal pe tatal meu, pe mama sigur da. Constiinta de sighetean, respectul si armonia intre cetatenii orasului, trebuie sa-l faca sa se implice.

    Probabil pana acum domnul primar nu a fost la curent cu scandalul legat de placa. E in joc si imaginea orasului nostru.

 • Multumesc cu respect celor peste 1.000 de cititori ai „Salut Sighet” pentru atentia acordata acestui material. Pentru orice lamuriri suplimentare va stau la dispozitie pe e mail : mariusvisovan@yahoo.com

 • Nicio reactie dupa o saptamana, nici din partea primarului nici a autoritatilor scolare. Desigur, nu-mi faceam iluzii, dar totusi…

 • Azi se implinesc 4 ani de la demontarea placii, la 25 iunie 2014. Iar eu inchei discutia, sunt alte teme importante care asteapta sa se bucure de atentia publicului….Va multumesc tuturor !

oferta-wise