Actualitate Cultură

Pledoarie pentru ultimii țărani (autor, Ileana Pisuc)

image_printPrinteaza

pisuc_ileana1Un caz banal veţi zice la început. Mare scofală: să vezi un ţăran înconjurat de 2-3 ,,poliţişti” din Pol. locală ce-şi fac ,,datoria” pe o stradă din oraş. Asta dacă eşti unul din masa „amorfă” ce colcăie cît e ziua de mare, fără un ţel anume, pe ,,centru”, cu sacoşe în mînă şi cu ochii în pămînt. Nu e timp de observat nimic în jur. Scopul tău e să te vezi cu sarsanalele pline şi să te întorci repede la confortul tău zilnic.

Însă mie mi s-a rupt sufletul să văd pe acel ţăran, ce avea asupra sa cîteva sticle cu lapte, încolţit de nişte ,,zeloşi” ai poliţiei locale, tineri, ce-i puteau fi nepoţi bătrînului ,,infractor”. Tremura săracul om şi îşi dădea cu atîta sîrguinţă datele din buletin pentru a fi amendat, încît ai fi crezut că pentru el era cea mai mare amnistie din viaţa lui, faptul că a fost doar amendat şi nu împuşcat pe loc. Avea într-adevăr o mare vină, aceea de a îndrăzni să iasă la oraş şi să vîndă cîţiva litri de lapte. Reprezenta un aşa de mare pericol pentru societate, încît doar ,,vigilenţa” acelor ,,zeloşi” slujbaşi ne-au salvat de o eventuală „calamitate”.

Da, ţăranul (acel care a mai rămas) azi reprezintă un pericol public (cică pentru sănătatea noastră) pentru că îşi vinde produsele în loc nepermis şi nu sunt verificate de ,,organele” competente.

Domnilor ,,competenţi”, ţăranul n-are nevoie de avizul nimănui pentru a fi cinstit! La el mai există bunul simţ înnăscut, ce face mai mult decît 100 de parafe! Niciodată nu va introduce în lapte nici E-uri, nici arome identic naturale, nici amelioratori, nici insecte măcinate, pentru a-şi vinde produsul. Acele mărfuri stau în rafturile supermarketurilor (eu le numesc produse de ucidere lentă dar sigură) şi pe care nimeni nu le interzice, dimpotrivă, li se face şi reclamă. Acela e adevăratul pericol, însă văd că am ajuns, din păcate, să fim minţiţi, să cumpărăm orice rebut, numai să fie frumos ,,ambalat”.

Eu recunosc, nu pot să trec şi să mă fac că nu văd anumite nedreptăţi şi l-am întrebat pe bătrîn:
‒ Da ce-ai făcut unchiule, pe cine ai omorît?
‒ N-am omorît pă nime domnucă, am vrut numai să vînd şî ieu neşte lapte…
‒ Domnule poliţist, aceasta e cea mai gravă infracţiune. Vă rog, la carceră cu el şi dacă se poate să-i puneţi şi lanţuri la picioare! Auzi la el, să îndrăznească să-şi vîndă produsele proprii din gospodărie, în loc să întindă mîna după ajutoare de la stat. Bine faceţi! Dar aş mai avea o propunere. Mergeţi şi la intrarea în piaţa de alimente şi vedeţi cum sunt agresaţi verbal trecătorii de către ,,comercianţii” cinstiţi, care-ţi vîră pachetele de ţigări aproape în gură. Ei nu reprezintă un pericol public, numai acest ţăran amărît. Ar trebui să primiţi ordin de la şefii dumneavoastră, ca mai ales în zilele geroase (era un ger cumplit) să ,,pîndiţi” ţăranii ce vin cu produse spre vînzare, să le oferiţi pe loc gherete încălzite pentru a-i proteja. Nu-i alungaţi, nu-i umiliţi, pentru că din păcate sunt pe cale de dispariţie. Ei nu vă cer nimic, decît să-i lăsaţi să facă ce ştiu ei mai bine: să se scoale cu noaptea în cap, să-şi hrănească văcuţa, s-o adape, s-o mulgă, să stea la ,,ocazie” ore în şir să poată veni la oraş cu un pic de lapte. Nu-l globalizaţi, nu-l obligaţi să îngroaşe rîndurile celor ce umblă ca bezmeticii împingînd de-un cărucior prin cele marketuri şi aruncînd în ele produs pe care organismul nu le recunoaşte. Preţuiţi-i pînă-i mai avem că s-or supăra şi n-or mai veni şi riscaţi să rămîneţi cu chitanţierele de amenzi intacte!

Nu vă alungaţi ţăranii pentru că ei încă mai reprezintă SAREA PĂMÎNTULUI!

Ileana PISUC

sursă foto: internet

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise