Actualitate Editorial

Politica? E o c … ă, dom’le! (autor, Crina Voinaghi)

image_printPrinteaza
prof. Crina Voinaghi

Se presupune că orice om decent știe care este diferența dintre bine și rău. Știi, pentru că așa ai fost crescut, educat, simți că anumite lucruri nu sunt corecte sau cusute cu ață albă sau exagerate. Și atunci de ce în România această diferență este extrem de greu de făcut și are multe variabile?

Poți să spui eu nu fac politică dar nu știu câtă dreptate mai ai. Poți și să nu mergi la vot dar apoi ce drept mai ai să te plângi? Îți permiți să mergi la mitinguri, la proteste sau unde mai vrei tu, să postezi ce dorești pe facebook sau pe alte rețele de socializare dar nu ai nicio certitudine că vei putea face asta peste câțiva ani, când vei vrea, de câte ori vei vrea. Viața noastră, a fiecăruia depinde de faptul că iei sau nu atitudine, că te declari de o parte sau de alta a baricadei, că îți susții punctul de vedere și îți asumi responsabilitatea. Dar să te declari neinteresat, să trăiești doar în mica ta bulă personală, să nu riști nimic, să nu ai nicio părere, asta nu știu cât de ok este. Mai devreme sau mai târziu vei ajunge cu o problemă minoră sau majoră într-un spital, vei sta la cozi la primărie, îți vei strica mașina mai mult sau mai puțin pe drumurile din România, vei merge într-o stațiune în concediu și vei constata că nimănui nu-i pasă de tine, tot ce se așteaptă de la tine este să plătești fără să pui întrebări.

Întotdeauna în politică au existat interpretări, simpatii, doctrine, limbaj de lemn, manipulări și influențe dar acum sunt toate  înmulțite cu 100. Sau chiar cu 1000. Parcă nu mai știi în care parte să te uiți, sunt peste tot, nimeni nu este fără pată și atunci te întrebi bine dar eu, eu de ce îmi plătesc întreținerea, mă strădui să nu întârzii la serviciu și încerc să fiu cât mai cinstit, cât mai onest? Și atunci nu-i de mirare că nu mai vrei să deschizi televizorul pentru a vedea  politicieni care  caută tot timpul să pareze acuzații, care au nevoie să strige insistent sunt nevinovat, alții sunt vinovați, cei care îmi înscenează diverse mizerii. Cam mulți oameni importanți avem care sunt nedreptățiți de soartă. Normal că te apucă scârba și revolta și te simți nedreptățit gândindu-te la ultimul concediu pe care ți l-ai permis, tu, om cinstit. Normal că îți vine să îți iei lumea în cap dar faptul că am ajuns așa se datorează și celor care au spus pe mine nu mă interesează, eu am o viață, eu nu fac politică. Este de fapt un cerc vicios.

Apoi este foarte greu de înțeles de ce s-ar preocupa cei care au puterea mai mult de condițiile din închisori decât de condițiile din spitale de exemplu. Este de bun simț și asta. Să zicem că nu există excepții, nici interpretări. Nici un om rațional nu ar putea spune că e mai important să rezolvăm situația oamenilor din închisori. Și totuși sunt unii care îți spun privindu-te în ochi că este o problemă ce trebuie neapărat rezolvată după care vor veni și altele. Dar mai întâi asta.

Sunt atâtea paradoxuri, suntem atât de frumoși și atât de urâți, atât de sensibil și atât de cinici, atât de darnici și atât de risipitori! Și aici vă pot da câteva exemple, toate actuale.

Primăria Iași a cheltuit zilele astea 85.000 de euro pe un steag pentru a se mândri în anul centenarului. Casa lui Iuliu Maniu din satul Bădăcin din Sălaj este restaurată prin bunăvoința unui preot cu ajutorul unor donații individuale, venite de la diverse persoane în măsura în care Iuliu Maniu a donat și el pentru construirea școlii de acolo. Are nevoie de încă 200.000 de euro. Casa pentru părinți ai căror copii bolnavi de cancer sunt internați la Institutul Fundeni   s-a făcut prin donațiile a peste o sută de mii de români prin proiectul Magic Home. Bazinul de înot al unei școli din București nu este dat în folosință din cauza unor nereguli și stă în paragină deși au fost cheltuiți în jur de 100 000 de euro. Elevii din lotul național de matematică s-au întors cu 5 medalii de aur și una de bronz de la Olimpiada Balcanică din Grecia, ceea ce a plasat România pe primul loc printre cele 18 națiuni participante. Potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale aproximativ 40% din elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcționali. Un studiu făcut de iSense Solutions arată că românii din mediul urban cheltuie 80 % din salariu pe mâncare, întreținere și rate ceea ce în alte țări europene se rezolvă cu doar 15% din salariu. Potrivit clasamentului european două treimi dintre români își petrec vacanța acasă. În alte țări din Uniune doar o treime își petrec vacanța acasă. Nu mai spun de persoanele cu dizabilități care nu au prea multe șanse în România la o viață independentă, să nu mai vorbim de participarea lor la un festival în aer liber sau obținerea unui loc de muncă.

Așa că, înainte de a spune eu nu fac politică, pe mine nu mă interesează, am viața mea, nu merg la vot, toți sunt o apă și-un pământ și altele de genul acesta, mai gândiți-vă! Este ușor să ne considerăm victime atunci când nu am făcut mai nimic, am stat în banca noastră și am așteptat doar să treacă furtuna.

Autor, prof. Crina Voinaghi

 

 

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Partidele fac politica??????
    Stau si ma intreb,partidele din Romania fac politica,ca eu vad numai ura si nici un fel de cooperare intre ele,se injura ca la usa cortului,se spune intotdeauna ca adversarul este c….a iar el mielusel si nici usturoi nu a mancat dar gura-i pute,de vorbe de ocara impotriva celuilant!Si atunci ma intreb,se merita sa ma obosesc sa ma duc sa-l votez pe unul sau pe altul, ca toti sunt la fel!Raspunsul meu este, ca am ajuns la concluzia ca nu se merita,ca jocurile sunt facute de altii,alegerile se fura mai ditamai ca-n codru!Cine are „tatuci” in Europa sau peste ocean au sanse si invers tot sanse au ,dar nu sti pe care sa alegi ca intotdeauna am fost dezamagit de ce-am votat!Si atunci sa fac politica,sa ma murdaresc si eu cu mizeria politicii autohtone?Categoric ,NU!In schimb i-au atitudine si despre stanga si depre dreapta cand gresesc,nu ma tem ca-mi inchide gura cineva sau ca in viitor imi vor inchide-o!Dar ce folos sa spun ca nu-i bine aia,ca ala face rau,ca nimeni nu ma asculta si ce am castigat sau castig,doar „fosti” prieteni care ma ocolesc,injuraturi si amenintari,blocari pe retele de socializare.”Prietenii”ma sfatuiesc sa tac ca sunt mic si nimeni nu ma vede!In schimb am castigat stima din partea oamenilor cinstiti si necajiti,care nu au curajul opiniei,ar vrea si ei sa spuna ceva,dar frica razbunarii,îi fac sa taca si pe ascuns ma incurajeaza!Astazi ce se face nu se poate numii politica,este ca in jungla,ce-l ce are putere,dicteaza si insfaca halca cea mai mare,iar noua oamenilor de rand,din cand in cand ni se arunca cate-o firimitura,sa ne potolim foamea sau sa ne amageasca ca ce-l de ieri nu ne-a dat iar el care-i astazi la putere este marinimos cu noi,si ne da cat poate,dar nu uita ca sa-si asigure pentru el,prezentul si viitorul!
    Nu trebuie sa ascultam de politicieni ca toti sunt o apa si-o minciuna,una promit si alta fac,ne acopera-n campanii cu vorbe mieroase,ca dupa aceea sa uite,pur si simplu,de ce-au promis!Nu trebuie sa le dam voturi politicienilor,in schimb trebuie sa promovam cati mai multi independenti,ei nu sprijina pe”seful”sau partidul,ei incearca sa ne sprijine pe NOI,cei multi si nevoiasi,nu au interese de partid doar interesul nostru!Dar sunt putini care au curajul sa candideze independent.In general omul singur nu se vrea murdarit si incearca sa razbeasca prin hatisul vorbelor de politicieni si sa duca la bun sfarsit increderea ce i s-a acordat!
    Ma uit la politicieni si la biata tara,ei prospera si tara saraceste si atunci ma intreb sa merita sa fac politica,iar raspunsul meu este ferm,NU!!!

  • De acord cu mesajul, dar m-as fi bucurat ca motto-ul sa nu fie al unui om care a promovat comunismul ( pe langa alte erori ).

    Jean Paul Sartre este o personalitate, fara indoiala, dar pentru noi nu una pozitiva.

oferta-wise