Actualitate Cultură

Poveste de iarnă (autor, Maria Tirenescu)

image_printPrinteaza

Poveste de iarnă
(întâmplări din 1960)

Maria Tirenescu

Despre modul în care se sărbătorea la ţară Crăciunul am aflat de la elevii mai mari. L-am întrebat pe tata: „De ce nu sărbătorim şi noi?”. Tata mi-a răspuns că în clădirea şcolii, unde locuiam noi, nu e voie. Ştiam doar de Moş Gerilă de la sindicat care venea cu daruri înainte de Anul Nou. Făceam pom de iarnă, un brad încărcat cu bomboane învelite cu staniol, cu globuri de sticlă aduse de la Cluj sau Bistriţa, lumânărele adevărate, care se prindeau cu cleme de crenguţele de brad şi pe care le aprindeam seara, şi figurine din hârtie glasată sau din zahăr.
De Anul Nou, toată familia se aduna la Săcel, în casa bunicilor. Era sărbătorit bunicul, de ziua lui onomastică. Bunicii aveau un brad împodobit cu nuci învelite în staniol, mere şi figurine din zahăr. Aveau şi câteva bomboane de pom, cumpărate de la oraş.
De la Vişeu, duceam prăjituri şi portocale. Bunicii se bucurau întotdeauna de portocalele aduse de noi. Bunicul zicea: „Astea-s bune, că-s moi. Le pot mânca şi eu.”
Acolo, la ţară, am văzut colindători şi am vrut să-i colindăm pe bunici. Dar nu ştiam nici o colindă. La cine să apelez? La tata, doar el le ştia pe toate.
Şi tata a început să colinde:

„Puică neagră bagă-n sac,
Scoală, gazdă, dă-mi colac!
De mi-i da, de nu mi-i da,
Altu’ nu ţi-oi colinda,
Că mi-i scurtă gubuţa
Și mă tem c-oi îngheța!”

Nu ştiam ce e gubuţa. După ce am aflat că aşa i se spune hăinuţei, am învăţat colinda şi i-am colindat nu numai pe bunici, ci şi pe naşi, dar şi pe celelalte rude care au mai venit în vizită.
După ce au plecat musafirii din sat, am vrut să-i cânt bunicii un cântec pe care îl învăţasem la şcoală.

„Bradule frumos,
Pleacă-ţi vârfu-n jos
Şi ne spune-anume
Din ce colţ de lume
Şi pe care drum
Ai venit acum,
Ai venit acum!”
„Eu, voinici mărunţi,
M-am născut în munţi.
M-a izbit furtuna,
Ploile şi bruma,
Dar mai dârz prin greu,
Am răzbit mereu,
Am răzbit mereu!
Dar când mă făcui
Brăduleţ, brădui…”

Mult i-a mai plăcut bunicii cântecul! A trebuit să-l cânt de câteva multe ori. Au urmat şi alte „momente artistice”… Un adevărat spectacol cu cântece învăţate la şcoală sau de la difuzor.
Se făcuse târziu. Nu mai plecam în acea seară la Vişeu. Începuseră pregătirile pentru culcare. Mătuşa care locuia cu bunicii în casă, alerga ba cu cergi, ba cu cearşafuri, ba cu perne să le pună la dispoziţia musafirilor de la oraş.
Între timp, uncheşul Ştefan, fratele cel mai mic al tatălui meu, ne-a povestit că, pentru a se deosebi între ele, familiile din Săcel cu numele Grad aveau câte o poreclă. Familia noastră era „a lui Toderaş”. Numele venea de la bunicul lui, tatăl bunicului nostru. Acest Toderaş era unul dintre cei mai importanţi locuitori ai comunei. Avea pământ, animale şi ştia să citească şi să calculeze. Nu purta opinci. Purta cizme din piele, cumpărate de la oraş. Doar el şi primarul aveau cizme. Şi ce mândru trebuia să fi fost străbunicul când trecea prin sat! Şi cât era de admirat!
Uncheşul Ştefan ne-a mai spus că au estimat vechimea casei, luând în considerare modul în care a fost construită, zugrăvită, ţinând seamă de povestirile bătrânilor familiei.
– Mioara, casa asta a fost construită în timpul răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan. Tu ai învăţat istorie. Ştii în ce an a avut loc răscoala?
– Cred că pe la 1780… Nu mai ştiu exact. Nici voi nu ştiţi exact când s-a construit casa.
– Măi Ştefane, nu mai obosi fata!
– Nu mă oboseşte! E interesant.
Am mai povestit puţin. Despre familia bunicii am aflat că se numea tot Grad, dar erau „ai Cârsnicului”.
Celor mici „le-a făcut patul” pe cuptor. Poate vă miraţi că se poate dormi pe cuptor. Orice casă bătrânească din Săcel are două camere: una de zi şi alta pentru ocazii. Pe două laturi ale camerei de zi sunt bănci de lemn, mai late, numite lăiţi. În colţul format de lăiţi este o masă. Pe pereţi sunt icoane, cea mai importantă icoană este cea de deasupra mesei. În colţul opus mesei este soba. Este zidită din cărămidă, are plită şi cuptor pentru prepararea mâncării. Lângă sobă, se află cuptorul pentru pâine. E atât de mare că, deasupra lui, se poate dormi. Un alt colţ este ocupat de patul gazdei. Bunicii mei aveau un pat înalt. De sub el, se trăgea un alt pat, mai puţin înalt, numit pătuţ. Deasupra patului se află ruda pe care sunt aşezate frumos cergi cu dungi albe, roşii şi negre. Pe peretele dintre uşă şi sobă se află tipsiile pentru copt pâine, iar în stânga uşii este podişorul, dulapul pentru veselă.
În camera „domnească” se afla mobilă de dormitor, o canapea, dar şi lăiţi pe două laturi ale camerei. Şi încă un podişor. Pe pereţi sunt icoane cu ştergare şi blide de Scomârcea, vestite în ţară, dar şi blide cumpărate din târg, blide de Horezu.
Eu am vrut să dorm pe laiţă. Era o experienţă nouă. Nu am vrut să mănânc sarmale pentru că erau făcute cu mirodenii pe care nu le cunoşteam. Bunica mi-a făcut ceva „special”: omletă în smântână. Am vrut să învăţ cum se face. M-am mirat când am văzut-o pe bunica punând smântâna în crăticioară. Când smântâna s-a topit, bunica a pus ouăle bătute în smântâna care sfârâia.
În timp ce mâncam, din curte se auzeau voci de copii. Aş fi fugit la geam să-i văd, dar nu aveam voie să mă ridic de la masă decât după ce terminam tot din farfurie.
Copiii intraseră în tindă şi cântau. Am cerut lămuriri. Tata îmi explică: „Aşa se urează la începutul anului aici, la ţară. Se umblă şi cu sorcova.” „Ce e sorcova?” Veni rândul mamei să-mi explice.
Din hârtia de pe bomboanele de pom mâncate şi din alte hârtii colorate, ajutată de mama, am făcut o crenguţă cu flori. Apoi, am învăţat şi cântecul. Şi am început să sorcovesc:

„Sorcova, vesela,
Să trăiţi,
Să înfloriţi,
Ca merii,
Ca perii,
În mijlocul verii!
Ca un măr,
Ca un păr,
Ca un fir de trandafir!
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oţelul!
La anul şi la mulţi ani!”

Ce m-am mai amuzat când am văzut că fiecare dintre cei prezenţi voia să fie sorcovit! Pentru aceasta, răsplata era un măr Jonathan, un pumn de nuci, o bancnotă de un leu…
La amiază, uncheşul Nicoară a venit cu sania trasă de cai. Am plecat la gară. Pe drum, ne salutau oamenii. Unii spuneau „Laudi-să!”, iar eu nu înţelegeam. Observam că i se răspunde „Veci amin!”. Tata mi-a explicat că maramureşenii sunt renumiţi prin prescurtările pe care le fac. Salutul complet este „Lăudăm pe Iisus!”, iar răspunsul este „În veci amin!”.
În gară am avut timp să văd cum, printre dealuri, ieşea trenul din tunel. Din tren, de pe primul viaduct am văzut casa bunicilor. Am recunoscut-o după nucul mare de lângă geam şi după plopii de lângă moara de pe Iza. Pe al doilea viaduct trenul pilota, adică mergea mai încet. De acolo, am văzut casa unde locuiau verii mei.
Şi tare-mi mai plăcea ceea ce vedeam pe geam: copaci încărcaţi de zăpadă, căsuţe ale căror geamuri abia se vedeau, cărări de la case la grajduri şi fântâni…
La Vişeu de Jos, am schimbat trenul. Am urcat într-un vagon mai mic şi mai urât, cu scaune din lemn. Şi geamurile erau mai mici. Dar mergeam la oraş! Vişeu de Sus fusese declarat oraş încă din 1956.

Maria TIRENESCU

foto: Peter Lengyel

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Este totdeauna o mare bucurie sa te intorci la locurile copilariei, la casa parintesca, sa te intalnesti cu bunii si strabunii tai, cu cunoscuti si locurile de joaca, de care situatii conjuncturale te-au despartit, in trecerea vremilor. O faci aceasta in unele ocazii mai scurte, pe care viata ti le permite si ofera, sau cu ocazia unor mari sarbatori, de traditii, cu datinile si obiceiurule lor, ori in unele aniversari familiale. Sunt intoaceri in timp la cele petrecute in copilarie sau mai apoi, la cunoscuti si prieteni , la locurile de joaca, la traditiile si obiceiurile din alte vremi, trecute in evidenta si pastrarea lor in timp, aceleasi ori mai schimbate de optica vremilor, a timpurilor care a trecut peste ele.
  In acest fel, autoarea face o relatare deosebit de placuta a intoarcerii la locurile de obarsie, prin trecerea prin vaile, peste viaductele si prin tunelele despartitoare, pentru a petrece o aniversare de an nou in locurile natale, cu familia draga si largita pe scara timpului, in prezenta obiceiurilor de alta data, peste care au trecut vremile.
  Salistea de Sus, vecina cu Sacelul, comuna mea natala, in care am petrecut copilaria, adolescenta si o parte a tineretii, are traditiile si datinile strabune asemanatoare, totusi cu unele mici diferente de la o localitate la alta. Eu fiind prezent mai mult acolo am sa redau aceste evenimente, pe care le-am trait ani de-a randul, atunci, acuma fiind mult schimbate. Poate se manifesta mai deosebit peste hotare, in marea masa a diasporei, cu dorurile si tristetele lor.
  In serile de Craciun si Anul Nou, luminile nu se stingeau toata noaptea, chiar daca erau lampi cu petrol. Manifestarile de Craciun si Anul Nou erau oarecum deosebite. De Craciun erau manifestatii cu aspect pur spiritual-religios, cu multime de colinzi de toata frumusetea despre naserea lui Isus, cu toate cele petrecute si reamintite. Se umbla si cu „Steaua”, cu mici formatii de „Viflaem” si nelipsita „Capra”, cu „jocurile” ei. Pe inserate se oficia la Biserica Nasterea Domnului, cu multa lume,mai ales batrani. Incepeau colindul, imediat cu inserarea, a copiilor mici, cu tascutele lor pentru darurui, apoi colindau copii mai marisori, pana mai tarziu si urmau elevii mai mari cu studentii, cu colinzi pe 4 voci, pregatite, cu care cinsteam preotii, notabilitatile comunei si pe toti dintre noi, pana spre ziua. De mare frumusete erau colindele pe sezatori, o multime, pe grupuri mari (in jur de 25 de persoane) si spre ziua se colindau neamurile, pe familii. Darurile pentru cei mai mici erau mere, alune, „pancove” si bani. Sezatorile s-au desfiintat, nu mai este ce toarce si toate au slabit in intensitate, sarbatoare Craciunului facandu-se pe grupuri mici, restranse, elevevi, cunostinte, in interior.
  De anul nou erau colinzi de urari, de recolte bune, cu plugusorul si sorcova, colinazi specifice pentru noul an, printre care se mai auzeau si colinde de Craciun.
  In anul 1960, eram in Salistea, „profesor suplinitor”, admis din lipsa de cadre si m-au colidat multime de elevi, de parca i-as fi organizat. Stiu ca le-am distribuit intregul salar lunar, de 560 lei/luna, cat lua si profesorul de sport, absolvent a 7 clase, desi eram calificat pentru ciclul II, cu drept de alta salarizare. In anul urmator am fost „exmatriculat” si am plecat pe santier, muncitor necalificat.
  Pana in 1990, regimul ce se dezvolta „viguros” era un regim ateu si submina aceste manifestari de sarbatorile religioase, „superstitii”, cautand sa le restranga, suprime. Se manifestau, oficial, pe la Sighet, ca „obiceiuri superstitioase”. Din 1990, exista toata libertatea, dar evenimentele batjocorite si aproape suprimate isi revin mai greu la cele ce au fost ele alta data.

oferta-wise