Actualitate Cultură Illuminati

Pozitivitate într-o lume parcă uitată (autor, Anca Maria Corneștean)

image_printPrinteaza
Anca Corneștean

Salut, tuturor!
Iată că au trecut 3 săptămâni de când în țara noastră s-a declarat stare de urgență, 3 săptămâni în care oamenii au încercat să fie mai responsabili, să se protejeze, să stea în case, să se gândească la alții și să aducă prin puținul lor efort, un bine mare pentru omenire. Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge aici sau că se va întâmpla ceva de genul acesta în secolul XXI, când totul este atât de dezvoltat. Într-o zi am avut marea bucurie de a ieși din casă pentru a cumpăra o pâine. Cu această ocazie am observat cât de gol era Sighetul nostru, cât de trist și fără farmec era orășelul acesta frumos, care acum o lună era atât de viu prin prezența oamenilor care se plimbau de colo-colo. Singurul care popula orașul era vântul și părea cumva sinistră această atmosferă de tăcere totală. Totuși, m-am bucurat să văd că nu era nimeni pe stradă, deoarece așa mi-am dat seama că Sighetul are oameni responsabili și conștienți care se gândesc la ei, la familia lor și la cei din jurul lor. În trecut plimbările mi se păreau un lucru obișnuit, având în vedere că toată ziua aveam de umblat, dar acum plimbarea până la colțul străzii mi s-a părut cel mai frumos lucru. Se pare că această perioadă de stat în casă ne învață să apreciem mai mult lucrurile care ni se păreau normale înainte. M-am gândit să scriu acest articol acum, pentru că tuturor le este mai greu să reziste după 3 săptămâni, decât în primele zile de stat în casă. Este acea perioadă în care intervine plictiseala mare, când începem să devenim mai nervoși și să ne dorim să ieșim afară cu orice preț. Este greu să ne obișnuim cu această perioadă dificilă, pentru că trăim cu gândul zilnic că nu știm ce va urma, când se va termina și cum va fi după ce va trece. Pe toți ne stăpânește un sentiment de tristețe adâncă, de melancolie, un sentiment de dor față de viața noastră de acum o lună. Nu este ușor, dar sunt sigură că atunci când va trece, vom aprecia mai mult lucrurile simple, vom deveni mai buni și mai raționali, făcând mai mult bine decât rău celor din jur.
Ce pot eu să vă spun? Pe mine statul în casă mă face fericită pentru că îmi petrec timpul cu familia mea. Mereu am fost ocupată cu preocupările zilnice și nu am fost atentă la cei din jurul meu, iar acum am tot timpul din lume să fac asta, deci pentru mine este un avantaj. Nu îmi place situația, bineînțeles, dar cu acest gând reușesc să trec de la o zi la alta. Clipele petrecute cu familia sunt cele mai importante, amintirile comune vor rămâne pentru totdeauna întipărite în minte. Pandemia aceasta ne-a afectat mult. Atât din punct de vedere mintal, cât și afectiv, ne-a afectat școala, locurile de muncă unora, rutinele, practic ne-a ucis tot ce ne era necesar. Chiar dacă situația de acum e rea, chiar dacă nu putem fi cu prietenii noștri, în parcuri sau la muncă, chiar dacă nu mai este ce a fost, uitați-vă la părinții voștri, la copiii voștri, la frați și surori și zâmbiți pentru că sunteți cei mai norocoși dacă îi puteți privi și avea alături. Așadar primul meu sfat pentru voi, în izolare este să petreceți timp cu familia voastră. Nu veți regreta. Am câteva idei pentru voi pentru a vă face statul în casă mai ușor.

Citiți! Oricât de supărați vă simțiți, cu siguranță o carte o să vă ridice starea de spirit și nu veți avea nimic de pierdut. Citind o carte devii mai cultivat, mai moral și bineînțeles, mai fericit.
Faceți sport! Sportul vă pune în mișcare toți mușchii, vă scoate din starea de amorțeală acumulată de la statul în pat, pe fotoliu, canapea etc. Cu siguranță pe internet veți găsi o mulțime de antrenori care vă oferă în mod gratuit video-uri cu exerciții specifice pentru fiecare parte a corpului. Astfel, veți ieși din casă cu un corp sănătos și arătos.
Gătiți! Gătitul vă lasă imaginația să zboare și uneori pot ieși niște capodopere culinare minunate și delicioase, important este să gătiți ceea ce vă place pentru că acest lucu vă va face să vă simțiti grozav.
Pictați, desenați, colorați! Aceste activități lasă creierul liber să creeze ceea ce își dorește și astfel veți uita de ce se întâmplă în exterior, fiind preocupați să vă iasă cât mai bine creația. Ascultați muzică și dansați! Muzica aduce liniște, există melodii pentru orice stare a omului. Așa că dacă ascultați melodia voastră preferată automat ziua voastră va deveni mult mai bună. Dansul este o descărcare a energiei negative din corp, o eliberare a părții negre din creier, o relaxare mintală. După ce dansați o să vă simțiți liberi, calmi, liniștiți și plini de energie pozitivă.
Meditați! Gândiți-vă la faptele voastre, la ce ați dori să schimbați la comportamentul dumneavoastră, cercetați-vă gândurile rele, analizați-le și îndepărtați-le, iar atunci când veți ieși afară veți vedea rezultatele bune pe care le aduce meditația în viața unui om. Totul va deveni mult mai frumos, vă garantez.
În ultimul rând, vreau să vă recomand, să nu folosiți în exces telefonul, calculatorul, laptopul, tableta și nici să vă petreceți toată ziua pe rețelele de socializare, pentru că așa vom uita de ce se întâmplă în jurul nostru și vom deveni mult mai stresați decât suntem deja. Cu siguranță veți găsi ceva de lucrat în loc să vă refugiați cu ochii în telefon. Folosiți telefonul doar pentru a vă suna prietenii, rudele, ca să vedeți ce mai fac, cum se simt și cum își ocupă timpul în această perioadă. Mereu o conversație cu cineva drag ne va face fericiți. Știindu-l pe cel de lângă tine în aceeași situație, parcă e mai ușor de suportat această nebunie.
Așadar, dragii mei, chiar dacă trăim vremuri mai puțin plăcute, încercați să rămâneți veseli, plini de speranță, cu inima plină de iubire, încercați să vă rugați pentru cei care se luptă cu această boală, dar și pentru cei care salvează vieți și se duc la muncă pentru a ne aduce din nou în starea în care eram acum ceva timp. Rămâneți pozitivi și trimiteți gânduri bune Universului. Într-o zi, când totul se va termina, ne vom bucura că am procedat așa. Până data viitoare, vă doresc sănătate, liniște și multă, dar foarte multă bucurie.
Eu am atât de multă bucurie pusă deoparte că vă pot împrumuta și vouă, dacă doriți!

Anca Maria Corneștean
Clasa a XI – a
Colegiul Național  Pedagogic “Regele Ferdinand”
Sighetu Marmației

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Draga Anca!
  Din bucuria ta, pusă deoparte, am luat si eu o bucățică, acum cand ti-am citit relatarea preocupărilor tale. Ma bucur, in special, ca nu ti-ai pierdut optimismul, încrederea în viata, ca starea ta este una bună, ca ai preocupări care te tin in ,,priza”! Moralul tau este pozitiv si asta-i un lucru bun, mai ai si puterea, acum dupa ce au trecut 3 saptamani de stat în casa, sa influentezi si moralul pierdut de unii dintre noi! Eu am 3 saptamani si un pic de „arest” total! Astăzi a fost pentru a doua oara cand am iesit din casa, am fost nevoit să duc pungile cu gunoi la container. Mi s-a parut ca nu mai stiu sa merg, deși am stat afara 3-4 minute, m-am simtit altcumva, am simțit că există speranța sa reincepem viata, ca daca vom fi „disciplinati” si vom respecta legislatia actuala, in curand vom fi „liberi” vom avea din nou bucuria reintalnirii cu prietenii, ca vom merge acolo unde dorim si nu vom avea restricții. Imi place ca ai puterea sa gandesti pozitiv, imi place ca te gandesti si la altii, esti o tanara de exceptie si cum esti, asa ar trebui sa fie toti tinerii! Pe mine tot o persoana tanara ma ajuta in privinta aprovizionarii cu alimente si plata facturilor, sa sti ca sunt multi tineri care in situatia de astăzi sprijină bătrânii, m-am convins de acest lucru si pot sa zic ca, mi-am schimbat in bine viziunea despre tineri si marea majoritate dintre ei sunt de nota 10!
  Sfaturile tale sunt foarte bune, dar crede-ma ca noi cei care suntem de peste 65 de ani, avem nevoie de socializare, avem nevoie de oameni, deoarece o viata intreaga am trăit între ei și de aceea nu iti urmam sfatul, sa lăsăm telefoanele deoparte, ele sunt refugiul unde ne întâlnim cu prietenii virtuali, mai vedem o stire, un sfat, o glumă, o dispută politică si mai uitam de necazul, care a cuprins toată lumea! Dacă nu era telefonul, nu iti citeam frumoasele cuvinte insiruite in postarea de mai sus si ma bucur pentru ele, fapt pentru care iti multumesc! Sa auzim numai de bine, sa fii sănătoasă, sa nu-ti pierzi din speranțe, viata merge inainte iar tu, sigur vei reusi in ea!

  • Vă mulțumesc mult pentru aceste cuvinte minunate. Mă bucur foarte mult că mai există tineri cărora le pasă de cei mai în vârstă și fac tot posibilul să creeze o lume mai bună! Să sperăm că vom ieși cu bine din această perioadă grea și că totul va reveni la normal!

 • Ca de obicei, imi place maturitate cu care privesti o situatie sau alta, pentru ca viata nu este deloc sablon, ea este plina de situatii, diferite, uneori chiar contradictorii sau surprinzatoare si atunci trebuie sa alegi si constat ca tu alegi bine. Ceea ce trebuie sa ramana ca permanenta este linia de conduita a unei persoane, care trebuie sa fie mereu onesta, sincera si in demnitate umana, cu un caracter determinant in bine si acetor calitati trebuie subotdonate ofertele vietii, de un fel sau altul si nu invers. De aceea, uneori apar greutati suferinte, pe care trebuie sa le stapanesti cu darzenie si, daca ai aceste preocupari, lupta va fi din ce in ce mai usoara.
  Am fost profesor si sunt de mult timp pensionat si nu vrea sa-ti fac momente educative, pe care ma
  bucur ca le ai, aduse de acasa si de la profesorii tai. Constat ca aceata izolare, „statulacasa” atat de necesara salvarii, o administrezi foarte bine, cu activitati utile, formative si de continuitate. Este o izolare „domneasca”, destul de usor de trecut si petrecut.
  Noi avem o locuinta foarte buna, bine situata, ca intr-un fel de statiune, fiind pe o sosea cu dublu sens, cu vre-o zece case doar pe o parte, majoritatea cu pensionari si oarecum mai izolate, in fata, peste sosea, un lac, de cealalata pate altul. Uneori mai ies pe terasa de afara, fiind cald acuma, departe de lume si privesc zburatoarele pe lac si mai pe sus, sau jocul iepurilor, a veveritelor, prin paduricile din jur. Nu e deloc neplacut. Fiica noastra lucreaza acasa, cu calculatorul si face aprovizionarea online si o aduc la usa. Nepotelul nostru, in cls a Vi-a, isi face programul acasa, cu materialul trimis de scoala electronic, cursurile fiind suspendate.
  Nu stiu de ce-ti spun acestea, poate doar pentru a-ti sugera si tie ideia ca izolarea „acasa” nu e deloc grea. Am scris mai multe articole la Salut,Sighet! si nu stiu daca ai citit vre-unul. Dar eu am facut detentie politica, in nevinovatie, cu anii, am suferit exmatriculari si multe restrictii domiciliare. Anchetele au fost intr-o izolare si suferinta cumplita, ca si detentia, cu munci de exterminare si „statulacasa”, in conditiile de acum, izolarea, comparativ cu ce a fost, parca nici nu exista, in raport cu ce am indurat, ptrecut, pentru mine. Ma feresc cat pot de mult de contactul cu acest virus nimicitor. Trebuie sa ai mare grija, cu toti ai tai, pentru ca e de ajuns sa faci o singura greseala pentru a contracta virusul si situatia ar putea deveni periculoasa. Deci grija permanenta si fara panica.
  Succes, sanatate si numai bine !

  • Este o onoare pentru mine să citesc asemenea cuvinte venite din partea dumneavoastră. Având în vedere trecutul pe care l-ați avut, sunt tare bucuroasă că acum aveți posibilitatea de a vă petrece timpul într-un loc care pare atât de frumos, după cum l-ați descris. Sper să aveți parte de multă sănătate și să reușiți să mai motivați tinerii spre scris așa cum mă motivați pe mine. V-am citit o parte din articole și așa am reușit să apreciez vremurile în care trăiesc eu. Vă mulțumesc și vă prețuiesc!

  • Acum, eu citesc “Sfârșitul singurătății” de Benedict Wells. Este o carte excepțională care te învață cât de mult contează părinții în viața unui copil și cât de greu este să trăiești fara ei atunci când ești mic. Recent am terminat romanul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” și urmează să încep “Enigma Otiliei”.

oferta-wise