Actualitate Știri

Premieră excepțională la Sighet: CNDV-iștii în lupta anticoronavirus!

foto: Darius Giurgi
image_printPrinteaza

În această situație de urgență, când orice ajutor este binevenit, profesorii Cornelia Hotea și Vasile Mih (director), împreună cu elevul Darius Giurgi din clasa a XII-a C, membri ai Clubului de Robotică Tech-X de la C. N. „Dragoș-Vodă” din Sighet s-au constituit într-o echipă ad-hoc cu dorința de a contribui la lupta împotriva coronavirusului.

Profitând de faptul că liceul, prin Clubul de robotică, posedă o imprimantă 3D, echipa a decis să încerce să imprime viziere utile personalului medical de la Spitalul Municipal Sighet.

Au început munca și azi, 27 martie 2020, au produs prima vizieră cu ajutorul unui soft/ model pentru viziere oferit  de FTC România (prin FTC S.U.A). Trebuie precizat că primele materiale (200 de folii și buretele pentru frunte) au fost oferite gratuit de firma D&D Computers din Sighet.

Elevul voluntar Darius Giurgi care „mânuiește” imprimanta, poate confecționa 10 viziere în 2 zile de lucru. Vizierele vor fi livrate constant Spitalului Sighet pe loturi de 10 bucăți.

 

Mâine sosesc 4 kg de filament (achiziționat din banii echipei) din care pot fi confecționate aproximativ 114 suporturi viziere.

Felicitări grupului de inițiativă și solidarității de care dă dovadă, acțiunea lor fiind și un mesaj (alături de multe altele ale sighetenilor) pentru personalul din spital, că nu este singur în această luptă!

Pentru a veni în sprijinul acestei minunate echipe, Asociația „Valea Verde” – „Salut, Sighet!” oferă acesteia 2.500 de lei pentru a achiziționa încă o imprimantă 3D pentru ca echipa să poată asigura materiale de protecție cât mai multor medici în cât mai scurt timp.

Găsiți echipa Tech-X atât pe facebook cât și pe instagram, sub numele de tech-x.cndv:
https://www.facebook.com/techx.cndv
https://www.instagram.com/tech_x.cndv , dar și pe site-ul colegiului http://www.cndv.cndv.ro/

Salut, Sighet!

foto & video: Darius Giurgi

 

 

 

oferta-wise

9 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Felicitari si as vrea sa aud mult mai multi care se implica in activitati caritabile.Nu de alta dar sa intram si noi in randul oraselor cu initiative deosebite.Felicitari!!!

  • Mulțumim în numele echipei! Varianta de lucru, rapidă, este ca potențialii donatori să achiziționeze direct, plătind din contul personal, diferitele materiale (filament, folii) ce se utilizează în procesul de „fabricație”, iar furnizorul să le expedieze la destinatar. Vă vom transmite detaliile într-un mesaj privat, pe adresa dumneavoastră de e-mail.

 • Bravo pentru inițiativa!

  Felicitării tinerilor pentru ca ia timp și uneori se mai încurca ițele si trebuie re-început 🙂
  In lume peste tot sunt astfel de tineri și mai puțin tineri (:-) ) care dau din timpul lor și investesc în materiale și echipamente 3D pt a face viziere. Sunt și alte modele mai simple și chiar mai eficace, anti-condensare pe vara etc etc.
  Vizierele sunt sigur mult mai utile decât orice masca chinezeasca , și se pot purta și cu masca cea de toate zilele unde chiar nevoie și risc mare 🙂 și nu numai pt COVID și în zeci de activități normale de zi cu zi.
  Bravo și Dlui Director Mih care încurajează acest tip de activitate… concepția 3D e viitorul și poate scăpam de China
  🙂
  Am sa trimit și eu în curând și în RO la Ocna Șugatag o imprimanta 3D Prusa MK3S (the best) .
  Eu am testat cred 25-30 modele.
  Tinerii ma pot contacta la nevoie sau cu întrebări și evident pot colabora cu SC EnviroScopY SRL de la Ocna cât de curând va sosi imprimanta acolo. Am trimis niște viziere de test și poate au sosit. Inspirație plăcuta 🙂
  Cu drag și BRAVO la toți cei implicați ,
  Ioan Balin
  EnviroScopY SA /Ste-Croix/CH

 • La ce anume sint folositoare?
  … bine macar ca nu sint lipite de fata sa fie aspirate deseurile expirate si sa permita oxigeneraea normala. Evident nu opresc nimic, cu-atat mai mult cu cat nano-ninja (SARA…) e cam de 1000 de ori mai mic decat porii botnitelor.

  E clar ca semnalizeaza FRICA personala insa e deja clar si altceva:
  Din toate rapoartele „aduse din condei (politicianist, de fapt)”, si oricat de mult ar fi vrut autorii sa arate deformat (dovedit) realitatea obiectiva, intr-un anume fel = infricosator obiectiva din ce mai multi oameni inteleg falsitatea pericolului.

  Otravirea sistematica (cu aerosoli SARS imprastiati ca vaccinare ne-consimtita, … ca guvernu’ e mai destept!) nu s-a oprit din 2018 incoace.
  Nu e noutate din 2019-2020, e pornita mai devreme – „ei” au publicat documente…
  Infricosarea oamenilor se face prin cresterea numerica a cazurilor (testare care nu e testare de a gasi ceva care… nu se vede!) – cu propagarea minciunii ca daca esti sanatos de fapt ai fi bolnav!!!

  Cei speriati sau creduli (sa nu spun cazuti in credinta in puterea absolut pozitiva a experimentelor medicale!) s-au grabit la inoculare – sporul de otrava deghizat ca vaccin.
  Scapa dine poate daca nu se injecteaza, dar mai putine sanse au injectatii fiindca serul experimental le distruge (cu fiecare noua doza) progresiv, accelerat sistemul de reproducere corecta a celulelor.
  Curand, vor avea celule atat de malformate incat orice problema de echilibru fiziologic va putea fi fatala.

  Va doresc multa sanatateinsa nu mai credeti comerciantii…
  Cand e cu forta, nu e „de bine”.
  Cad semnezi ca iti iei riscul – nu e ceva care sa-ti faca bine.
  Si pana la urma…. de cand au deveni oameni care nu te cunosc atat de iubitori sa-ti vrea binele???
  E asa de greu de inteles?

oferta-wise