Actualitate Cultură Știri

Prima expoziție personală a sigheteanului Tudor Lozbă!

image_printPrinteaza
Tudor Lozbă

În perioada 8-21 februarie 2021, la Cluj, veți putea vizita prima expoziție personală a sigheteanului Tudor Lozbă.

Absolvent al Colegiului Național „Dragoș-Vodă” din Sighetul Marmației și al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Tudor Lozbă profesează ca programator, iar de 4 ani lucrează în domeniul aplicațiilor mobile. În toți acești ani, o mare parte din timpul său liber l-a investit în fotografie.

Tudor ni se destăinuie: „Acum a venit momentul unei expoziții doar cu fotografiile mele. Susținut de Clubul Foto LUMEX, din care fac parte, am reușit să organizăm, la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, expoziția „Sărutul Soarelui”, o expoziție care aduce în prim plan momentele luminoase ale anului ce a trecut, cu speranța că uităm pentru câteva clipe de pandemia globală. Este o expoziție cu fotografii de peisaj, surprinse preponderent la răsărit sau apus – două momente spectaculoase pe care le putem trăi în natură. Vă invit pe această cale să vizitați Bastionul Croitorilor, în intervalul 8-21 Februarie 2021, pentru a descoperi în fotografia mea de peisaj „Sărutul soarelui”.

Salut, Sighet!: Cum și când a început pasiunea ta pentru fotografie?
Tudor Lozbă: Am început ca orice pasionat de fotografie, cu lucruri simple, foloseam aparatul în modul automat, fără să știu exact ce se petrece în spate. Cel mai mult mă interesa să am o fotografie colorată și interesantă. Pe măsură ce am persistat cu această pasiune, am început să învăț diverse reguli de bază în fotografie. Am început să experimentez compoziții creative, să folosesc elementele din jurul subiectului pentru a-l pune în evidență și, inclusiv să experimentez postprocesarea. Deja simțeam că am făcut un avans considerabil, chiar dacă eram tot la început. Pe măsură ce descopeream funcții noi ale aparatului, eram nerăbdător să ies să le experimentez. Cel mai impresionat am fost de faptul că puteam să fac o expunere lungă, iar mișcarea norilor rămânea întipărită în fotografie sau că, folosind o diafragmă deschisă la maxim, puteam să blurez tot ceea ce era în jurul subiectului. Toate aceste mici descoperiri m-au facut să devin și mai încântat de fotografie. Așa că, acum, după mai mult de 4 ani de când am început, încă sunt pasionat și dornic să descopar lucruri noi.

Salut, Sighet!: De ce fotografia de peisaj?
Tudor Lozbă: La un moment dat am descoperit că fotografia de peisaj este ceva cu totul deosebit. Chiar dacă peisajele nu se schimbă de la un an la altul, de fiecare dată parcă au ceva special: lumina, norii, culorile din cer, anotimpul etc. Fiecare fotograf vede și imortalizează peisajele în propriul stil. Asta mi-am dorit și eu să fac, așa că, pe lângă fotografie, am dezvoltat o pasiune pentru drumeții și călătorii. Multe din locurile spectaculoase din natură sunt greu accesibile. Unele necesită o drumeție, care, de multe ori, pentru a prinde răsăritul, începe în mijlocul nopții. Dar nu m-am descurajat și am persistat. Ba chiar, cu fiecare ieșire în natură pentru fotografie, dorința de a imortaliza și alte peisaje, devenea din ce în ce mai mare. Am învățat cum să mă pregătesc pentru o tură foto în natură, ce echimpament am nevoie, să studiez vremea, felul în care răsare sau apune soarele și să caut traseele turistice pentru a ajunge la punctele de interes. Consider că lucrul acesta întregește pasiunea mea pentru fotografia de peisaj. Începând de la căutatul locurilor cu belvedere, studiat traseul, parcurgerea lui, fotografiatul în sine la locație și postprocesarea imaginilor surprinse fac din aceasta o pasiune complexă, dar plină de satisfacție.

Salut, Sighet!: Care sunt rezultatele de până acum?
Tudor Lozbă: Pe parcursul anilor am participat la diverse concursuri de fotografie, la unele chiar am reușit să mă număr printre câștigători. De asemenea, am avut fotografii expuse în cadrul unor expoziții alături de alți fotografi în locuri ca Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, Piața Mare din Sibiu, dar și la Teatrul Național din București.

Pe Tudor Lozbă îl găsim…. ușor!

Faceook: https://www.facebook.com/tudorlozba.photos
Instagram: https://www.instagram.com/tudor_lozba/
Website: https://tudorlozba.ro
Link event: https://fb.me/e/10qBNVVPv

Fotografii: https://drive.google.com/file/d/1INCwk2Djjheu5QOGG9_vBoi39T_8QCtb/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1xCRg6LR7Jv6ChNaIcmGIOqGqTKtpL2uo/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1KKh6YxEstLBSR4DeH9yVL9MS-lfDCRUI/view?usp=sharing

Salut, Sighet!

sursă foto: Facebook

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise