Profesoara de limba română Viorica ȘUTEU s-a născut la 6 februarie 1939, în localitatea Rădăuţi, județul Suceava. Părinţii, Ioan şi Victoria Topor, au fost învăţători.
În anul 1942, familia se refugiază la Slatina, judeţul Olt, tatăl fiind concentrat. Între anii 1942-1943, urmează grădiniţa la Slatina. Întoarsă din refugiu, în 1944, familia se stabileşte la Iezer, Dorohoi, unde părinţii primesc post în învăţământ. Acolo urmează şcoala primară între 1944-1949. Gimnaziul îl face la Liceul Teoretic de fete din Dorohoi. Tot la Dorohoi, va absolvi, în 1956, Şcoala Pedagogică.
În anul 1960, absolvă Facultatea de Română – Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi şi devine, prin repartiţie ministerială, profesoară de limba română la Şcoala Pedagogică din Sighetu Marmaţiei (azi Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand”), judeţul Maramureş.
În ziua de 15 mai 1961, se căsătoreşte cu profesorul Ioan Şuteu, au doi copii: Cella Mariana şi Marius Ioan.
În 1964, obţine definitivarea în învăţământ, în 1971 gradul didactic II, iar în 1975 gradul didactic I, cu lucrarea „Ion Creangă, scriitor şi pedagog”. În anul 1979, obţine titlul de Profesor Evidenţiat, prin ordinul M.E.I.
A făcut parte din conducerea Liceului Pedagogic Sighet în calitate de director adjunct, între anii 1965 – 1968, iar din 1 septembrie 1974 până în 1982, a fost directorul acestui liceu.
Pe parcursul anilor a condus cu multă pricepere şi Cercul dramatic, cu vechi tradiţii în Liceul Pedagogic, contribuind la succesele manifestărilor cultural-artistice ale şcolii.
În calitate de profesoară metodistă a lucrat cu multă pasiune şi perseverenţă pentru perfecţionarea proprie şi pregătirea viitorilor învăţători. A căutat să insufle elevilor dragoste pentru profesiunea aleasă.
Îşi încheie activitatea didactică în anul 1997, după 37 de ani de activitate, în aceeaşi unitate şcolară.
În anul 1997 prof. Viorica Șuteu pleacă în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la fiica ei. Între 1999-2010, urmează o şcoală de învăţare a limbii engleze, iar în 9 august 2011, devine cetăţean american.
Prof. Viorica Șuteu a publicat la Editura Valea Verde Sighet volumele: „Fețele timpului” (2018), „Fețele timpului. O nouă patrie” (2019) și „Fețele timpului. Amintiri. Întâmplări. Oameni și locuri” (2022).
Echipa „Salut, Sighet!” îi urează Doamnei Profesoare Viorica Șuteu mulți ani cu sănătate, pace și liniște sufletească!
Salut, Sighet!
Nu am cunoscut-o personal, dar o rugaciune catre Domnul si o placuta amintire pentru sotul dansei, domnul profesor Ion Suteu, un om de mare cultura, cu care am facut limba romana 2 trimestre, in anul scolar ’82-’83 (cand doamna prof.Negrea a fost plecata – provizoriu – la copii in SUA).
Tocmai am aniversat pe 5 februarie martiriul lui Iuliu Maniu in temnita din Sighet… ei bine, domnul Suteu vorbea deschis despre Iuliu Maniu in 1982… in fata unui grup de elevi, in pauza, eu eram mirat, usor temator, dar si bucuros… iar o colega foarte buna la invatatura si olimpica la romana, mă intreaba separat: „Dar… cine e Iuliu Maniu…? ” Se vedea pe tonul profesorului ca trebuie sa fi fost cineva important, dar ea nu auzise de el… ( nu e de mirare, doar parintii „cu probleme” ca ai mei, vorbeau in familie depre asa ceva).
La mulți ani,doamna diriginta! Promoția 1986.