Asociația Culturală SunRai vă invită la proiecția filmului în scop caritabil „Experimentul Pitești” care va avea loc la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (str. Corneliu Coposu nr. 4, Sighetu Marmației), sâmbătă 18 martie, de la ora 18:00.
Intrarea se va face doar pe bază de rezervare la numărul de telefon 0743200095, fiind disponibile un număr de 100 de bilete gratuite pentru acest eveniment realizat în scop caritabil. Filmul este subtitrat în limba engleză. Turneul românesc începe cu proiectarea filmului în Sighetu Marmației.
„Experimentul Pitești” este primul lung-metraj istoric românesc finanțat exclusiv din colectare de fonduri pe platforme naționale si internaționale. Documentarea a început în 2011, filmările având loc în 2015 sub coordonarea regizoarei Victoria Baltag, având la bază un scenariu scris de Victoria Baltag și Alexandra Axinte. Filmul este produs de Victoria Baltag Production prin Asociația Connections.
Actorii principali ai filmului sunt Ion Caramitru (decedat în 2021), Axel Moustache, Sergiu Moraru. Impresionat de subiectul dar şi de miza artistică a filmului, precum şi de cadrul independent de realizare, Ion Caramitru s-a alăturat echipei pro bono.
Povestea începe cu momente din viața socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a „fenomenului reeducării” în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor petrecute în această perioada s-a realizat în urma unei documentări de arhivă amănunțite, de mai bine de trei ani.
Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi – Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet – Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană. De asemenea, s-a filmat şi în Aroneanu, sat tradiţional românesc, unde sunt două case autentice din 1944.
Potrivit realizatorilor, primul material filmat a fost realizat la Fortul 13 Jilava, iar materialul a fost folosit la prima campanie de colectare de fonduri pentru acest proiect (mai 2015).
Peste 5000 de tineri au fost torturați la Pitești. Mulți dintre ei au sfârșit fie schingiuiți, fie loviți cu bestialitate, fiind înregistrați aproximativ 200 de morți. Aceștia erau dintre cei mai buni studenți români, victime ale experimentului de reeducare de la Pitești: oameni mutilați, torturați, electrocutați (1948-1954).
***
Victoria Baltag despre film:
„La 30 de ani de la căderea comunismului, numărul exact al victimelor Experimentului Pitești nu este nici până astăzi cunoscut. Unii deținuți erau îngropați în ciment și corpurile acestora nu au fost niciodată găsite, pe de o parte, pe de altă parte, familiile multora dintre aceștia nu știau unde le-a dispărut copilul, soțul sau fratele/ sora și nici nu aveau voie să întrebe. Rudele celor decedați au trecut prin acești 30 de ani cu mare rană în suflet. O rană care nu s-a închis niciodată, căci ei simt că nu s-a făcut dreptate. Că nu au fost identificați și condamnați cei găsiți vinovați. Cu un efort început acum 8 ani, ne-am propus să aducem în atenția publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componentă puternică de documentare. Timp de 3 ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanți ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Experimentul Pitești nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică și emoțională. Experimentul Pitești trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă și că vinovații sunt, chiar și la zeci de ani distanță, măcar identificați, dacă nu trași la răspundere. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut până acum și le mulțumim în avans românilor care aleg să spună un ÎMI PARE RĂU simbolic și să doneze pentru ca Experimentul Pitești-Filmul să ajungă pe ecrane și să ofere un mic ajutor în cunoașterea istoriei și ororilor comunismului.”
O parte din echipa proiectului, alături de regizorul/ producătorul filmului Victoria Baltag, vor fi prezenți la premiera din Sighet. După proiecția filmului va avea loc un dialog deschis între echipa proiectului și publicul prezent.
https://www.youtube.com/watch?v=6LqgwVafnF0
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală SUNRAI care își are lansarea oficială odată cu premiera filmului. Scopul asociației este de a crea evenimente culturale/ de patrimoniu pentru comunitatea locală.
Parteneri și Sponsori:
Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței Sighet, SunRai Village, Fundația Romanian Business Leaders, Asociația Suntem Vocea Lor, Oratoriul Sfântul Francisc Sighet, Liceul Tehnologic Marmația, Casa Lu Dochia, ASKA Grafika, The Coffee Factory, Kis Pipa.
Organizator:
Asociația Culturală SunRai (Str. Doboieș nr. 80A, Sighetu-Marmației, Maramureș)
Când va fi proiectat filmul și la Baia Mare ?