Actualitate Cultură

Recenzie de carte: „Marea Neagră în viziunea lui Gheorghe I. Brătianu”, de Vasile Mîrza

image_printPrinteaza

Joi, 27 aprilie 2023, când am comemorat 70 de ani de trecerea la cele veșnice a istoricului român Gheorghe I. Brătianu, la vârsta de 55 de ani, în pușcăria de tristă amintire de la Sighet, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, a organizat pentru elevii pasionați de istorie din Centrului Județean de Excelență Maramureș, O altfel de oră de istorie, care a cuprins o vizită ghidată a expoziției permanente „Gheorghe I. Brătianu – un istoric în istorie”, evocarea personalității marelui istoric și o lansare de carte, în prezența autorului, profesorul Vasile Mîrza, „Marea Neagră în viziunea lui Gheorghe I. Brătianu”.

Asupra acesteia vreau să mă opresc. Volumul, apărut recent la Editura Argonaut din Cluj-Napoca, reprezintă varianta de popularizare a tezei de doctorat, este prefațat de istoricul Marius Oprea în „O nouă cheie de lectură – nu numai a unei cărți, dar și a istoriei”, este structurat într-un studiu introductiv și șapte capitole; coperta lucrării (foto) este semnată de către Cristian Moldovan, iar la final, cu bibliografia aferentă, este însoțită de câteva scurte considerații rezumative. Totodată, el își propune să studieze din perspectiva filosofiei, ce anume înseamnă sinteza dedicată de Gheorghe I. Brătianu, și să răspundă la întrebările: care este legătura istoricului cu filosofia (în speță cu filosofia istoriei și, în particular, cu filosofia politică), are Gheorghe I. Brătianu vreo relevanță pentru filosofia contemporană a istoriei și, dacă da, în ce constă aceasta. Răspunsurile la toate aceste întrebări o să le găsiți în cele 234 de pagini ale cărții, scrisă într-un stil captivant (de menționat că romanul Ploaie de noiembrie a profesorului Vasile Mîrza a obținut Premiul Special al juriului la Saloanele Rebreanu, Bistrița, ediția 2021), cu o lejeritate debordantă, cursivă, firească.

Construcția discursului debutează cu formația istorică, personalitatea și opera lui Gheorghe I. Brătianu (care ne-a lăsat o bibliografie selectivă de 38 de cărți și broșuri și 99 de articole), trecând prin în centrul reconstrucției istorice brătiene stă „Marea Neagră în viziunea lui Gheorghe I. Brătanu”profesiunea de credință (Pompiliu Teodor), Gheorghe I. Brătianu este într-adevăr un filosof al istoriei (Pamfil Nichițelea), stăpânirea suverană a surselor și a literaturii de specialitate (Stelian Brezeanu), sau metodele noii paradigme a cercetării istorice românești (Alexandru-Florin Platon), până la primul structuralist român de anvergură (Maria Crăciun). Cele mai multe capitole sunt dedicate, cum altfel, problematicii Mării Negre: cea filosofică, în care ne sunt evidențiate istoriografia problemei (1898 – Nicolae Iorga, 1935 – C. Marinescu, 1941 – Mihail Berza), preocupările istoriografice privind Marea Neagră și comparația două mări, doi istorici: Marea Neagră a lui Gh. I. Brătianu și Mediterana lui F. Braudel, respectiv problematica Mării Negre în sinteza propriu-zisă, care a văzut lumina tiparului abia după 20 de ani, la München (1969), la Editura Meridiane (1988) și Polirom Iași (1999).

Partea a doua a lucrării este dedicată formării poporului român în legătură cu Marea Neagră și cursul inferior al Dunării (ipoteze de lucru și modalități de argumentare), studiului trecutului ca bază de prognoză pentru viitor (confirmarea viziunii vine azi, din interesul manifestat de către Turcia, Rusia, Ucraina și N.A.T.O.), problemele „sintezei” în filosofia istoriei („a turna realitatea istoriei în formule rigide prestabilite, înseamnă să alegem din vastul material pe care istoria ni-l pune la dispoziție numai ceea ce convine tezei pe care o susținem noi”), moștenirea istoriografico-politică a monografiei lui Gh. I. Brătianu („noi nu putem fi desfăcuți de întregul complex geografic care ne mărginește și hotărește în același timp destinul, între cele două elemente care îl stăpânesc: Muntele și Marea”), impactul științific al monografiei (caracteristicile geopolitice și geostrategice ale spațiului pontic sunt confirmate de războiul din Ucraina) și impactul viziunii privind filosofia istoriei și filosofia politică (Gheorghe I. Brătianu a fost un om al timpului său, ale cărui cercetări se află la nivelul european al științei isorice – Lucian Boia).

Vă recomand din toată inima să descoperiți în „Marea Neagră în viziunea lui Gheorghe I. Brătianu” tot ceea ce are mai bun Vasile Mîrza: stilul literar armonios, orizontul filosofic incontestabil, dar mai ales cunoștințele temeinice de istorie, pentru că, nu-i așa, Adevărul rămâne, indiferent de soarta celor care l-au servit.

Prof. Vasile Mîrza a oferit elevilor, gratuit, 30 de exemplare din volumul său.

Autor, prof. Marius VOINAGHI

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise