Actualitate Cultură

Regizorul Toma Enache se apropie de Sighet!

regizorul Toma Enache
image_printPrinteaza

Toma Enache ajunge peste câteva ore la Sighet! Proiecția filmului „Între Chin și Amin” are loc azi, 30 octombrie 2019, la Dej. De la Dej, traseul peliculei include și mult-așteptata premieră de la Sighet. Mâine (31 octombrie 2019), sighetenii vor avea ocazia să se conecteze la un fim artistic cu rezonanțe sumbre, din istoria recentă a țării: „experimentul Pitești”. L-am abordat de la distanță (relativ mică!) pe Toma Enache, pentru a evalua impactul de până acum al filmului și pentru a-i lua „pulsul”, în teren, înainte de sosirea la Sighet.

Ion Mariș: Cum s-a desfășurat până acum periplul prin țară cu ultimul tău film „Între chin și amin
Toma Enache: E o bucurie de nedescris! 30 de proiecții de Gală în toată țara, cu un public extraordinar care a făcut multe săli pline sau arhipline, cu emoții unice și întâlniri de neuitat!

IM: Cum percepi că este primit filmul?
Toma Enache: Dacă e ceva ce a depășit…. mi-a depășit așteptările aprecierile publicului! Primirea sinceră și reacția deosebită din partea publicului – exprimată după proiecție – mă lasă și pe mine de multe ori fără cuvinte….

IM: Ce speri să „obții prin acest film?
Toma Enache: Sper ca filmul să aducă măcar o mică parte din finanțarea pentru următorul proiect cinematografic. Deși e foarte greu, noi suntem încrezători.

IM: Cu ce actori ajungi la Sighet?
Toma Enache: A promis că va veni la Sighet și la Baia Mare (01 noiembrie 2019) actrița Kira Hagi. Sigur voi fi și eu și încă cel puțin doi oameni din echipa! De fapt, cred că întâlnirea cu filmul la care s-a muncit enorm este cel mai important lucru!

IM: Te așteptăm cu drag, Toma Enache! Ne vedem joi, 31 octombrie 2019, la Școala de Muzică și Arte Plastice (Sala „Monica Chifor), de la orele 18:00!
Toma Enache: Abia aștept întâlnirea cu publicul din Sighet. Un public cu care ne-am întâlnit și la primul meu film și cu alte ocazii cu piesele mele de teatru!

 Ion MARIȘ

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Voi fi spectator! Mâine, voi fi spectator la filmul „Intre Chin si Amin”! Astăzi la televiziunea locala am vazut cateva secvente, putinele imagini promit, dupa mine va fi un spectacol care nu se va putea uita, va trezi in noi sentimente de repulsie fata de perioada „neagră” a comunismului, atunci cand oameni nevinovati au fost aruncați în hrubele si temnițele bolsevic-securiste, în care viata acestor nefericiți a fost un „Chin” spunand „Amin”, atunci când am scăpat de teroarea bolsevica!
  De pe acum am emoții, sunt bucuros că am intrat in posesia unui bilet, voi fi acolo, voi simti indignare, dar va fi ca o purificare si voi incerca sa ma pun in locul personajelor reale, care au suferit mult chin, pana au ajuns sa spuna amin, ca au fost norocoși, au avut credinta si au scapat cu viata dar cu sechele care nu au putut fi uitate, niciodata!
  Astept cu nerăbdare ziua de maine, voi fi prezent la premiera!

 • Da, am fost spectator, am vizionat un film de excepție, un film in care dragostea și credinta in Dumnezeu a salvat vieți, rezistenta omului schingiuit pe nedrept a invins criminalitatea barbară a bolsevicilor-securisti, de pe vremea „tatucului”! Filmul scoate in evidenta marsavia metodelor folosite de călăii comuniști prin sistemul preluat de la bolșevicii sovietici si adus in tara, prima dată la Pitești, pentru reeducarea prin teroare de către torționari aleși din rândul puscariasilor dezumanizati, pentru a ingenunchia libertatea de gândire și exprimare a elitei intelectualității românești, azvarlita, nevinovata, in hrubele si beciurile închisorilor comuniste, în care tartori, erau securistii români ,,scolarizati”de bolsevici! Frate pe frate, prieten pe prieten pe prieten, neam pe neam, roman pe român, nesuportand schingiuirile, insulta morală, teroarea si bataia, au cedat si ei insusi au devenit călăii celor dragi, pentru a scăpa sau a li se ușura detenția insuportabilă, impusa de tortionari! Credinta in Dumnezeu, dragostea si iubirea, pentru unii din deținuții politici, au fost mai puternice ca orice, i-au determinat sa reziste si sa învinga teroarea ce s-a abătut asupra lor!
  Cruzimea imaginilor vizionate au mai fost atenuate, la sfârșitul filmului, cand deținuții politici au fost, ca prin minune eliberati din beciurile închisorilor si prin puterea caracterelor sa ia viata de la capat, sa-si reinoade iubirile si familiile de altădată, sa ramana darji, asa cum au fost întotdeauna, sa urască sistemul, sa iubească libertatea!
  Un film care m-a impresionat mult, un film din care am tras multe concluzii, un film in care actorii s-au întrecut in profesionalism, exprimand cu adevarat realitatea plina de teroare a bolsevismului securist, de care trebuie sa ne ferim ca de Iadul acelor zile, in care tortionarii s-au ,,jucat”cu vietile unor oameni nevinovati, asa cum au fost detinutii politici al regimului comunist, avand singura vina ca au crezut in libertate si democratie, sperand la o viata mai buna!
  Se merita vizionat acest film, tăcerea si linistea din sala spun mult, sunt momente de purificare, de discernere concretă a realităților vieții din perioada „neagră” a bolsevismului!
  P.S. Pacat ca prietenul meu virtual, deținutul politic Gheorghe Bărcan, trecut prin teroarea închisorilor comuniste nu a putut fi prezent, este departe de tara, dar tin sa-l informez ca acest film i-a fost dedicat lui si altor eroi ca si dansul, care au mai rezistat urgiei bolsevice, putând încă sa mai dezvăluie din atrocitățile petrecute în beciurile securitatii!

 • Draga pritene Ovidiu,
  Tot asteptam sa vad un comentatiu pentru filmul excetional, vazut de cineva si nu numai anuntat si azi am aceasta mare bucurie. La anuntul filmului, din 23 octombrie, tu ai 3 comentarii, in care razbate lupta ta de obtinerea unui bilet, pentru premiera si apoi un comentariu mai scurt, emotionant, despre ceea ce a vazut D-na Lia Muste si-i multumesc. In articolul din 30 octombrie sunt 2 comentarii, ambele semnate de S.O. Luscalov; in primul iti exprimi hotararea ca o sa vezi premiera filmului, urmat de comentariul tau obisnuit, cuprinzator sub multiple aspecte, dupa vizionarea lui, care mi-a placut mult si, in plus, pentru ca „mai invitat” si pe mine la film si l-am vazut „impreuna”. Inca odata multumiri si pentru paragraful alocat mie; dar eu eram sigur ca o sa ma amintesti si urma doar concretizarea, care a sosit cu spor. Bineinteles, m-as fi bucurat mult sa fiu acolo, impreuna cu tine, dar l-am trait si eu imaginativ, altfel citind multe despre „Experimentul” si „Fenomenul” Pitesti, cea mai cumplita teroare impotriva omului facuta de regimul comunist si a intregului secol XX. S-ar putea sa trimit si un articol pe Site-ul Salut,Sighet!, despre Memorialui de la Sighet, unde s-au organizat evenimente exceptional de frumoase si despre „Memorialul Inchisoarea Pitesti”, unde, cu o luna inainte, s-a petrecut o blama jignitoare comunista la adresa acestu „Mare si Sfant Altar” al suferintei umane.
  Cu salutari prietenesti, sincere si sobre, chiar daca sunt facute doar pe aceasta cale,
  Gh Barcan

oferta-wise