Actualitate Editorial

Revoluția din noi  (autor, Ileana Pisuc)

image_printPrinteaza

Îmi persistă în minte întrebarea dumneavoastră, ce ne-ar putea solidariza: monarhia sau republica?

Eu voi încerca să abordez această temă prin prisma omului simplu, fără referiri documentare, istorice, fără să aduc argumente nici pro, nici contra niciuneia dintre cele două forme de guvernare.

Atît monarhia cît și republica, după umila mea părere, reprezintă două stări de fapt. Nu simpla schimbare de la una la alta ar rezolva problemele grave în care ne zbatem. Soluția salvatoare ar fi ca fiecare dintre noi să încerce el cu el însuși să-și revizuiască conduita atît față de persoana proprie, cît și față de cei din jur.

Bunul simț, buna măsură a lucrurilor bine făcute, a conștiinței, valori care ar trebui să ne însoțească mereu, acestea nu țin și nu vor ține niciodată neaparat de forma de guvernare. Comportamentul în societate nu are regali scrise, ele izvorăsc din cei 7 ani de acasă și din frică față de Dumnezeu!

,,Poartă-te și cînd ești singur de parc-ai fi printre oameni și tot timpul de parc-ar sta Dumnezeu numai cu ochii pe tine’’. Citat din Ileana Vulpescu, într-una din cărțile sale. Degeaba așteptăm de la regi sau președinți să ne ghideze, ei au alte treburi mai importante de făcut. Fiecare suntem datori să lucrăm în noi, cu noi și asta în fiecare zi.

Știți cînd o să reușim să ne solidarizăm unii cu alții? Atunci cînd se va produce o revoluție mentală începînd de la cel mai umil slujbaș, pînă la cel de pe scaunul cel mai înalt.

1) Atunci cînd un brutar, cofetar sau patiser nu-și va face calcule cît îi iese, introducînd în banalul cozonac de Crăciun sau de Paște otrăvuri și înlocuitori (doar că se vînd la greu de sărbători), ci se va gîndi că în fiecare cumpărător se poate ascunde propriul copil, o mamă o soră. Adică să-i pese!
2) Atunci cînd medicii nu vor fi nevoiți să iasă la rampă gîtuiți de plîns că li se sinucid pacienții, cînd le văd neputința de a-i ajuta.
3) Atunci cînd va fi respectată profesoara, fie ea și dintr-un cătun izolat din Teleorman, și nu va fi luată la bășcălie și bătută pe fund de niște golănași rurali.
4) Atunci cînd vom ști să ne comportăm cînd suntem la căpătîiul unui muribund sau mai tîrziu, atunci cînd trece în lumea celor drepți.

Noi, oamenii de rînd, cu o educație medie, ce putem înțelege atunci cînd în Parlament se începe ziua cu un moment de reculegere pentru regele mort și se termină cu insulte și injurii ca la ușa cortului?
Cum să-i înveți pe acești ,,emanați’’ că tăcerea, decența, respectul trebuie să-i marcheze mai ales în aceste momente?

Nu vreau să le țin prelegeri, eu, un om de la țară, despre solemnitatea acestui moment, vreau doar să citez un scurt fragment din cartea ,,Doar cu Dumnezeu în lume’’ scena înmormîntării bunicului.

,,Mama din momentu’ cînd tata o ieșît din ocol, n-o mai rîs.  Ieu, cel puțîn n-am mai văzut-o rîzînd pînă ce s-o prăpădit șî ie…’’

Pentru fiecare casă, TATA e un REGE!
La fel cum pentru o țară REGELE e un TATĂ!
Atunci cînd un TATĂ – REGE iese din ,,ocol’’ tristețea ar trebui să fie maximă și să se vorbească în șoaptă…

Era așa de mare lucru de a nu se face de rușine Parlamentul,în aceste zile de doliu? Nu le-a pus nimeni interdicție de a rîde, dar să nu se facă totuși de… rîs!

În încheiere, eu atîta mai am de spus: istoria se va scrie, indiferent de voința noastră și ne va judeca.
Apa curgătoare nu păstrează gunoaiele, numai s-o lași să curgă…

Ileana  Pisuc
Dallas,9 decembrie 2017

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Educatie!
    „Gunoaie” mai sunt inca in tara, ca si peste tot in lume, dar, in general, viata romanului simplu curge, cristalina, la vale! Mi-a placut articolul, subtil si ponderat ati atins problema cea mai grava la romani, lipsa de educatie „democratica”, influenta raului asupra comportamentului fiecaruia dintre noi! Nu stim sa ne pretuim valorile autohtone, ascultam si facem „sluj” in fata „stapanului „de afara, chiar daca ne sfatuieste, uneori rau! Nu avem verticalitate, am pierdut-o undeva prin anii comunismului, cand trebuia la un „nimeni”, secretar de partid sa iei pozitia „drepti si sa faci ce ti se spune si nu ce vrei! In alta ordine de idei trebuie sa mentionez atitudinea noastra fata de bani! Cu ei ni se cumpara constinte, cu ei se cumpara tradatorii de neam, care pentru un pumn de arginti si-au vandut tara si inca si-o mai vand! La noi banul face pe om, ai bani, cumperi pe toti si ce iti doresti, nu ai bani si „pile” ramai „sluga” la cel ce are indiferent ca nu i-a facut cinstit sau ca are patru clase sau de abia isi poate scrie numele! Tu, om cinstit, care ai crezut ca daca faci facultati, te vei realiza si cand ti-ai dat seama ca nu poti in tara noastra, iei drumul pribegiei prin alte tari, unde incerci sa te afirmi prin comportament si munca! Dar si aici, intampini greutati, faima romanilor de a face tot posibilul sa se imbogateasca repede folosind mijloace neortodoxe!Nu stim, aici acasa, sa luam atitudine fata de „rau” pe care-l gasesti oriunde mergi, mai ales in institutiile statului, unde „spaga” este pe post de regina, o dai si obtii ce vrei, nu ai de unde sa o dai, ramai acolo unde esti, „smecherii” nu te baga in seama! Mai avem zeci de ani inca sa ne autoeducam,sa stim sa discernem raul de bine, sa-l respectam pe cel de langa noi, sa-i dam cei ai lui,si sa promovom cinstea! Oare cati ani vor mai trece, sa putem zice despre noi asa cum spunem astazi despre tarile civilizate din occident! Cred ca nici generatia de tineri de astazi nu vor vedea prea curand, civilizatia este departe si nu se vede in Romania!

oferta-wise