Actualitate Editorial

#rezist cu… Che Guevara! „Libertate pînă la capăt!” (autor, Vasile Gogea)

image_printPrinteaza

Mă întrebam, cu cîteva luni în urmă, contrariat de pancartele cu gratii pe care le purtau participanții la „mișcarea #rezist”, proiectelor de modificare a legilor justiției, cum e posibil ca niște tineri să ceară, după aproape treizeci de ani de cînd, cu piepturile goale în fața gloanțelor și a tancurilor, alți tineri strigau libertate, te iubim! ori învingem, ori murim! și vom muri și vom fi liberi!

Ieșind ieri în oraș, în Clujul meu iubit – cum ar spune regretatul critic Petru Poantă – după aproape un an de retragere  în curtea mea, am primit un „răspuns” care mă determină să scriu aceste rînduri.

Am descoperit, în plin centrul orașului, în Piața Unirii, unde „rezistă” de obicei acești „tineri furioși” un „club” care își expune numele odios la vedere și în care se „odihnesc”, atunci cînd „obosesc” sau (cînd afară e frig) se „încălzesc” și se încarcă cu noi energii „revoluționare”: Che Guevara! 

Acum mă întreb cum e posibil ca nume ca Radu Gir, Mircea Vulcănescu, Arsenie Boca, Ioan Gavrilă-Ogoranu, Aurel Vișovan, Vintilă Horia și multe altele, sau al zecilor de elevi (și nu mă gîndesc doar la cei de la Colegiile Naționale „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației sau „Radu Negru” din Făgărș) care au înfruntat cu arma în mînă și au plătit cu viața sau cu ani grei de pușcărie comunistă, alături de părinții lor, regimul bolșevic care se instaura în România în anii 1948-1956 să fie prohibite în numele unei legi arbitrar și abuziv invocate, iar numele unuia dintre cei mai notorii criminali, „revoluționar de profesie”, fanatic susținător al tezei lui Troțki privitoare la „revoluția continuă” „și mondială”, precum „el comandante”, „doctorul” Che Guevara să fie afișat în văzul tuturor (clujeni dar, avînd în vedere locul, și al turiștilor străini) fără nici o restricție? Chiar lîngă monumentul dedicat eroilor martiri ai Clujului, căzuți la cîțiva pași distanță, în Revoluția din Decembrie 1989!

Libertate pînă la capăt? Mai degrabă, inconștiență și amnezie fără sfîrșit… Și nu știu cîtă inocență pot invoca „sponsorii” acestei „mișcări”…

Autor, Vasile Gogea

sursă articol: Gogea’s blog

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Stimate D-le Vasile Gogea,

  V-am citit multe din articole D-voastra (am avut onoarea sa va si audiem ,cu sotul meu, cu ocazia diferitelor manifestari) si mi-au placut toate, dar acesta cred ca trebuie sa fie un strigat de revolta al tuturor romanilor, in special al clujenilor, care mai au demnitate, credinta in Dumnezeu, dragoste de neam si tara, care cinstesc eroii neamului si care înca spera ca ceea ce s- a intamplat in 1989 nu a fost chiar degeaba, ca lucrurile ar fi trebuit sa se schimbe din ce in ce mai bine, ca peste tot si in toate trebuie sa primeze VALOAREA ADEVARATA!
  Daca as fi in Cluj cred ca as reusi sa adun cativa oameni, sa facem o cerere la Consiliul Local chiar sa ne prezentam cu ea in sedinta Consiliului (doar sunt publice) ca sa se schimbe numele acelui local.
  Este o blasfemie ca la cativa pasi de monumentul dedicat eroilor martiri din Cluj, atat de aproape de locul unde au murit eroii sa se afiseze un astfel de nume.
  E o sugestie, nu stiu daca e buna, dar eu in general sunt optimista si cred ca se va rezolva.

  SUCCES IN TOATE!
  DOAMNE AJUTA!

  Cu multa consideratie si deosebita apreciere,
  Maria Barcan, prof. pens.

oferta-wise