Actualitate Editorial

Romania, FIRST! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

ion-maris_2015Nu pot să cred cât de puțin toleranți suntem!

O părere, un gând, o altă percepție sau o reacție sinceră, spontană, poate perturba somnul rațiunii.

“Ca să fii fericit pe lumea asta… trebuie doar să fii indulgent.” (Voltaire) 

Mi-aș   dori să văd un progres real în atitudinea noastră și nu un simulacru. Un progres în argumentație, un progres în… feed-back-uri, un progres în viața noastră reală și nu în cea virtuală, în mintea și în raportarea noastră vis-à-vis de “sistem”.

„Încrederea prostească în autoritate este cel mai mare dușman al adevărului.” (A. Einstein)

Asta este tot ce trebuie sa înțeleagă omul “simplu” dar mai ales intelectualul: să nu avem încredere PROSTEASCĂ în nimeni și nimic. Să înțelegem că am fost, suntem și vom fi mereu manipulați! Bombardați cu manipulări, care ne pot destabiliza rațiunea. Mai ales în zilele noastre, sigur nu suntem noi cei tratați cu delicatețea adevărului pur, inclusiv la nivel global. De aceea apreciez persoanele care se întreabă, adresează întrebări, simt mereu „agitația” minții. Și să nu uităm: cel mai frumos dar pentru ceilalți este SCRISUL, talentul cuvântului simplu, grațios, subtil, pe care nu-l înțeleg tocmai… „specialiștii”. Cei care nu percep frumusețea metaforei se grăbesc să catalogheze, să se supere, să dea… dislike-uri. Cât de penibil!

Noul lider al lumii „libere” (adică fără… ce?) ne îndeamnă la protecționism, la individualism, la discriminare… nepozitivă. (Sper să nu ne vândă iar americanii!) Și cu toate astea eu îi dau dreptate marelui… Donald! Trebuie să ne gândim la noi, să nu-i mai așteptăm pe americani, pe ruși, pe/chinezi… suntem singuri, NOI! Noi trebuie să ne ridicăm încet-încet la verticală, să ne iubim statutul, locul în care performăm, frumusețea în libertate!

Și eu zic… Romania, first!… să zâmbim un pic mai mult și mai ales să nu ne lăsăm prostiți! Să încetăm să fim uneltele celor de „sus”, indiferent dacă se numesc: președinte, prim – ministru, parlamentar, „guru”, etc. Să protestăm non-violent, așa cum trebuie înțeleasă orice exprimare corectă, nejignitoare și nu să ne încrâncenăm atunci când vedem/ citim/ gândim ceva ce nu este pe placul unora sau altora sau să bănuim diverse culori planând peste cuvinte.

Dacă nu ați înțeles “pledoaria” mea pentru adevăr  și sinceritate vă mai ofer un citat al marelui Einstein ce ne poate descreți mintea: „nu acționa niciodată împotriva conștiinței tale, chiar daca ți-o cere… statul”. Asta face un intelectual adevărat, se manifestă în virtutea conștiinței sale, chiar dacă place unora și displace altora și… viceversa. Și tot pe fluxul intelectual „anormal” einstein-ian îl mai citez cu mare drag pe savantul relativității: „important e să nu încetezi să-ți pui întrebări”.

SĂ NU ÎNCETAȚI NICIODATĂ SĂ VĂ PUNEȚI ÎNTREBĂRI! Nu putem vegeta, nu putem merge orbește, trebuie să ne punem mereu întrebări! Asta este libertatea! Unii pot greși, alții pot avea dreptate, dar nu poate nimeni îngrădi libertatea de exprimare prin diverse păreri… acuzatoare.

Sunt de acord cu protestele, sunt de acord cu opoziția față de o lege ce ar putea fi cu „dedicație”, dar, pentru a ne conforma îndemnului pe care Einstein ni l-a insuflat, de-a ne pune mereu întrebări, mă întreb și nu am răspuns: pe cine/ ce… a căutat președintele nostru în stradă?

Romania, first!… înseamnă calm, dialog, transparență, bunăstare pentru toți cetățenii țării, înseamnă – mai ales – diversitate de opinii și domnia… LEGII!

Asta îmi doresc pentru țara mea!

Ion Mariș

sursă foto: internet

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Elegant, diplomat si foarte adevarat. Concluzia articolului este insă problema societății noastre: domnia legii. Din păcate, aplicarea legii in România are un caracter extrem de selectiv. Apropo de mumă și ciumă. Atunci când autoritatea, formată până la urmă din indivizi, va dobândi conștiință, atunci vom face primul pas spre democrație.

oferta-wise