Actualitate ONG Știri

Rotary Club Sighet: „SALVEAZĂ O VIAȚĂ – demonstrații practice”!

image_printPrinteaza

Proiectul “SALVEAZĂ O VIAȚĂ – demonstrații practice”, demarat în aceste zile în orașul nostru, include o campanie susținută de Rotary Club Sighet, pentru învățarea de către cât mai mulți cetățeni a manevrelor de bază de resuscitare cardio-respiratorie.

Scopul proiectului este așadar, învățarea și obișnuirea publicului cu unele proceduri/ manevre de bază pentru asigurarea funcțiilor vitale în cazul stopului cardio-respirator accidental, până la sosirea echipajului ambulanței.

Ținând cont că incidența cazurilor de stop cardio – respirator, dar și a accidentelor vasculare cerebrale este în continuă creștere, la propunerea și sub coordonarea medicului cardiolog Alexandru Chifor, Rotary Club Sighet și-a asumat rolul de promotor al unor campanii de învățare a ABC-ului acordării primului ajutor în aceste cazuri. A fost achiziționat materialul didactic adecvat, două manechine echipate complet (inclusiv senzorii ce monitorizeză corectitudinea masajului cardiac, consumabile, măști, plămâni artificiali etc.), un defibrilator – tester (pentru demonstrații) și… s-a pornit la drum.

Din echipa de voluntari ce vor asista persoanele care vor participa la demonstrațiile ce vor avea loc atât în marile societăți comerciale din Sighet cât și în licee, școli și alte instituții publice, fac parte medicii Anca Marina (UPU Sighet) și Sorin Dulugea (Serviciul de Ambulanță Sighet).

Prima serie de demonstrații practice a avut loc la PLIMOB SA, în prezența directorului general al societății, ec. Vasile Godja. Un grup format din 20 de angajați de la PLIMOB SA, s-a oferit voluntar și a participat joi, 15 februarie 2018, alături de specialiștii cunoscători ai procedurilor de salvare, la prima serie de pregătire.

În prima parte a întâlnirii au fost explicate și parcurse, fiind oferit și suport tipărit, etapele asistenței de bază cardio-respiratorie: 1. Recunoașterea stopului cardio-respirator, 2. Începerea masajului cardiac și 3. Completarea procedurii cu respirație gură la gură.

La finalul întâlnirii, fiecare participant a exersat și aplicat pe “viu”, pe cele două manechine, tehnica de resuscitare discutată.

Acest proiect asumat de Rotary Club Sighet se va desfășura pe termen lung, demonstrațiile practice vor avea loc, după un program bine stabilit, în diverse puncte din municipiul nostru, iar la încheierea acestuia se dorește să se tipărească o broșură, “Ghid practic pentru resuscitare”.

Clubul sighetean dorește să extindă acest proiect la nivelul județului și să implice în proiect și celelalte cinci cluburi Rotary existente în Maramureș.

Ion Mariș

 

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Să fie într-un ceas bun demararea acestui proiect,deoarece salvarea de vieți nu se poate compara cu nimic altceva ,oricît de valoros ar fi,mai ales că Inițiatorul proiectului în persoana doctorului Chifor Alexandru, este un profesionalist de prim rang.

oferta-wise