Actualitate Calendarul zilei Știri

Să ne gândim și azi, 07 aprilie, la personalul medical!

image_printPrinteaza

Din anul 1950, la nivel global, în data de 07 aprilie, se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății.
Această sărbătoare internațională, agreată de Organizația Mondială a Sănătăți (OMS), este dedicată personalului medical, cel care se află în linia întâi a luptei cu bolile și care formează scutul sanitar de protecție al omenirii.
În acest an, în 07 aprilie, la Sighet ar fi trebuit să ruleze un film artistic care viza segmentul medical, publicul urmând a fi personalul de la Spitalul Municipal Sighet. Din păcate, pandemia care a cutremurat întreaga lume a schimbat toate planurile, toate activitățile previzionate s-au anulat.
Personalul medical – de pe întreg mapamondul – a intrat în luptă, într-o luptă inegală, nepregătit inițial din punct de vedere „tehnic” dar, s-a repliat și a format (cei care n-au întors spatele câmpului de bătălie) un scut uman. Lupta este în plină desfășurare, consecințele sunt imprevizibile dar, dăruirea și curajul de care a dat și dă dovadă marea majoritatea a halatelor albe, este pe măsura așteptărilor noastre, a celor din „adăposturi”.
Și la Spitalul Sighet, cu sincopele aferente surprizei atacului pandemic, personalul medical s-a repliat și, ajutat de solidaritatea comunității, este în stare de alertă, în permanență cu „armele” pregătite. Sigur nu totul funcționează perfect, sunt multe lucruri care trebuie reglate din mers dar, bunăvoința, rațiunea și dorința de-a ajuta, de-a se conforma jurământului hippocratic sunt indiscutabile.
Azi, în această zi simbolică, de ziua lor, a personalului medical și implicit a sănătății de care ar fi trebuit să beneficieze întreaga lume, să ne gândim la ei, să-i sprijinim după posibilitățile fiecăruia și să le urăm multă forță, tărie de caracter și… maximă sănătate! De perseverența și sănătatea lor depinde sănătatea noastră.
Dragi concetățeni medici, asistenți, infirmieri etc. de pe câmpul de luptă, vă suntem alături (chiar dacă doar prin disciplina civică), vă respectăm (chiar dacă uneori vă și criticăm) și suntem siguri că veți învinge!

LA MULȚI ANI! LA MULȚI ANI CU… SĂNĂTATEA!

Salut, Sighet!

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • In prezent traim un razboi pervers, in care inamicul este nevazut si manifesta cai de atac multiple, nebanuite; se pare ca-si ia in sprijin si necuvantatoarele, care, in caz afirmativ, in caz ca nu ar fi vorba de un incident bizar, am fi intr-un pericol si mai mare, atatia prieteni ai omului, protejati de el, i-ar deveni dusmani.
  Spre deosebire de un razboi clasic, unde halatele albe actionau in linia II-a, pentru salvarea ranitilor adusi, fiind intr-un pericol putin micsorat, acuma ei se afla in prima linie, fata in fata cu acest inamic periculos, cu ochelari de protectie si nu ca sa-l vada, fiind invizibil. Si in acele cazuri, ei erau numiti eroi, intreventia si curajul lor salvand atatea vieti, devenind ei insisi victime, de multe ori.
  Daca demnitate respectarii juramantului lui Hipocrate era atat de apreciata si onorata atunci si mult blamata daca-l incalcau, cu atat mai mult acuma, cand sunt cei mai expusi, atat de expusi, de mult ori si din neglijenta sau vina pacientilor pe care-i trateaza, cu atat mai mult merita acuma sa le acordam tot repectul si gratitudinea si noastra, atatea victime fiind si printre dansii. Daca nu putem manifesta aceasta apreciere si respect prin aplauze si viu grai, acuma, in mod direct, asa cum s-ar cuveni, in aceasta semnificativa zi, dedicata lor, sa le atribuim aceasta cinstire in tacere, cu pleaciune si rugaciune pentru ei, pentru tot ceea ce fac, cu putinele mijloace ce le au la dispozitie, de la locurile noastre, izolate, restranse, pe unde suntem. La fel si blama este de o condamnare imensa pentu cei ce dezerteaza de la datorie, in acesta teribila lupta, cand isi parasesc nu numai pacientii in asteptare, ci si solidaritatea nobilei profesii.
  Fara a politiza situatia, ar fi o vinovatie mare sa tacem strigatul opiniei publice, adresat guvernantilor, atata de mult, de des si de motivat, strigat si mereu auzit : Sanatatea, sanatatea ! S-a „batut toaca” la urechea surzilor, la urechea hotilor, a hotiei extinse, cu toate increngaturile ei, care au alungat din tara multime de medici si cadre medicale, lasand spitalele goale de personal medical si de mijloacele necesare acestora. Aceasta cumplita epidemie ne-a gasit cu totul descoperiti, sub multiple aspecte, cei ramasi acasa in nevoile lor, fiind acuma mult depasiti de situatie si sunt obligati sa recurga la tot felul de situatii si improvizatii, pentru a face fata situatiei, cat de cat; au recurs si la spiritul de voluntariat al unor persoane necalificate, co o formare putina a lor,acuma, in focul bataliei !
  Cu toate aceste mari neajunsuri, spiritul de solidaritate umana a romanilor se dovedeste si in aceste atat de grele momente, trimitand in Italia, in focul luptei, la sacrificiu, o echipa de 14 cadre medicale, in sprijin.
  Ce este si mai strigator la cer, este faptul ca se aude tocmai strigatul vinovatilor, care chiama la raspundere parlamentara, unde sa dea socoteala cum gestioneaza aceasta criza, cei ce au preluat dezastrul lor si se zbat sa-l gestioneze cat mai bine, dupa posibilitati.
  Asa cum pentru colaboratorii securitatii s-a strigat : criminalilor, tot astfel se poate striga si pentru cei ce au alungat din tara, peste frontiere, multime de romani, muncitori simpli sau specialisti in toate domeniile, pentru a asigura un nivel minim sau decent de viata familiei, pentru hotii, ghiftuitii, care abia se
  misca sub greutate conturilor, a averilor si bogatiilor furate, lasand tara depopulata si pustiita cam de tote : Hotilor, Criminalilor ! Multi dintre cestia se intorc, acuma in tara, pe rute nocturne supraveghiate, in carantina, aducand cu ei si raspandirea periculoasei pandemii, tara noastra fiind oarecum mai izolata si a luat ceva mai din timp masuri pentru naprasnicul Covid 19.
  Dar raul inca nu a fost intreg spus. Atunci cand va trece primul val al crizei, „Valul viu”, „Valul vietii”, vor urma crizele economice, financiare, cu noi sacrificii, noi vieti stinse si cu aceeasi vinovati strigand celor nevinovati : „Opriti-le ! „. Fara a tine seama de prelungul strigat al tarii la adresa lor, de ata de mult timp :
  „Opriti-va!”.
  Dopa toate aceste napraznice desgoliri va urma srigatul Invatamantului, la pamant si el, aruncat mult in urma spre analfabetism, ca si din alte domenii, criza fiind generala, determinata de necinstea, lacomia si hotia fara „frontiere”, a celor ce ne-au condus, cu toata incompetenta lor crasa, din pacate „aleasa !”

oferta-wise