Actualitate Cultură

Să ne respectăm artiștii cât sunt lângă noi! La mulți ani sculptorului sighetean Ion Bledea!

image_printPrinteaza

Azi, sculptorul Ion Bledea împlinește 69 de ani: s-a născut la Bârsana la data de 04 aprilie 1949. Are în urmă un trecut artistic solid – un număr impresionant de lucrări semnate Ion Bledea fac parte din colecții private de pe întreg mapamondul sau se înalță monumental în orașe importante din Europa și Mexic. Ion Bledea este un nume de referință pentru Sighetul Maramureșului, dar și pentru România.

Am “răscolit” împreună – din lada cu amintiri – mii de fotografii, în ultimele săptămâni, mii de momente importante din viața artistului. Mi-a vorbit despre oameni importanți, miniștri, ambasadori, oameni de cultură, artiști, personalități din țară și din lumea largă. Mi-a povestit despre zecile de premii, marea majoritate obținute în străinătate, despre sculpturile sale răspândite din Germania până în Mexic și mi-a descris cu lux de amănunte fiecare lucrare, detalii profesionale dar și observații exotice de la concursurile la care a participat. Ion Bledea își iubește munca, arta, modelatul lemnului, lucrează cu aceeași pasiune ca și-n tinerețe și are planuri pe termen lung. Vizitatorii, oaspeții Sighetului, cei care sunt cunoscători într-ale artei ajung și pe la locuința familiei Bledea, îl caută și-i cercetează cu drag muzeul de-acasă, toți fiind seduși de “armata” de lucrări, de subiectele abordate și mai ales de stilul inconfundabil prin care sculptorul dezvoltă atât teme tradiționale cât și subiecte moderne.

Când Ion Bledea atinge lemnul, acesta îi vorbește, comunică cu el și-mpreună ne spun câte o poveste. Pe zi ce trece, an de an, Ion Bledea ne uimește cu tinerețea artei lui, prin lucrările sale Sighetul a ajuns pe harta făuritorilor de cultură.

Ion Bledea are multe de povestit, mai are multe lucrări superbe de arătat lumii și mai ales are de finalizat câteva proiecte de suflet.
În anii ce vin Ion Bledea ne va oferi multe și frumoase… surprize!

La mulți ani, prietene Artist!

Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • OMUL SI LEMNUL!
    Despre Omul si artistul plastic,Ion Bledea nu poti vorbi daca nu pomenesti si despre lemn,marea lui dragoste,de-o viata plina de realizari!
    Omul si lemnul lucrat de el este inconfundabil,ne fura privirile si admiratia,un Om,mic de statura dar un mare talent in sculptura lemnului,un talent de care se bucura orasul nostru ca-l are si se poate mandri cu el!ION BLEDEA,sighetean prin adoptie,ne mandrim cu el,a dus faima orasului si a trudei sale,in tara si pe intreg mapamondul!Sunt fericit ca-l cunosc si-mi este prieten,sunt bucuros ca la un moment dat,am fost colegi de munca si de postliceala,pe-atunci nu era atat de cunoscut dar zinic „daltuia” si scotea la iveala mici capodopere!Mi-aduc aminte de dracii sculptatii,de figurile din popor daltuite cu migala si talent,au fost printre primele sale lucrari mai importante!Cu timpul,si-a desavarsit talentul,a inceput sa creeze capodopere care au umplut muzeele si expozitile numeroase la care a fost invitat si a expus,bucurand privirile si mangaierile celor care si-au trecut palmele peste luciul si splendoarea sculpturilor,faurite pentru prezent si viitor!
    Un om,un talent,un artist,un sculptor adevarat, Ion Bledea,sigheteanul nascut in Barsana,maramuresan get ,beget,un mare iubitor de lemn daltuit,care ne bucura ca inca mai poate muncii si scoate adevarate nestemate din lemnul lucrat de mainile sale batatorite!Sa ne traiesti, Ioane,sa fi sanatos si fericit,ca restul vine de la sine!La multi ani si la mai multe lucrari!

oferta-wise