Actualitate Cultură

Să petrecem cu Florentin Năsui/ la aniversarea lui!

image_printPrinteaza

Aici, la frontieră, pe Tisa, viaţa arată altfel. Dar nu toată lumea o vede în forma ei iluminată. Trebuie cineva să-i decupeze tîlcul. Aşa a fost inventat de realitate jurnalistul Florentin Năsui. Aici, la frontieră, omul este nevoit să se oprească, dar gîndul lui poate trece pînă dincolo de orizont. Pentru cei care preţuiesc vuietul vremii ştiu că legea marginii de ţară are un registru de vamă. În care cronicarul scrie despre cum merge lumea. De aproape patru decenii în rolul omului cu scrisul la graniţă a fost distribuit de soartă şi de patima lui pentru realitate jurnalistul Florentin Năsui. Căruia i s-a dat în grijă vreo trei văi, două maluri de apă şi un Maramureş muşcat. Rar mi-a fost dat să întîlnesc în viaţă un confrate care poartă cuvîntul tot timpul în dreptul inimii. 

La mulți ani!
(Gheorghe Pârja – Florentin Năsui, jurnalistul de la frontieră)

***

Chiar dacă știe să redacteze o știre, inclusiv partea de investigație, aia cu ”de ce?”-ul de rigoare, chiar dacă stăpânește stilul direct adecvat comunicării prin presa scrisă, jurnalistul și epigramistul Florentin Năsui nu se lasă până nu o transformă într-un fapt cvasiliterar, abundând în aluzii, subînțelesuri, poante, jocuri de cuvinte – un adevărat festin al comunicării indirecte. El își oferă un cititor complice, vesel non-stop, care știe ”să se prindă”. Eu, datorită acestei practici de ”timp liber la serviciu” îl citesc.

La Mulți Ani cu seninătate, Florentin!
(Marin Slujeru)

***

The tremendous and fabulous journalist Fl. Năsui writes as the round table knights: circular. He brings to the reader’s judgment facts and happenings… savory. Happy Birthday, dear friend, Ilie Dorian Florentin!
(Sir. Donald W. Teacher’s)

***

E mare jurnalist Năsui,
Că s-a chivernisit cu graiul
De parc-ar fi averea lui,
Ș-apoi se plânge că-i greu traiul!

Zic guri mai rele că-i acid
Că-i cârcotaș și alte cele,
Că nu mai crede în… Partid
Că peste tot vede belele.

Eu l-am văzut trăgând ușor,
Nu din pahar ci de o lesă,
Se pare că mai are spor
Și o mai dă cu pixu-n… presă.

Da’ asta-i soarta lui, formală,
Să se agite-n tot orașul,
Să-i bage pe cei mari în boală
Pân’ și-o afla și el… nănașul.
(Ion Mariș)

Echipa „Salut, Sighet!” îi urează jurnalistului Florentin Năsui… La multe petreceri printre ani!

 

 

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Florentin Nasui, omul de presa, linistit, retras dar „acid”prin „pana”! Il vezi, oriunde si peste tot, cu gentuta pe umar, unde-s armele sale, aparatul foto si pixul, plimbandu-se agale, atent la tot ce misca sau deranjeaza in orasul de la poalele Solovanului. Respectuos, modest, de ani de zile ne incanta cu „scrieri alese” in paginile celui mai citit ziar. Nu jigneste, scrie adevarul, scrie realitatea asa cum o percepe sau o vede prin ochii nostri, intervievându-ne si punand in tipar viata cotidiana din municipiu! L-am citit si il citesc de mult, are talent, ne atrage prin stilul sau, uneori lenes si linistit, alteori alert si zgomotos, dar placut! Ca om,nu ai ce comenta,sociabil si deschis la vorba, o vorba pe intelesul tuturor, o vorba prin care-l vrei aproape, un simplu OM, dar un talentat in ale presei cotidiene, cunoscut de mai tot orasul si nu numai! Acum, cand isi sarbatoreste anii, si eu îi doresc multi inainte, cu impliniri si realizari, cu multe randuri in „gazeta”, cu sanatate si fericire, sa ramana acelasi Om in folosul urbei, sa nu treaca cu vederea tot ce-i „rau”, sa prinda-n colimator freamatul orasului si noi sa fim mandri de el, ca-i a nost’ si scrie…!!!!!!!

oferta-wise