Actualitate Editorial

Scrisoare deschisă (autor, Mariana Ona)

image_printPrinteaza

Domnule Primar,

Văzând că urmăriți cu interes ceea ce se scrie în publicația “Salut, Sighet!” și că sunteți nemulțumit de ceea ce se scrie aici la adresa dumneavoastră și a instituției pe care o reprezentați, vreau sa vă scriu ceea ce mulți sigheteni gândesc și vorbesc, dar nu au curajul să o spună direct și deschis.

Articolele scrise de mine nu au rolul de a vă defăima și nici de a face acuzații nefondate. Dreptul la libera opinie și la libertatea cuvântului dă curajul oricărui cetățean onest de a semnala lucruri care nu plac și nu contribuie la evoluția orașului. Dumneavoastră, liber și nesilit de nimeni, în timpul campaniei electorale ați făcut niște promisiuni. Chiar dacă lumea nu a crezut în totalitate în ele a sperat că ceva se va mișca în sens pozitiv, că viața cetățenilor care v-au ales se va schimba în bine, că orașul se va trezi la viața pe care a avut-o odată. În nici un caz nu s-au gândit că le va fi mai rău, că indiferența și nepăsarea vor aduce după ele tot ceea ce poate fi mai “poluant” într-un oraș cândva curat, civilizat și muncitor.

Ne omoară gunoaiele din toate părțile. Este praf și mizerie peste tot nu numai în parcul dendrologic, lacul lui Năsui sau maidanul cu bălării și gunoaie de pe strada Plevnei, în plin centru al orașului. Gunoaie sunt peste tot in cartiere, în piață, în piața rușilor și ne sufocă gropile și șanțurile din trotuare.

Nu aveți nici o scuză! Chiar dacă nici parcul, nici lacul și nici maidanul printr-o întâmplare bizară spuneți că nu sunt ale Primăriei, Primăria este instituția care reprezintă orașul și are DATORIA să se ocupe de întreținerea și curățarea lui. Ați văzut cum fac pe străzi curat cei care sunt plătiți pentru asta? Cine îi verifică și cine îi trage la răspundere? Sau responsabilii pieței agro-alimentare unde se vând pantofi, lenjerie intimă și marfă rusească, deși există o altă piață anume făcută pentru astea? Unde sunt că să vadă cum se vinde pe sub mână carne de vițel neverificată și țigări de contrabandă? Ce fel de comerț se practica în piață de către intermediarii pe care nimeni nu îi verifică deși se știe că unii fură la cântar de rup? Până când trebuie sa ne lăsăm mințiți, jefuiți și înșelați? Nici aceste lucruri nu țin de Primărie? Nu avem firme de curățenie, nu avem poliție, nu avem poliție ecologică, nu există controale, nu există amenzi, fiecare face cum îl taie capul?

Și atunci rolul Primăriei care este? Să se tot facă ședințe peste ședințe? Să iasă din “templu” numai la depuneri de coroane și la inaugurări de cuie? Și dacă tot a venit vorba despre acel cui al discordiei nimeni nu v-a spus că nu acolo îi este locul? După cum bine știți, Sighetu – Marmației este considerat punctul zero al Europei pentru că este echidistant între Est și Vest. Faptul că este la extremitatea României putea să fie scos în evidență prin amplasarea lui la una din intrările în oraș sau la punctul vamal de la podul de peste Tisa. DAR ÎN NICI UN CAZ ACOLO. L-ați amplasat tocmai pe singura stradă îngrijită de pe centru, înaintea Memorialului Durerii, care ESTE cu adevărat un lucru serios, făcut cu cap și cu suflet.

Și, ca să nu uit un lucru la fel de important: când veți reabilita Primăria, care e gata să se dezintegreze și nu veți mai avea unde ține ședințe, când veți repara străzile, când veți replanta pomi pe străzile cele mai circulate din oraș, când va fi curat , când se vor repara clădirile de pe centru, când nu vom mai fi un oraș uitat de lume pe care și cuiul în care stă aninat l-a uitat?

Vă adresez dumneavoastră aceste întrebări nu pentru ca să vă “stresez”, ci pentru că vă consider cel mai important om din oraș. O vorbă din bătrâni spune că omul sfințește locul, iar o alta, că ” Să sii mare nu-i mirare/Să sii OM îi lucru mare”.

Poate că scrisoarea mea deschisă va ajunge la „adrisant” și poate că nu v-a supărat atât de tare încât să nu luați măsuri.

NUMA’ BINE, DOMNULE PRIMAR!

Mariana Ona

sursă foto: https://www.facebook.com/djikum/posts/10211506173346306

oferta-wise

10 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • O, doamnă Ona! Cât spirit civic aveți, dar poate și un gram de naivitate…
  Nu, nu cred că „adrisantul” scrisorii dumneavoastră, ÎMPĂRATUL acestui oraș va catadicsi să vă citească cu atenție aceste rânduri. Nu cred că-și pleacă urechea când e vorba de nemulțumirile „supușilor” săi. Are el gașca lui de lăudători, doar ei contează!
  Mai bine făcea o țeapă în locul cuiului!
  Orașul arată tot mai groaznic, tot mai murdar, tot mai lipsit de speranța de mai bine.
  A trecut un an din mandatul primarului… Doar promisiuni nerespectate! Ce să mai vorbim de „respect” pentru sigheteni?! A fost doar un slogan de campanie electorală, uitat imediat după alegeri.
  Culturii sighetene i-a pus gând rău.
  Cred că, încet-încet, simpaticul Scooby-Doo devine Pinnochio!
  Nesimțirea, SFIDAREA vor domni tot mai mult peste bietul Sighet…

  • Multumesc pentru sustinere. Se va uita si in mod cert va lua atitudine contra mea. A mai facut-o pentru ca -nu-i asa?-cel mai puternic are dreptate. Dar nici eu nu ma las. TREBUIE CA TOTI SA RESPECTE LEGEA nu numai cei mici si neinsemnati dar totusi vii. Voi reveni daca ma vor publica dragii mei colegi. Sa auzim numai de bine.

 • Bine spus doamna Ona! …cu doua exceptii , va rog permiteti-mi sa corectez. 1- NU exista „lacul lui nasui” , numele acesta la dat comunistii la locul la care Camaranii i-a spus „groapa excavatorului” la inceput , pe urma a fost „balastiera din Teplita si la urma a fost „lacul Teplita” nume care si azi este actual. 2 – Nu exista marfuri RUSESTI pe piata , ci doar ucrainiene (pentru ca una e Rusia si alta e ucraina) s-au Chinezesti.
  Va multumesc pentru intelegere!
  Sustin in totalitate scrisoarea dumneavostra si propun sa deschidem o ” Petitie publica” catre primarie unde sa semneze fiecare cetatean al Sighetului.
  O zi buna!

  • Corecte observațiile dumneavoastră. Cunoșteam denumirea corecta dar am folosit termenii respectivi pentru că pe aceștia îi folosește toată lumea. Numai niște semnături pe o petiție nu vor schimba lucrurile. Oamenii trebuie sa își schimbă mentalitatea iar autoritățile să aplice legea acolo unde trebuie. Nimeni nu e mai presus de lege. De deces sa fie aplicată numaiă”proștilor” în timp ce băieții deștepți îți ridică în fața?

 • Cred ca scrisoare asta , prin continut si abordare , este un demers constructiv si bine venit !! Un mugur de atitudine civica..:) Iata , in Sighet avem si oameni care traiesc in viata reala , care privesc in jurul lor si cauta solutii incercand sa faca ceva pt comunitate !! Ma simt obligat sa adaug si eu , in cel mai constructiv sens , inca o idee care sa ajunga in atentia d-lui primar:
  – trotuarele noastre care sunt asa cum sunt ele, mai ales cele care nu sunt in centru , sunt efectiv sufocate de ……tot felul de „chestii” in asa fel incat numai de trotuare nu mai pot si folosite !!! De obicei ale sunt ..parcari pt tot felul de „jafuri”, pe ele se depoziteaza lemne de foc , materiale de constructii, depozite de busteni , etc,etc…..asta in conditiile in care toti cetatenii propietari a bunurilor respective au curti , slava domnului !! E mai practic insa sa nu-si blocheze curtile si sa ocupe in totalitate trotuarele…nu ??? Chiar nu exista in Primaria Sighet cineva ( un departament , niste inspectori, etc,etc) care sa vada acest aspect si , mai ales , sa ia niste masuri ?????

  • Multumesc pentru sustinere. Se va uita si in mod cert va lua atitudine contra mea. A mai facut-o pentru ca -nu-i asa?-cel mai puternic are dreptate. Dar nici eu nu ma las. TREBUIE CA TOTI SA RESPECTE LEGEA nu numai cei mici si neinsemnati dar totusi vii. Voi reveni daca ma vor publica dragii mei colegi. Sa auzim numai de bine.

  • Buna ziua doamna Ona…deși am convenit sa nu intru în polemica cu Dumneavoastră, având in vedere ca sunteți atât preocupata de persoana mea, simt sa fac unele precizări:
   -Lacul Teplița si zona adiacenta acestuia aparține Consiliului Local Bocicoiul Mare , dar dacă trebuie să fiu eu vinovat pentru asta…accept.
   -Când timpul vă permite, vă rog să citiți Codul Silvic și să vedeți regulile ce statuează intervențiile ce pot fi făcute într-o parcela ce aparține domeniului forestier național(Parcul Dendrologic).
   -Într-o zi o să vă invit in/la primărie să vedeți cum arată de fapt în realitate.
   -Sunt de acord cu Domnia Voastra privind faptul ca Herodot nu este ce-a mai fericita alegere pentru municipiul nostru privind modul de a face curațenie, însă ne-ați ajuta mult mai mult indicând zonele unde trebuie intervenit, alăturându-vă efortului nostru de a menține orașul curat.
   -Cunoscându-vă orientarea politica, nu ma aștept să mă lăudați…dar oricum nu cred de multă vreme că pot să mulțumesc pe toată lumea și nici nu îmi propun asta.
   P.S. Citesc cu atenție tot ce se scrie în mediul online, căci sunt interesat de asta și de regula încerc să rezolv aceste probleme.
   Domnului Fucec: și eu sunt oripilat de faptul ca trotuarele au ajuns sa fie ba loc de depozitare al unor lucruri ce aparțin unor oameni lipsiți de bun simț, ba târg de mașini de vânzare. Am început sa limitam accesul pe trotuare prin diverse metode de închidere al accesului, insă asta durează, asa ca va rog sa aveți răbdarea și înțelegerea necesara.
   În rest, atât Dumneavoastră doamna Ona cât și respectabilului jurnal Salut Sighet, doar gânduri bune și aprecieri pentru spiritul civic de care dați dovada. Numai cu asemenea atitudini bine țintite vom schimba atitudinea oamenilor în bine.

   • Nu are importanta cine e proprietarul lacului si al parcului! Chiar deloc! Primaria Sighet raspunde de tot ceea ce se afla in aria ei. Doar nu e plasata pe Marte si lacul pe Venus iar parcul pe pamant! Nu mai exista cai de comunicare intre ele? Nu exista mijloace de a va intelege in asa fel incat sa iasa bine lucrurile? Daca e dezinteres,atunci totul are un sens. In orasul asta toti fac asa cum ii taie capul pentru ca NIMENI nu respecta legea si fiecare are neamuri pe la politie,Primarie,tribunal si o mana o spala pe alta si amandoua-fata. Credeti-ma ca acolo unde se respecta regulile DE TOATA LUMEA este si ordine. Stiu ca IN Primarie e lux. Dar afara cade tencuiala in cap. Ca si la celelalte cladiri de pe ambele sensuri ale centrului. Ca sa nu mai vorbim de cele renovate in cel mai evident stil tiganesc. Sunteti om umblat in lume. Nu ati vazut ca in anumite tari si in anumite orase toata lumea trebuie sa foloseasca aceleasi culori pentru acoperisuri si fatade? Eu nu zic sa fie si la noi la fel dar macar sa se pastreze un simt estetic adecvat. Dar raman la ideea ca in primul rand trebuie sa se faca ordine si curatenie. In toate sensurile. Apoi sa se respecte legea in toate sensurile. Pana cand nu se vor indeplini aceste doua lucruri,nu se va putea construi nimic.
    Va multumesc pentru faptul ca nu jigniti in raspunsurile dumneavoastra, ceea ce apreciez si respect.

    • D-na Eva! Chiar daca nu e pe teritoriul orașului asta nu înseamnă că trebuie să devină o groapa de gunoi! Și apoi ar trebui sa existe din doua părți interesul că una din intrările în oraș să nu arate că în timpul războiului pentru că ,totusi,suntem europeni și suntem zona turistica.

oferta-wise