Actualitate Cultură

Semn de carte: VIORICA ŞUTEU (autor, Marin Slujeru)

image_printPrinteaza

Semn de carte: VIORICA ŞUTEU
(„Feţele timpului” – Ed. Valea Verde, Sighetu Marmaţiei, 2018)

O carte scrisă la un moment de cumpănă, după moartea fostului elev, prof. univ. Ion (Jean) Bălin şi a soţului, prof. Ion Şuteu – personalităţi tutelare pentru eminenta doamnă profesoară Viorica Şuteu, ca pentru atâţia sigheteni. O carte a fascinaţiei pe care cele două „legende” ale locului, Filosoful şi Literatul, au exercitat-o asupra autoarei, precum şi a fascinaţiei acesteia asupra lor, ca o doamnă-domniţă neînfricată, cu personalitate, dedicată profesiei, Şcolii, familiei.

E ceva să o vezi cum punctează sec, fără iertare, câteva din „aerianismele” alesului drag, minunatul şi mai presus de orice iubitul profesor Şuteu sau urmărind „dezghiocarea” Gânditorului Jean Bălin, dintr-un prunc pedagogist de la ţară, cu lecturile, ghiduşiile şi rafinamentele sale. O carte luminoasă, echilibrată, spunând adevăruri cu francheţe, evitând nostalgia siropoasă.

O carte care se oferă lecturii, comuniunii cu cititorul. Poate de-acum (presupun că aţi citit-o), vom şti să evităm ca Oameni doldora de experienţă spirituală (şi) de viaţă, să fie nevoiţi a-şi lua interviu singuri, târziu, departe…

Marin Slujeru

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • N-am avut onoarea, ca în liceu să-l am ca profesor pe d-nul Șuteu. Am avut în schimb șansa ca la lb. română s-o am ca profesor, pe d-na Smărăndoiu. Un om deosebit, care mi-a deschis ochii spre citit, un spirit viu, sub îndrumarea căruia am activat în,, Brigada de agitație ”a Liceului Dragoș Vodă. Însă domnul Jean Bălin mi-a fost profesor de filozofie.
  Era o mare figură…
  După mulți ani de la terminarea liceului, mă urmăresc încă anumite sintagme filozofice ale d-lui Bălin:
  ,,Orice broască țestoasă poate fi mai rapidă decît omul (dacă-i dai un pas avantaj)”
  ,,Mișcarea e iluzorie” Adică nu mașina se deplasează, ci stîlpii de pe marginea drumului sunt cei care se mișcă !
  Asta mă ajută în gîndire de fiecare dată, mai ales cînd sunt în avion și aștept cu înfrigurare , ca dedesubt ,să apară România, pe care în sfîrșit pot să aterizez !

oferta-wise