Actualitate Editorial

#ȘÎEU!… #ȘÎVOI?!… (autor, Ion Mariș)

Foto: Miya Kosei
image_printPrinteaza
Ion Mariș

Excelentă inițiativa moldoveanului nostru de-a ne zgâlțâi un pic! Uneori ai impresia că România doarme!… Politicienii își continuă demagogia colorată, se bălăcăresc public și nu prididesc cu osanalele pe direcții false. Se înjură din plin Europa, se scot “mitralierele” și – duplicitar – se mai plimbă interpartinic băieții deștepți.

Omul de rând este bulversat de minciunile eterne și manipulările bine comandate, statul paralel s-a contopit cu statul “patriot” și statul partid, iar jocurile agramaților continuă.

Cetățeanul român se bucură – selectiv – de măririle fluctuante de salarii, de firimiturile aruncate în buzunarele copiilor iar marea infrastructură (rutieră, feroviară etc.) crește, crește…. pe hârtie. Românii sunt prostiți durabil de 30 de ani!

Unele țări din zona noastră europeană au avut teribile războaie (vezi Croația!), dar au construit mai multe autostrăzi decât tragica și mioritica Românie!

Se face tot posibilul pentru a îngrășa aristocrația bugetară (mă gândesc la multele sinecuri din sistem!), pentru a umple buzunarele politicieneilor cu favoruri și tot felul de “specialități” în timp ce mediul privat AUTOHTON moare pe baricadele patriei, fără să conteze că bugetul țării se alimentează și din această zonă.

Antreprenorul sucevean care a propus acest moment de revoltă anti-minciună are toate atuurile pentru a fi un viitor emigrant dacă nu va fi susținut. De aceea și noi trebuie să acționăm solidar, să arătăm că nu suntem fraieri, că nu înghițim la nesfârșit… poveștile! Și voi ce faceți?…

Ați aflat – bineînțeles – că în fiecare an mor pe șoselele țării mai mulți nevinovați decât au fost uciși la Revoluție?! De fapt, revolta civică nu trebuie să vizeze doar șoselele, trebuie să vizeze inutila clasă politică în general (cu micile excepții ce întăresc regula)! Este obligatoriu – dar cunoaștem bine acest lucru! – să intre în politică profesioniștii, oamenii corecți, oamenii cu bun simț!

CRED că acest demers al românului Ștefan Mandachi confirmă ideea că o variantă de buni conducători ar fi din categoria micilor și marilor antreprenori români, care au demonstrat concret că pot crea, gestiona și administra sustenabil un business! România (cu fiecare subdiviziune administrativă) este un business decapitalizat, prost gestionat și dacă nu se găsește un grup de manageri care să facă ceea ce au promis, nu văd să aibă un viitor de… aur (deși avem destule… lingouri!)!…

Să începem AZI (15:15:15) cu aceste câteva minute simbolice oferite unui protest “comod” și mai ales să începem să ne implicăm pragmatic; să evităm să ne mai lăsăm păcăliți de fake-uri, de minciuni!

Din păcate, veriga slabă – încă – împotriva minciunilor și parveniților politic este lipsa spiritului civic, lipsa spiritului comunitar. Se pare că încet, încet, vorba concetățeanului nostru Mandachi, frica și zona de confort a fiecărui român se disipează, conștiința individuală se “reinventează” și, la aproape 30 de ani de la dărâmarea unui regim obtuz și anti-democratic cu o subtilă continuitate post-revoluționară, vom avea parte – în sfârșit – de o renaștere… meritocratică!

Acest demers este un… ultim semnal de alarmă!

#Șîeu… cred în reinventarea durabilă, sustenabilă a României!

#ȘÎEU! ȘÎVOI?!…

Ion MARIȘ

Foto: Miya KOSEI

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Salut „Sighet” si pe toti colaboratorii de aici.Felicitari pentru invierea atentiei civice!
  Sincer sa fiu,m-am tot intrebat de-o vreme,cam ce s-ar putea face pentru o schimbare in „bine” care sa ne duca spre o reinviere a comunitatilor din tzara.
  Ca sa incep pe undeva,m-am orientat spre a evidentzia „inteligentzele” native in pagina de facebook,tineretul-viitorul nostru cuantificat.
  In aceeasi idee,am „laudat” orase cu reusite remarcabile-e vorba de ORADEA ,CLUJUL TIMISOARA, IASIUL dar selectzia se poate extinde .
  Articolul analiza al D-lui Ioan Maris m-a facut sa vad o iesire la suprafata,o reinviere a spiritului civic si relansarea locala si in plan extins a tzarii.
  Cum ? Avand in „carca” experientza trecutului istoric ,stim ceea ce nu e bine pentru noi.
  Nu „socialism”,nu „comunism”,nu „natzionalism”,nu „proletcultism” samd.
  Si da,LEGI bune,care sa promoveze respectul fatza de om,valorile fiecaruia ,proprietatea,ordinea in fiecare strat social.
  Nimeni mai presus de lege trebuie sa fie sloganul de nezdruncinat al tzarii.
  Iar punctul de pornire este o CONSTITUTZIE acceptata de toti ,ca baza de lansare a societatzii romanesti inauntru si pe plan extern.
  Cum se pot concretiza acestea in orasul nostru SIGHETUL MARMATZIEI pentru a deveni un punct de referintza,mai mult decat unde se agatza „harta in cui” ?
  O intrebare retorica la ora actuala,dar cu raspunsuri in orasele de care vorbeam un pic mai sus.
  Putem invatza-fara nici o rusine-de la ceilalti despre gospodarirea veniturilor orasului,cheltuielile necesare pentru relansarea industriei locale si imbogatzirea ofertelor de afaceri cu respectarea legilor administratiei locale si guvernamentale.
  Infrastructura cere si ea fonduri mari la inceput pentru crearea ei,iar ulterior mai putzin pentru mentzinerea ei la nivel european.Si aici banuiesc eu ca se pot cere=accesa fonduri de dezvoltare europene.Nu stiu cum,dar se poate afla/invatza de la ceilalti care au facut-o.
  Consiliul local al municipiului Sighetul Marmatziei e cel care trebuie sa dea tonul-cred eu-si sa determine pas cu pas un plan de dezvoltare a celor existente.
  Vor spune multi ca bat apa-n piua,dar as zice ca trebuie sa incepem de undeva.Valori avem!
  Este doar o parere, fara pretentzii.Multumesc pentru spatzul acordat,al dvs.Frant Dumea

oferta-wise