Actualitate

Album retro! (IX) -La mulți ani, Sighet!

image_printPrinteaza

La mulți ani, Sighet! La mulți ani, sigheteni!

Azi marcăm 692 de ani de la prima atestare documentară a orașului nostru (14 mai 1326)!

Noi vă propunem azi o imagine mai nouă: centrul Sighetului în anul 1924. Din acei ani se păstrează obiceiul de-a face mic comerț (mai ales) la tarabe “tradiționale”. Spiritul antreprenorial era și este la el acasă, în centrul Sighetului!

„Salut, Sighet!”

Completările cititorilor la această fotografie, sunt binevenite.

Fotografie din colecția Ernest Villand.

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • 692 !
  Un numar care nu-ti spune nimic, dar cand intri in profunzimea lui si afli ca-i varsta orasului nostru ni se pare special! Aproape 700 de ani parafati prin documente ne spun ca aceste meleaguri au fost traite de sigheteni si inca mai traiesc si vor trai multi oameni facand sa prospere Sighetul nostru! Oras intre ape cristaline, inconjurat de dealuri si vai, stralucind in verde crud de-o bogata vegetatie, cu strazi frumoase, parcuri si cladiri, cu oameni minunati din diferite etnii. Orasul meu se dezvolta si cifra anilor îi creste, iar noi tot mai mandri devenim ca traim in el! Un oras cat o poveste, un oras cantat in vechi melodii, pictat de multi artisti, cladit, casa cu casa, curte cu cu curte, strada cu strada, pana a devenit ce este astazi, mandria Maramuresului Voievodal, mandria sighetenilor care-l iubesc, leagan de cultura si istorie pentru multi, casa si masa pentru oamenii acestui coltisor de rai! Sighetul meu, orasul visurilor mele, ma poarta mereu prin el, îl admir si mi-as dori sa redevina ce-a fost odata, capitala de judet sau regiune, ca nume nobil are si-l cunoaste o lume-ntreaga, si este mereu cautat ,ca are-n el traditie si port, istorie si viata, oameni faini si locuri deosebite, cladiri si institutii ce dainue prin ani si cat mai multa lume in el atrage!
  Orasul meu, Sighetul nostru, urbea ce-n secole de lupta si jertfa a trait, pentru ca noi astazi sa ne bucuram de el si sa-i spunem, La multi ani!

 • Da….la multi ani tuturor sighetenilor ( cu buletin de Sighet) dar si ( sau mai ales) celor cu suflet sighetean , celor care iubesc orasul nostru, in care s-au nascut ( sau poate parintii sau bunicii lor…) sau poate au petrecut clipe minunate aici..
  BInecuvantarea Domnului peste toti romanii care au inteles ca Sighetul este o lumina, un reper al jertfei si demnitatii, un focar de cultura (in ciuda marginalizarii oficiale de 7 decenii incoace…) , un izvor de oameni de valoare daruiti tarii si umanitatii.
  Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe toti cei care muncesc serios si cinstit pentru orasul nostru !

 • Cartea postala este din perioada antebelica, publicat de tipografia Berger Miksa utoda,Maramarossziget in anul 1916.

oferta-wise