Actualitate

Sighet – Album retro (LII)

image_printPrinteaza

Clădirea din fotografie – din start având destinația de școală – a fost construită într-un frumos stil seccesion – varianta germano – austriacă a curentului Art Nouveau, apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX – lea și începutul sec. XX.
Şcoala a fost dată în funcțiune în anul 1902, cu denumirea de Școala primară “A. Sandor”, până în 1948 funcționând ca și școală primară de băieți, Din anul 1948 se introduc clasele V-VII (băieți și fete) iar din anul 1964 se introduce învațământul obligatoriu de 8 ani și se va numi Școala generală/ gimnazială nr. 2 (cu clasele I-VIII).

Sunt binevenite completările cititorilor la această fotografie.

NR: Fotografie din colecția privată a scriitorului sighetean Gabriel Boros (Germania).

Salut, Sighet!

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Frumoasa clădire, ascunsă pe o stradă laturalnica centrului vechi, înconjurată de alte case, care cu greu își poartă anii, ne atine privirea cand venim de pe str. Izei sau pășim pe str. Ghe. Sincai. O cladire semeata, în care au invatat generații de copii, printre care si ai mei! Construcția in sine are ceva aparte, atrage, se distinge in peisaj, fatada este de-o frumusețe rară, este pusă si zidită, pentru a fi elegantă, între „puzderia” de case si casute care o inconjoara! Ce-i vechi in orasul nostru este si frumos si aceasta regula este pastrata si de cladirea Scolii nr.2, clădire in care se desfășoară activități educative, renumită in Sighetul nostru de altădată si care cere, uneori atentie pentru întreținere, care este bine-meritată! Împrejurimile clădirii sunt mai vesele, mai frumoase ochiului, atunci când, avem in imagine ansamblul școlii ce vine din vremuri de altădată, cand se dădea valoare constructilor trainice, menite să adăpostească institutii importante!

  • Foarte frumoasa aceasta cladire, ma bucur ca renovarile facute nu i-au schimbat aspectul – cel al fatadei . In anii ‘ 70 Scoala generala nr. 2 era considerata cea mai buna din oras, erau acolo niste dascali absulut minunati si dedicati nobilei lor profesii si care au pregatit multe generatii de elevi care fac azi cinste acestei scoli.

  • In anul scolar 1944/1945, imediat dupa razboi, eram elev la liceul „Dragos Voda” din Sighet, unde functiona un gimnaziu si liceul, etajul de sus fiind rezevat pentru internat. Incepand din toamna, spre iarna, imobilul a fost ocupat de armata ruseasca, ca spital, din cate imi amintesc, iar internatul s-a mutat la Palatul Culturii, unde faceam si meditatiile. Cursurile le faceam la Scoala Nr. 2, de dimineata, pana la sfarsitul anului, unde functiona ca director D-ul prof. Valeanu. In spatele ei era o curte, cu 2 nuci mari, unde ieseam in recreatii sau ne jucam in orele „libere”. Se spunea ca era in apropiere de Baia Evreiasca. Clasa urmatoare am urmat-o la fara frecventa si, in contunuare, am revenit la Liceul „Dragos Voda”. Nu stiu daca este vorba de scoala din imagine, sau daca, intre timp, nu s-a schimbat numerotarea scolilor generale.

oferta-wise