Actualitate Cultură

Sighet – album retro (LXXII)

image_printPrinteaza

Zona centrală a Sighetului, în perioada interbelică, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, când la Sighet era primar Alexandru Filipașcu.

Se pare că în centrul orașului posibilitățile de relaxare erau mult mai atractive în urmă cu  aproape 90 de ani!

 

Completările cititorilor la această fotografie sunt binevenite.

Salut, Sighet!

NR: Fotografie dintr-o colecție privată.

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Principalul fondator si responsabil pentru existența parcului central din Sighet a conceput ceva frumos care a rezistat ani de zile, pana au venit primarii cu concepții „moderne” si au stricat aceasta mică oaza de verdeață si flori din centrul orașului. S-au daramat din jumătate de parc frumoasele garduri ornamentale ce-l înconjurau si dadeau un aspect frumos, au defrisat arbustii si pomii ornamentali, au înlocuit rondul cu flori cu un platou betonat, au umplut spatiile verzi cu niste „cotete” care stau nefolosite, au pus pe foc bancile din jumate de parc iar in cealalta jumatate le-au redus, ca vara pe arșiță se sta la rand pentru a prinde un loc liber, au tăiat câțiva brazi de-o frumusețe rară, nu au fost in stare sa refacă fântâna arteziană si statuia Sfintei Fecioare, au smuls cu sălbăticie trandafirii care dădeau o aroma deosebita cand adia vântul, nimic nu au făcut bun, ba din contra au stricat tot ce a fost frumos si atrăgător, au transformat un parc in ceva ce seamănă mai mult cu un maidan comercial, stricandu-i aspectul! Păcat, înaintașii primarilor de astazi parca au avut mai mult simt estetic decât ce-i de dupa 89 care mai mult au distrus decât să facă ceva! Mai am speranțe în acest an, ca se va acorda atentie si centrului pietonal cu parcul central, poate se vor uita si gospodarii actuali la vechile fotografii si vor trage concluzia ca pe vremuri am avut parc, pe cand astăzi… avem o zonă verde, ca altcumva nu pot denumi actualul parc! Centrul trebuie să fie atrăgător, vin turiști si trebuie sa-i farmece, sa se mai reîntoarcă, sa nu uite ca au fost într-un oraș cu tendințe europene si nu într-un târg uitat de toti, care ar trebui sa aiba grija de el! Poate si sunt sigur că primarul si aleșii locali vor avea in atentie si acest aspect!

    • Aveți perfectă dreptate, dar, atenție, statuia Sfintei Fecioare ridicată în 1776, a fost demolată chiar de către primarul Alexandru Filipașcu, nu de altcineva. Trist, dar adevărat.

    • Si eu am copilarit in Sighet si-mi pare rau ca PALATUL CULTURII se transforma in nu stiu ce, dar acolo primul meu fiu facea ore de pian, la fel jos la parter era coafura, frizerie, iar sus in afara de ore de pian erau si alte activitati pentru copii. De fapt nu trebuie sa ne mire nimic, totul in tara asta ce a fost bun dispare, se transforma dupa bunul plac al celor care vin la conducere. In schimb nu se vede nici un lucru bun care sa se faca. Deci nu invatam numic, asta-i adevarul.

oferta-wise