Actualitate Cultură

Sighet – album retro (LXXIII)

image_printPrinteaza

Teatrul de Vară din Sighet, care a purtat numele actriței Prielle Kornelia, a fost construit din lemn și cărămidă și a fost inaugurat la sfârșitul secolului XIX. Era amplasat pe actuala str. Mihai Viteazu (în apropierea actualei piețe centrale de alimente) și a fost demolat în perioada interbelică, prin anii ’30.

Mai multe detalii sunt cuprinse în volumul „Sighetul Marmației”, autor Pal Robert Zolopcsuk, Editura Valea Verde, 2012.

Completările cititorilor la această fotografie sunt binevenite.

Salut, Sighet!

NR: Fotografie din colecția Ernest Villand.

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Ma uit la fotografie si-mi pare rau dupa trecutul Sighetului, ma uit la acea construcție si vad bogăția culturală a sighetenilor, regret ca nu m-am născut în acei ani, as fi fost mândru pentru orașul meu, un oras cu istorie, un oras in care cultura era respectată! Teatru de vara!!! Astăzi nu avem de nici un fel, avem in schimb incultura, cine nu ma crede sa faca o plimbare prin centrul vechi al municipiului si cred ca numai dupa cativa pasi își va acoperi urechile sa nu auda expresiile folosite in dialog, strigătele de precupeti, urletele traficantilor de tigari, bătaia de joc a celor ce ar trebui sa gândească pentru un Sighet civilizat, pentru cultura lui, pentru viata civică si de ce nu… pentru cum sa ne petrecem timpul liber, cand nu mai stim numărul birturilor, restaurantelor si barurilor, de multe ce sunt iar cand vrem sa numărăm așezămintele culturale, cu greu ne mai aducem aminte de ele! Oare de ce nu ne inspiram din trecutul Sighetului? Oare de ce din străinătate aducem numai răul? Oare de ce cultura îi invadată de prostie? Oare de ce?… Sunt încă multe întrebări si-n sinea mea imi caut răspunsuri, uneori le gasesc, alteori nu!
    Ma uit la fotografie si ma intreb, de ce nu avem „teatru de vara”? Răspunsul îl am, nu-l spun, poate cei care raspund de oras îl vor ghici?!

oferta-wise