Actualitate

Sighet – Album retro (XI)

image_printPrinteaza

Stația de „taxi” eco din centrul Sighetului, la început de secol XX.

 

Completările cititorilor la această fotografie, sunt binevenite.

Fotografie din colecția Ernest Villand.

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Singura „observație” ar fi că, pe vremea aceea – acum un secol – sighetenii știau să scrie corect – gramatical ! -numele românesc al orașului lor !

  • Birja!
    Birja mijloc de transport uman era des folosita de localnici! Birjarii, oameni duri si rezistenti la intemperii, te pofteau la o plimbare prin Sighetul de altadata! Cu cativa leuti, dar valorosi, nu ca astazi,te suiai in birja care se balansa sub greutatea omului, dupa care, venea birjarul, ridica scarita, se ducea in fata, ridicandu-se pe „capra”, dupa care indemna calutii prin vorba sau cu biciul, sa se urneasca din loc. Era comod sa stai pe bancheta din spate care era capitonata si pusa pe arcuri care te balansa prin hartoapele intalnite prin strazile mai laturalnice, ca centrul si strazile mai importante erau pavate cu piatra cubica sau de rau! Intreaga birja era sustinuta pe foi de arcuri care atenuau zgaltaiala din cauza drumurilor desfundate, leganandu-te intr-un balans usor, facandu-ti placuta calatoria! In spatele caprei, vizavi de bancheta, era o scandura capitonata fixa, pe care puteau sta copiii atunci cand intreaga familie, daca nu era numeroasa, lua birja pentru a ajunge la varii destinatii. Era placut si eficient sa utilizezi birja, aveai contact vizual cu trecatorii, puteai sa-i saluti din mers, si chiar sa le adresezi cateva vorbe! Totusi, era un inconvienent, calutii mancau si aveau „gaze” care, uneori, erau lansate cu mare zgomot iar alteori lasau in urma lor numai „bogatii”, presarindu-le pe drum sau ulite cu un miros usor suportabil! Alteori, birjarul oprea calutii ca sa poata lasa in voie „benzina” suplimentara, facand mici balti cu lichidul eliminat! Si eu am calatorit de cateva ori cu birja, era folositoare la distante mai mari de parcurs, ieftin si pitoresc, calatoreai ascultand clinchetul de clopotei cu care erau inzestrati calutii si iti dadeai importanta, stand mandru pe bancheta din spatele birjei! Pe vremea mea, atunci cand eram de-o schioapa „statia” de taxi bio era undeva, vizavi de parculetul din fata bisericii ucrainene, pe locul magazinelor de astazi de pe strada Traian. La inceput au fost mai multe, si odata cu trecerea anilor au ramas, doua-trei, iar cand au aparut primele doua taximetre auto Moskivici 407 se luau la intrecere cu acestea si parca la inceput sighetenii tot birjele alegeau ca erau mai ieftine!
    Au trecut acele vremuri, si parca le dorim inapoi, ca astazi suntem sufocati de puzderia de automobile, ce nu mai incap in centru, la orele de varf de circulatie, gazandu-ne din tevile de esapament cu otrava care ne omoara putin cate putin!
    Diii, calut! Fa zgomot din clopotei, trezeste primarul, ca ne-a promis centru pietonal si ca ne va scapa de circul zilnic facut de aglomeratia de masini si de claxoane ce trezesc si mortii!

oferta-wise