Actualitate Cultură Local

Sighet – Album retro (XLVII)

sursă foto: Gabriel Boros
image_printPrinteaza

O zonă a Sighetului foarte cunoscută și agreată de către iubitorii orașului nostru. Pe la mijlocul secolului XX și până prin anii ’80, acolo se putea mânca cea mai bună înghețată de la „Turcu”.

În imagine (posibil anii ’40), în stânga fotografiei, se poate observa o mulțime de cetățeni care, probabil, așteptau vreun mijloc de transport în comun sau… era o întrunire civică :)…?

 

 

 

Sunt binevenite completările cititorilor la această fotografie.

NR: Fotografie din colecția privată a scriitorului sighetean Gabriel Boros (Germania).

Salut, Sighet!

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Amintiri „dulci”, cred ca toti copiii din generatia mea au mancat cel putin odata inghetata de la „Turcu”! La inceput costa 50 de banuti, mai tarziu 1 leu, dar se merita sa cheltuim „economiile” proprii pe asa delicatese! Reteta nu o cunostea nici familia, marturie sta faptul ca dupa ce a decedat Turcu’, inghetata vândută de urmași nu mai avea acelasi gust si savoare, cred ca se gresea la gramajul incredientelor incorporate in amestec la fabricare! Am mai mâncat înghețată, cu gust asemănător, tot de la un turc, care vindea înghețată la cosulete, in Dumbrava Sibiului, era prin anii 60, cand,copil fiind am fost într-o excursie prin tara cu fosta „Casa pionerului” si am vizitat multe locuri, printre care și imprejurimile Sibiului! Atunci l-am întrebat pe vânzător daca il cunoaste pe Turcu, răspunsul a fost afirmativ si ne-a dezvăluit că reteta este din Turcia iar cosuletele, tot de acolo le importa! O fi fost o minciuna sau nu, doar ca sa ne atragă sa savuram delicioasa inghetata, eu v-am relatat un fapt intalnit de mine, care vine sa confirme, răspândirea in tara a faimei, inghetatei sighetene, preparata de renumitul producătorul, poreclit de noi Turcu, omul care ne-a îndulcit copilăria cu înghețata sa!

    • Acelaș tip de inghetata era la Baia Mare si la Cluj tot in perioada respectiva. Turcu nu avea decat doua fete. Eram vecini, am locuit pe strada 9 Mai si stiu sigur asta.

  • Una din fiicele turcului, Sultana, o vreme a mai facut inghetata, pe care o vindea langa Pompieri, apoi toate s-au stricat! Au aparut market-uri si „inghetata Turcului” nu mai mergea! Din cei 5 copii ai Sultanei (pentru prieteni Tana, care locuieste tot in casa Turcului) niciunul nu a mers in aceasta directie, 3 dintre ei luand drumul strainatatii! Asta ne-a adus „democratia”, UE si toti partenerii care se gudura pe langa politicieni si ne iau resursele! Intr-un orasel mic, acum depopulat, unde nici locuri de munca nu mai sunt, cu exceptia celor de vanzatori, in centru troneaza statii de carburanti si o multime de marketuri straine, care au distrus micile afaceri locale! Primarii, toti de dupa 89 au contribuit la asta! Au taiat copacii, care umbreau trotuarele, unde alta data te puteai plimba fara sa faci insolatie, strazile nu erau atat de parafuite!

oferta-wise