Actualitate

Sighet – Album retro (XVI)

image_printPrinteaza

Podul de peste râul Iza, de la Puskapor, construit în perioada interbelică. Edilii orașului s-au mobilizat pentru „a investi” în obiective durabile – deși termenul nu era la modă în acea perioadă.

 

Completările cititorilor la această fotografie, sunt binevenite.

Fotografie din colecția Ernest Villand.

 

Salut, Sighet!

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Podul amintirilor!
    Il stiu din copilarie, m-a impresionat intotdeauna, mi-a parut rau cand l-au construit pe cel din beton care dureaza si astazi! Era frumos, trainic si lung, o adevarata bijuterie tamplareasca, construit din barne si foste din lemn de esenta tare, care sa reziste la intemperiile vremii !Aveai ce admira la el, dantelaria barnelor ce forma scheletul si picioarele podului, pintenii pentru apararea lui, toate legate cu scoabe uriase care asigurau siguranta! La inceput nu circulau masini grele pe el, doar carute si oameni si corespundea acelor vremuri! Mai tarziu cand cand au inceput sa circule pe el, masini si tractoare a aparut necesitatea sa se construiasca unul nou din beton, inlocuindu-l pe cel care a rezistat puhoaielor si vicisitudinilor vremii! Asemenea poduri erau si la Gradina Morii, cat si la abator! Necesitau la constructie lemn rezistent, nu ca astazi, resturi recuperate de la constructii care au fost montate la podul suspendat pe cabluri de la Gradina Morii, care mai bine sta inchis decat sa se reabiliteze, ca lemn este berechet in zona dar nu este vointa destula! Aici cablurile pot fi sudate, lemnul putred inlocuit si podul dat functionarii dupa cel mult o saptamana de la interventii, dar…Exista un dar, si acesta vine de la administratia orasului, de ce sa se lege la cap daca nu-i doare pentru necesitatea repararii podului,nu-i mai usor sa-l inchida?
    Am facut o paranteza si am amintit de podul suspendat de la Gradina Morii,ca nu mai suport indolenta si nepasarea responsabililor de la primarie, care ar trebui sa se implice in aceasta problema!
    Cat priveste podul de la Puskopor si cel de la abator si Gradina Morii, cele vechi din lemn, nu pot sa spun decat atat, au fost facute din inima si cu iscusinta pentru populatia Sighetului si cred ca nu a existat atata birocratie cum este astazi, cand s-a luat hotararea sa fie construite! Atunci exista primar! Astazi, doar cu numele si care se complace in somnul odihnitor ce îi ofera functia si nepasarea fata de cei care l-au ales sa conduca acest oras!

oferta-wise