Actualitate Știri

Sigheteni: și nouă NE PASĂ!!!

image_printPrinteaza

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluția 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii, trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre ei provin din țări dezvoltate, iar 50% nu au acces la sistem de îngrijire medicală. Și mai grav este că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii.

În țara noastră există peste 700000 de persoane cu dizabilităţi.

Sunt date statistice care, poate, la prima citire nu ne spun mare lucru, dar în spatele lor stă multă suferință. Iar suferința copiilor, din sufletul și mintea lor, este mult mai tristă, mai amară decât a celorlalți.

La Sighet, duminică, 3 decembrie 2017, începând cu ora 15:00, Centrul Școlar de Educație Incluzivă în parteneriat cu Galeria de Artă Vassiliev marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabiliăți.

Sub deviza „Îmi pasă!” organizatorii au pregătit pentru această zi o paradă a modei, dar și sensibile momente artistice. Publicul prezent, invitații, vor putea participa la vernisajul a două expoziții, una cu lucrări confecționate de elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației iar cealaltă, o expoziție de pictură și sculptură realizată de membrii Asociației Surdo Muților din Sighetu Marmației.

Evenimentul, care se va desfășura la Galeria de Artă Vassiliev, are ca scop principal reducerea marginalizării copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) și a persoanelor cu dizabilități, dar, mai ales, își dorește să contribuie la schimbarea mentalității și atitudinii față de aceștia.

Am discutat cu Doamna Ileana Vassiliev, care s-a implicat total, fără ezitare în munca deloc ușoară, premergătoare acestui eveniment. Era mândră, fericită și încântată de colaborarea cu acești copii – artiști, convinsă că această primă ediție va fi continuată și asumată la un nivel mult mai amplu anii viitori.

Organizăm această primă ediție a evenimentului „Îmi pasă!”, din dorința de a veni în sprijinul acestor copii, de a le dezvolta abilitățile de comunicare și socializare și în afara orelor de curs, de a le dărui din timpul și dragostea noastră pentru că ei, acești copii, sunt minunați și ne oferă, necondiționat dragostea lor. Au fost extrem de entuziasmați să contribuie la cofecționarea obiectelor, la confecționarea îmbrăcăminții pe care o vor purta la această paradă dedicată lor. Și pentru că avem și expoziție cu vânzare, toate fondurile adunate vor fi direcționate tot întru sprijinul lor, pentru a-i încuraja și susține în continuare pe copiii talentați. E necesar ca ei să fie promovați și în viitor. Sper ca evenimentul  să nu se oprească aici, el trebuie gândit și continuat la scară mai largă, a subliniat doamna Ileana Vassiliev.

Autor, „Salut, Sighet!”

 

 

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Da, ne pasa ! Dumnezeu sa-i ajute pe cei care sufera si sa-i binecuvanteze pe cei care-i ajuta !

  • Cu suflet pentru suflete nevoiase!
    O actiune de suflet pentru suflete nevoiase,facuta de catre oameni cu suflete de aur! O idee geniala, sa pregatesti o actiune pentru cei care au nevoie, impreuna cu ei si tot acestia sa benefecieze de realizarea ei! Putea sa fie facuta numai de oameni cu suflet mare! Doamna Vassiliev este acel suflet nobil care de multe ori a dat curs invitatiilor de a participa direct, prin casa de moda pe care o conduce, venind neconditionat in sprijinul persoanelor care au nevoie de el! O felicitam pentru aceasta atitudine si invitam si alte personalitati potente financiar sa sprijine si sa participe la aceasta actiune, cu siguranta este nevoie de aportul lor pentru a face mai fericita viata acestor fiinte lovite de soarta! Dorim succes deplin actiunii de suflet pentru suflete nevoiase, precum si o participare sustinuta!

oferta-wise