Actualitate Cultură

Sighetenii au respectat… Ziua Memoriei 2021!

image_printPrinteaza

Joi, 10 iunie 2021 a fost Ziua Eroilor. Și-n Sighet au fost diverse manifestări, oficiale, care au marcat ziua dedicată celor care s-au sacrificat pentru țară, neam, credință.
Tot despre niște eroi – câteodată prea puțin respectați! – a fost întâlnirea sub semnul „Zilei Memoriei” organizată de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (la distanță de doi ani de la precedenta reuniune), fiind, de fapt, un dialog cu foștii deținuți și deportați politic.
Întâlnirea a fost moderată de cunoscuta poetă Ana Blandiana, dedicată Memorialului de aproape 30 de ani și implicată în toate evenimentele pe care le organizează Fundația Academia Civică (aniversarea din acest an fiind sprijinită și de Fundația Hans Seidel).

Cele câteva ore, petrecute alături de supraviețuitorii din rândurile foștilor deținuți și deportați politic, ne-au făcut să (re)trăim, în incinta uneia dintre cele mai dure închisori ce a distrus elita cultural – politică a țării dar și biserica (în special greco – catolică), întâmplări povestite de cei care au trecut prin etapa nașterii „raiului” comunist.
Au vorbit foști deținuți ai regimului comunist prezenți la Sighet (Octavian Bjoza – președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Man Nistor – fost elev al Liceului „Dragoș – Vodă”), au fost transmise mesaje și de la distanță, din țară; am avut lansări de carte (De la refugiu la deportare, Mărturii ale refugiaților din Basarabia și Bucovina, editor Georgeta Pop, Spații carcerale în România comunistă. Penitenciarul Sighet (1950 – 1955), autor Andreea Dobeș, Credință sub terorare, editor Gelu Hossu); ne-am bucurat că istoria recentă este cercetată și înțeleasă de elevi (aplaudându-i pe elevii de la Colegiul Național „Dragoș – Vodă” și profesorii lor cărora li s-au decernat diplome pentru implicarea în proiectele educaționale ale Memorialului) și, nu în ultimul rând, am rezonat cu actrița Rodica Mandache în monologul – lectură „Întâlnire cu durerea noastră”.

Ziua Memoriei 2021 s-a încheiat – cum era firesc – la Cimitirul Săracilor, unde s-a desfășurat un serviciu religios la care au participat, împreună, preoți greco – catolici (Filip Onisim, Marius Vișovan, Vasile Florea) și ortodocși (Gavril Burzo, Mihai Oprișan, Dragoș Gulea Olariu).

Foto & text: Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Inchisoarea din Sighet, una din cele mai grele inchisori ale acelor vremi cumplite si cea mai semnificativa. Aici a fost incarcerata si in mare parte distrusa elita spirituala, politica si administrativa a tarii, dar si credinciosi, catolici mai ales si alti oameni simpli, in 1948, considerati de atunci dusmani ai regimului comunist ce se instaura. Au devenit si acestia „elite”, prin darzenia si sacrificiul manifestat Au fost cazuri mai izolate de detentie politica, cu ani inainte (exista inchisoarea), dar odata cu incarcerarea acolo a gruparii Visovan, in 1948, a unui numar de aoroape 20 de elevi, se considera prima inchisoare politica a regimului. A urmat apoi lotul masiv, mai sus amintit. Nu i-au adus acolo pentru ca ar fi fost cea mai sigura inchisoare din tara, fiind multe locuri si subpamantene, mult mai sigure, mai ales ca era prezenta in tara si armata sovietica. Dar inca nu era sigura impartire a sferelor de influenta a Marilor Puteri si puteau interveni din exterior, pentru marii oameni de Stat. Sighetul fiind marginas Tisei, transbordarea lor in Ucraina era imediata si apoi, in largul Rusiei, drumul spre Siberia era deschis. Dupa „eliberarea” acestui lacas sinistru de oamenii de vaza ai tarii, a foat transformata intr-o inchisoare de drept comun, apoi intr-un depozit de mizerii, incercand si sub acest aspect sa murdareasca maretia si sacrificiul acestor eroi ai nemului. Cu o munca asidua a Doamnei Ana Blandiana si a sotului dansei, Romulus Rusan, inca din 1993, s-a inceput enorma munca de constructie a Maretiei ce se vede azi, cu multa stralucire, sustinuti si de Consiliul Europei, sub patrimoniul careia se afla. Este un Memorial central avand aici lacasul pamantean oamenii de seama din toata tara, fiind si de mare rezonanta internationala. Se construiesc acuma si alte Memoriale, izolate, in locurile de chin a celor detinuti in acestea. Omagiu profund pentru cei aflat in Cimitirul Saracilor sau au fost dusi in alte parti si care se afla in rasplata Cereasca si inalta cinstire celor putin ramasi in viata si scapati de teroarea cumplitilor tortionari.😪🌹🌹🙏❤ Gh. Barcan.

oferta-wise