Actualitate Editorial

Sighetul atractiv… pentru cine? (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza
Ion Mariș

În urma publicării articolului “Să facem Sighetul… atractiv!” am primit relativ destul de multe comentarii/ reacții. Au fost comentariile vizibile de pe site (www.salutsighet.ro), comentariile de pe facebook și destul de multe e-mail-uri ce mi-au fost adresate personal. Nu m-am gândit inițial când am scris articolul și nu mi-am propus să fac o analiză mai… tehnică, științifică, pur și simplu am dorit să văd cui îi pasă și ce feedback pot primi pe acest subiect. Pentru a fi consecvenți și în ton cu un comentariu (unknown) trebuie să încerc să fac ordine în… demersul meu. Și o precizare, clădirile reabilitate, galeria de artă, parcuri superbe, festivaluri etc., frumusețea unei localități privită integral și integrat aduce în sine prosperitate, poate fi o atracție turistică, o zonă de divertisment foarte căutată. Nu doar fabricile și uzinele aduc prosperitate dar, bineînțeles, o variantă (turistică) nu o exclude pe cealaltă (industrială).

Așadar, să trecem și la… detalii. În primul rând, pentru a fi foarte exact și dacă aș dori dezvoltarea subiectului, ar trebui să delimitez principalele paliere pe care se poate acționa, pentru a face Sighetul vizibil/ atractiv:

1. Cetățenii/ locuitorii orașului;
2. Investitorii existenți;
3. Investitorii potențiali;
4. Turiștii/ vizitatorii ce ajung pentru perioade mai scurte (zile) sau mai lungi (săptămâni) în Sighet.

Cam acesta ar fi – conform abordării tehnice – publicul țintă. Având în minte fixate aceste paliere, nu ne rămâne altceva de făcut decât să disecăm fiecare segment. Pentru că – după cum pe bună dreptate remarca un comentator – pe investitori (mai ales) îi interesează resursele umane (calificate), resursele naturale existente, capitalul disponibil, facilitățile fiscale etc. și nu… latura estetică. Oare?
S-o luăm, fără glumă…. pas cu pas!

1. Pentru prima categorie, poate cea mai importantă, cetățenii/ locuitorii “normali” ai Sighetului, așteptările sunt clare: salarii onorabile pentru a nu fi nevoiți (după cum pe bună dreptate remarca un cititor, dl. Ion Borodi) să-și ia lumea în cap, oraș bine întreținut, curat, servicii de sănătate moderne, infrastructura urbană rezonabilă, viață cultural – sportivă atractivă etc… Fără discuție, salariul minim, generalizat pe economie, nu menține stabilă forța de muncă. Dar, aici sunt alte aspecte pe care le vom dezvolta cu altă ocazie.

Are foarte mare dreptate miliardarul și vizionarul Elon Musk, când punctează și se întreabă, absolut normal (și noi cetățenii putem și avem dreptul să facem acest lucru): „Cred că este important să avem un viitor care să ne inspire și care să fie atrăgător. Cred că trebuie să ai motive să te trezești dimineața și să vrei să trăiești. Să trăiești pentru ce? Care-i rostul? Ce te inspiră? Ce te face să iubești viitorul?”

Parafrazându-l pe stimabilul domn Musk, eu, simplul cetățean, ce motive am să mă plimb seara prin Sighet? Unde să merg? La cumpărături la cele 8 sau 9 supermarket-uri din oraș? Să joc păcănele la cele 6 – 7 săli de jocuri? Ăsta să fie viitorul? Trist!.. Așadar, cetățeanul simplu își dorește să trăiască și pentru altceva decât pentru plata facturilor, taxelor, de la o lună la alta, și eventual să se bucure de un concediu pe bani puțini, gen “last minute”. Poate mă înșel?! În mod sigur, simplul cetățean nu are aceleași ținte cu ale… investitorilor. Evident, banii nu vin din cer, sunt rezultatul unor bune și eficiente servicii (private sau de stat) și al unor business-uri (mai mici sau mai mari) de succes.

2. Investitorii existenți sunt între ciocan și nicovală. Trebuie să se capitalizeze, să investească, să se dezvolte, au nevoie de mână de lucru foarte calificată și la prețuri ne-exagerate, de materii prime la prețuri rezonabile, dar sunt sufocați de taxe, impozite, controale, amenzi, pretenții justificate pentru salarii în pas cu prețurile pieței și standardele de trai etc. Își doresc și ei infrastructură adecvată, facilități fiscale, tratament prietenos din partea instituțiilor locale etc. Sunt și business-uri unde, din păcate, mulți angajați sunt plătiți la nivel minimal, dar, în afară de cazurile de indecentă recompensare și evaziune, investitorii corecți sunt în căutarea unui echilibru, inclusiv a profitului necesar pentru menținerea în mediul de afaceri. Prea des investitorii au parte de un echilibru… instabil. Un comentariu făcea – corect – trimitere la factorii de producție, forță de muncă locală calificată și super – calificată, natură frumoasă cu resurse din abundență…. Evident, așa gândește un investitor avizat și cu multe cunoștințe practice și teoretice. Iar autoritățile locale trebuie să răspundă cu strategii… solide. Desigur, există și business-uri ce merg și pe asumarea “controlată” a… riscului! :))

3. Investitorii potențiali – în mod sigur – țin cont mai puțin de atractivitatea “cosmetizată” a zonei/ localității fiind interesați de facilități fiscale concrete, mână de lucru ieftină, infrastructură modernă, utilități complete și la prețuri nefluctuante, deschidere din partea autorităților locale etc., urmărind – firesc – un profit sustenabil. Și-ar dori parteneri de încredere la Sighet, rapiditate în derularea implementării proiectelor pe care le-ar propune, inexistența șpăgilor… și se mai poate completa cu încredere.

4. În fine, mai este categoria de vizitatori/ turiști care tranzitează Sighetul sau petrec anumite perioade aici. Pentru ei contează frumusețea, curățenia maximă a locurilor, oferta turistică foarte atractivă (de la cazare – ce nu ține strict de administrația locală – până la divertisment bogat ce trebuie sprijinit de autorități), infrastructură fără sincope, marketing local modern, resurse umane profesioniste la centrele de informare turistică, muzee etc…. și, deloc neglijabil, comportament/ educație impecabilă a celor cu care vin în contact… și… mai sunt multe alte detalii!

Și, vizavi de observația altui cititor, da, și noi, cetățenii, trebuie să avem inițiative și șă practicăm voluntariatul, să ne gestionăm locul unde stăm, dar, se poate observa ușor că sighetenii au, în general, “acareturile” ordonate, casele le sunt curate, poate că pun și mâna acolo unde este cazul, dar să nu le cerem să se substituie autorităților, Herodotului sau… Urbanei.

Un bun prieten, sighetean, profesor la o mare universitate din Budapesta, specialist în comunicare a evocat și subliniat un adevăr foarte, foarte just, corect. Mi-a transmis că Sighetul poate fi atractiv dacă există “o viziune/ strategie unde cei mai mulți și cei mai profesioniști sigheteni își găsesc locul”. Ce simplu și cât de adevărat! Cunosc câteva persoane care au fost promovate în posturi importante fără a avea nicio valoare și, la fel de mulți sunt cei pe care-i cunosc și care au plecat neavând pile pentru a ocupa niște posturi pe care ar fi fost sigur performanți. Se cunosc multe exemple în care, având la dispoziție (doar) resursa umană, inspirată, creativă, s-au făcut “minuni”.

Un alt mesaj l-am primit de la o cunoștință din Baia Mare, care a fost implicată în diverse activități la Sighet. Mi-a transmis, concis: viitorii tineri și tinerii trebuie să aibă condiții foarte bune să se nască și să se trateze la Sighet, nu prin alte municipii, să fie stimulați să rămână acasă, să-și dezvolte pe plan local abilitățile.

Am mai reținut un mesaj ce reitera ideea că un bun manager de societate comercială, de entitate publică, de țară, are nevoie de… excelenți consilieri. Mă gândesc la cei neplătiți, desigur, mai sunt și dintre aceia care de bunăvoie ar accepta să dea gratuit sfaturi. Un singur om nu poate cunoaște totul, nu poate fi Mafalda, trebuie să ceară cu încredere de la oameni de încredere sfaturi și după ce le primește să țină cont de ele.

Da, știu, suntem excelenți la teorie și dăm cu bâta-n baltă în practică. Dar, este cazul să lăsăm teoriile pentru zile mai bune și să dovedim punctual, prin fapte, că s-au rezolvat problemele A, B, C și urmează să ne concentrăm pe proiectele x, y, z, cu deadline-uri, termene rezonabile.

Haideți să nu lungim prea mult discuțiile și să subliniem – pentru cei care vor să înțeleagă – că, pentru ca o comunitate să funcționeze, este bine ca cei care o conduc să-i asculte cu atenție și respect pe cetățeni nu doar să-i… audă! Să se instituie un parteneriat comunitar. Pentru că nu toți cetățenii spun lucruri trăznite! Există un concept foarte utilizat și în lumea bună, exploatat inteligent dă rezultate excelente: coeziunea!

Și, foarte important, conducătorii este bine să respecte valorile, valorile din comunitate confirmate nu… trucate. Cu oamenii de valoare se pot face proiecte și strategii durabile, se pot cheltui inteligent chiar bugete mici, cu lașii și yesmenii se pot sifona bani!

Știu că tot ce am scris/spus probabil nu reprezintă “nimic nou sub soare” și nimic super – creativ dar, poate fi un punct de pornire și – de ce nu? – un imbold pentru cetățenii Sighetului de-a avansa propuneri, de-a gândi și acționa pentru ca evoluția localității noastre să fie… perceptibilă.

A, era să uit! Mai există o categorie în comunitate, foarte precis focalizată: politicienii. Dar, despre ei, azi… n-am cuvinte!

S-auzim doar de bine, dragi cititori!

Ion MARIȘ

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Sighet!
    Sighet, orasul maramuresean, vestit si cantat de veacuri, cu fete mandre si feciori la fel, ar putea fi atractiv printr-un lucru minor, sa instauram normalitatea! Atunci cand totul este normal, orasul prospera, orasul se mareste si devine locul dorit de altii care nu traiesc in el! Oare cand va fi totul normal si simplu in Sighetul nostru? Oare cand, conducatorii lui vor pleca urechea la ceea ce spun locuitorii,la ceea ce doresc ei sa fie orasul si cum sa fie?Oare cand toate fortele politice din orasul nostru vor conlucra pentru binele cetatenilor pe care îi reprezinta? Eu as raspunde, ca nu este greu, doar trebuie un pic de initiativa si bunavointa din partea celor care conduc orasul, sa-l cutreiere pe jos, la pas, avand carnetelul de notite la ei si sa noteze pentru rezolvare, ceea ce vedem si noi si semnalam dar nimeni nu ne baga in seama, de parca le-am dori rau si nu prosperitatea si atractivitatea acestui colt de rai care-si pierde din stralucire pe zi ce trece! Locul, imprejurimile orasului au fost si sunt un dar de la Dumnezeu, frumoase cu posibilitati de dezvoltare, dar dupa cum se spune, ca „omul sfinteste locul”, nu am avut conducatori si nici nu avem in prezent care sa lupte si sa se ingrijeasca pentru prosperitatea orasului! Orasul se stinge incetul cu incet, focul dezvoltarii mocneste, doar trebuie sa vina o minte isteata, sa-l aeriseasca si sa izbucneasca din nou, cuprinzand tot ce este bun si valoros pentru cetateni, pentru viata lor, pentru petrecerea timpului in locuri normale si adecvate cerintelor actuale! Ce este atat de greu, sa dam cu matura acolo unde este cazul, sa sadim flori, pomi si verdeata, care sa ascunda cenusiul cotidian care ne-a napadit? Ce este atat de greu sa punem pe cei raspunzatori la treaba, sa ia masuri concrete, adecvate si la timp atunci cand sunt semnalate abateri de la regula normalului? Nu trebuie sa ne multumim niciodata cu ce avem, trebuie mereu sa cerem mai mult de la noi si de la cei care ne conduc, daca tacem, normalul se uita si apare anormalul, asa cum se intampla astazi in orasul nostru, cazut intr-o uitare si nepasare cum nu a mai fost vreodata!
    Ca sa intram in normalitate, trebuie sa ne iubim cetatea, trebuie sa ne iubim pe noi insine si prin noi sa atragem dragostea pentru orasul in care traim cu totii la un loc si este al nostru in totalitate, nu numai pe alocuri, acolo pe unde salasuiesc conducatori sau persoane mai „importante” si au cu „ce” sa ceara! Cand se va da atentie si simplului cetatean, atunci sigur vom intra in normalitate, orasul va multumi cetatenii, locuitorii lui, investititorii existenti vor prospera, iar cei pontentiali vor avea curaj sa vina pe aceste meleaguri ca sa le dezvolte pe drumul prosperitatii si atractivitatii turistice, economice si sociale, iar noi, cei care dorim „normalul”, vom simti ca traim cu adevarat!

  • Daca Sighetu-Marmatiei ar ajunge sa fie atractiv pentru tineretul care a plecat in strainate sau pentru cel ce se pregateste sa plece, deja putem vorbi de schimbare in bine.

    • …aș propune curățarea ,tunderea coronamentelor copacilor în PARCUL DENDROLOGIC ,văruirea tulpinilor,scoaterea copacilor crescuți răzleți,o îngrijire a aleilor ,îngrădire,paznic,curățarea locurilor de lângă râu și …amenajarea unei plaje…pentru sigheteni …

  • Cam asa ar trebui sa gandeasca un primar impreuna cu toti consilieri din CL! Cei care doar isi ridica salariile si indmnizatiile sunt preocupati doar de „ciolan” posturi caldute pentru ei si gasca, apoi …. la chef, ce dreaqu’, doar de aceea i-au ales fraierii, nu?

oferta-wise