Actualitate Știri

Sighetul are campioni: Darius – Mihai Giurgi este premia(n)tul zilelor de izolare!

image_printPrinteaza

Azi este ultima zi a stării de urgență, a izolării în care ne-am consumat ultimele două luni. Și dacă sighetenii, în marea majoritate (bineînțeles cu excepțiile negative de rigoare!) au fost foarte riguroși în a respecta regulile impuse de autorități, fiind determinați să găsească fiecare o abordare particulară de-a trece peste perioada de singurătate, elevul Darius – Mihai Giurgi, clasa a XII-a C (matematică-informatică intensiv), membru al Clubului de Robotică Tech-X de la Colegiul Național  „Dragoș-Vodă”, a muncit! A muncit foarte intens la „fabricarea” – la domiciliu – a vizierelor atât de necesare pentru cei care au stat și stau față în față în lupta cu pandemia. Darius a reușit până azi să livreze 400 de viziere, dintre care aproximativ 250 bucăți au fost livrate Spitalului Municipal din Sighet (secțiile UPU, Ambulanță, Infecțioase, Interne, Laborator, Oncologie etc.). Au mai fost livrate diferite cantități la SMURD, DGASP, Santa Vita, medici de familie etc.

Munca lui s-a desfășurat 24 de ore din 24 și, printre picături a reușit, zilele trecute, să mai câștige și premiul II, la un concurs național, InfoEducație Online 2020, secțiunea Roboți, cu proiectul XEOTYPE. Trebuie subliniat că doamna profesoară Cornelia Hotea a colaborat continuu cu Darius și a asigurat – așa cum ne-a obișnuit din primele zile – materialele necesare producerii vizierelor precum și livrarea acestora la fiecare destinatar.

Tănărul Darius a făcut, absolut voluntar, mult mai mult decât o parte dintre cei care ar fi trebuit să se ocupe de dotarea și asigurarea bazei materiale a punctelor cheie din această inegală luptă.

Pentru efortul depus de Darius și pentru a-l motiva să continue în domeniul care-l pasionează, Asociația Valea Verde – Salut Sighet și Construct Pack SRL, i-au oferit un premiu în bani care, se pare, după cum am aflat, va fi utilizat tot pentru…. robotică.

Felicitări, Darius, efortul tău este un exercițiu – model de implicare și responsabilitate!

Salut, Sighet!

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Doua maini ale unui om varstnic, f. varstnic, se intind, cu toata dragoetea si admiratia, pentra a strange mana unui adolescent, Darius-Mihai Giurgi, atat de mult preocupat de binele public si a-i spune : Multe, multe felicitari ! Un spirit inventiv de mare eficienta, si-a subordonat toate gandurile, inspiratiile, statutul de „izolare”, intr-o munca fara oprire, pentru a inzestra baza materiala medicala cu nu mai putin de 400 de viziere, atat de necesare in lupta cu necrutatoarea pandemie. Felicitari multe merita a-i fi aduse, la fel si d-nei profesoare Cornelia Hotea, care a asigurat elevului materialul necesar, precum si Asociatiei Valea Verde-Salut Sighet, pentru premiul acordat si pentru prezenta atat de benefica in aceasta publicatie.
    Apararea unei „Cetati”, a Sighetului, nu se face numai din exteriorul ei, cand este asediata, asa cum o este acuma impresurata de primejdiosul virus, sub multiplele lui forme, ci si din interior. In exteriorul ei, se afla, in confruntare directa cu inamicul periculos, in prima linie, cadrele medicale, politia, jandarmeria, armata, care ajuta si disciplineaza populatia, constienta sau mai putin constienta, de marele pericol in care se afla, sunt voluntarii care ajuta persoanele nevoiase si cu alte misiuni, ca si cei ce lucreaza,”mai imprastiat”, sub masurile de protectie stabilite, in diferite alte domenii, unde activitatile trebuie sa aiba o continuitate, micsorata acum, pentru cursivitatea vietii. In intereior se defasoara alte multiple activitati online, cum ar fi invatamantul, sanatatea, toate domeniile informatizate si multe altele, cu aceste mijloace informatice, sau prin activitate directa, asa cum este si exemplul slendid prezentat. Mai sunt si multe alte alte activitati posibile, cum este si cel din domeniul cultural artistic, care prin prezenta si exprimarea lor pastreaza speranta, sentimentul optimist, participativ, linistitor si tonic, in parcurgerea acestei „izolari”, care nu se va putea elimina instantaneu. O ampla activitate de distribuire a acestora, atat de necesare si ele, o are Site-ul, Salut,Sighet!, care merita toate felicitarile. Atitudinile preventive vor fi, probabil, de durata, primejdiosul virus si consecintele lui fiind inca necunoscute, putem spune.
    Daca as putea, i-as oferi si eu un premiu, oricat de frumos, de mare, indraznetului si merituosului elev-inventator, dar posibilitatile imi sunt fara putinta. Totusi, in baza empatiei si compatibilitatii dintre noi, care cred ca exista in deplinatatea lor, ii urez sa ma depaseasca in varsta, de aprope 89 de ani, de care ma apropiu, ci chiar la peste 98 de ani ! Cine stie cate si ce fel de „viziere” ar mai inventa, cate alte „embleme” frumoase si utile tarii ar mai aduce. Cu mult drag si pretuire, prof. pens. Barcan Gheorghe.

oferta-wise