Sighetul nu l-a uitat pe Alexandru Filipașcu!

(foto: Ion Mariș)

Alexandru Filipașcu – istoric, gazetar, profesor – teolog și primar al Sighetului în perioada interbelică – are, începând de azi, 16 ianuarie 2019, o placă memorială amplasată pe clădirea unde a locuit, în orașul în care s-a documentat și a scris una dintre cele mai importante lucrări ale sale, ”Istoria Maramureșului” (premiată de Academia Română în anul 1941).

Demersurile pentru confecționarea și instalarea plăcii, făcute de poetul prof. Ion Petrovai și de către actualul primar al Sighetului, ing. Horia Scubli, s-au finalizat cu bine.

În prezența unui public (prea) restrâns și-a unui singur profesor de istorie “în exercițiu” (sic!), părintele protopop Vasile Aurel Pop a sfințit placa.

Poate, poate, așa cum s-a remarcat la fața locului, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Alexandru Filipașcu va avea și un bust la Sighet.

Propunerea a fost făcută de către “Salut, Sighet!” în urmă cu peste un an (puteți reciti articolul AICI), dar rezultatele au fost modeste.

Speranțe mai sunt, descendenții acestuia, din semnalele pe care le-am primit, se pare că doresc să se implice în acest proiect!

Ion MARIȘ