Actualitate Calendarul zilei

Să nu-l uităm pe Alexandru Filipașcu, un primar erudit al Sighetului interbelic!

image_printPrinteaza

Alexandru Filipașcu s-a născut la 20 aprilie 1902 la Petrova, Maramureș și-a decedat în ziua de 20 decembrie 1952, în gulagul Canalului Dunăre – Marea Neagră, la Valea Neagră – Constanța, fiind deținut politic din vara anului 1952. A fost primar al orașului Sighetu Marmației, istoric, profesor, gazetar și preot, provenind dintr-o familie greco-catolică. În perioada 1948 -1952 a fost profesor la Institutul Teologic Cluj.

Cartea de bază a istoricului Alexandru Filipașcu este considerată “Istoria Maramureșului”, București (1940), premiată în anul 1941 de Academia Română. A mai publicat în timpul vieții “De la românii din Maramureș – Oameni, locuri, cântece”, Sibiu (1943), “Maramureș”, Sibiu (1944) și “Voievodatul Maramureșului – Originea, structura și tendințele lui”, Sibiu (1945).

Postum, i-au fost publicate lucrările ”Manualul Istoriei Bisericii Române”, București (1958), în două volume, coautor, și “Enciclopedia familiilor nobile maramureșene de origine română”, Editura Dacia (2006) și volumul bilingv română-engleză, Editura Eikon (2015).

Alexandru Filipaşcu, provenind dintr-o familie maramureșeană nobilă, înstărită, a început şcoala (cursul inferior) la Sighet (Liceul Piarist), dar studiile liceale le definitivează la Beiuş – Bihor. Se înscrie în anul 1920 la Facultatea de medicină din Cluj, dar, realizând că nu are nicio pasiune pentru acest domeniu, obține o bursă specială la Roma, unde frecventează cursurile de teologie și filozofie (Seminarul Pontifical Lateranum) pe care le încheie în anul 1923. A început doctoratul in filozofie la Roma (1923) și a susținut și obținut doctoratul în teologie la Lwow (1928). Între anii 1928 – 1933, va fi profesor în diferite oraşe din Transilvania, inclusiv la Sighet. A condus, în calitate de viceprimar și primar, în perioada 1933 – 1938, destinele Sighetului, în timpul manadatului său fiind amenajată piața din centrul oraşului sub forma unui adevărat parc, a modernizat piaţa de alimente, a pus la punct sistemul de alarmare al localității.

A trecut la ortodoxism și a predat din anul 1948 la Institutul Teologic Ortodox din Cluj.

A avut doi copii, Lidia (căsătorită Piso) – artist plastic, scenograf şi Alexandru, strălucit biolog și scriitor.

Autor, „Salut, Sighet!”

N.R.: „Salut, Sighet!” a decis să demareze o campanie prin care să mobilizeze comunitatea locală (moral și financiar) pentru ridicarea unui bust al istoricului Alexandru Filipașcu și amplasarea acestuia în Parcul Central din Sighet. Ar fi minunat ca inaugurarea bustului lui Alexandru Filipașcu să aibă loc în preajma Centenarului de anul viitor, în decembrie 2018! Vă invităm să vă alăturați demersului nostru și să ne transmiteți sugestiile și propunerile dumneavoastră !

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Printre patrioti!
  Am citit „Istoria Maramuresului” scrisa de Alexandru Filipascu! Numai un patriot putea scrie despre Maramures atat de frumos! Alexandru Filipascu a fost unul dintre patriotii Maramuresului, un neifricat si pentru asta a patimit! Maramuresul a avut adevarati fii, oameni care l-au iubit, intelectuali de seama care au facut ceva pentru el dar in multe cazuri, multi dintre ei si-au pierdut viata prin lagarele comuniste! Noi avem acum datoria sa-i evocam, sa le cinstim memoria si observ ca,”Salut Sighet”, face acest lucru, nu îi uita!Pentru asta, merita toate felicitarile!
  Sarbatori fericite colectivului de redactie si colaboratorilor!

  • Salut această inițiativă și mă angajez să o sprijin cu toate resursele mele!

   Așa cum am făcut în 2002, cînd din inițiativa poetului Echim Vancea și la solicitarea lui, am sprijinit – făcînd traducerea din limba franceză a lucrării LE MARAMUREȘ, apărută la Centrul de studii și cercetări privitoare la Transilvania, Biblioteca Rerum Transsilvaniae, X. Sibiu/1944 – apariția ediției românești (din cîte știu, singura pînă în prezent) la Editura ECHIM a acestui compendiu al Istoriei Maramureșului, redactat de marele patriot, cu sentimentul urgenței, într-un moment istoric de cumpănă, pentru a servi ca document „auxiliar” la tratativele de pace care au urmat la încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

 • Trecerea la ortodocsi s-a petrecut in conditiile prigoanei comuniste din 1948, cand toti cei 12 episcopi si peste 500 de preoti greco-catolici au fost arestati.
  Filipascu a fost totusi arestat ceva mai tarziu pentru apartenenta la PNT si a murit la Canal.

 • Istorie pentru oras!
  Citind nota redactiei atasata ulterior documentatului articol, m-a bucurat si sunt deacord cu initiativa promovata, de a realiza un bust al istoricului si fostului primar al Sighetului, Alexandru Filipascu, amplasandu-l in parcul central al orasului! Salutara aceasta initiativa, cred ca ar bucura mai mult ochiul sigheatunului, vazand bustul unui patriot autentic care a facut ceva pentru oras si Maramures, decat acel monument, obelisc ridicat in slava ocupantului sovietic, care ne-a lasat mostenire ideologia comunista! Decat acel monument in paragina, neingrijit, care ne aduce aminte de un trecut nefast pentru noi, mai bine daramat si pus in locul lui bustul patriotului Alexandru Filipascu, care a iubit orasul si tara, dandu-si obstescul sfarsit, fortat, printre sapaturile
  comuniste ale gulagului Dunare-Marea Neagra!
  Toti sighetenii si, de ce nu, intregul Maramures istoric ar trebui sa sustina aceasta initiativa, sa contribuie cu ce poate, pentru realizarea ei iar peste un an sa ne bucuram de o lucrare artistica ce bucura intregul oras, uitand de vechiul monument care nu caracterizeaza orasul!
  Sper ca de data aceasta si administratia orasului va prelua initiativa si va face demersurile necesare pentru a intampina Centenarul Unirii cu aceasta realizare artistica, importanta pentru oras si care pune in evidenta istoria si personajele ei, care s-au jertfit pentru o idee si acest oras!

oferta-wise