Actualitate Editorial

Un altfel de Sighet! Dincolo de statistici… oamenii! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Viața noastră, în acest secol ce “va fi… sau nu va fi deloc”, este gestionată prin proiecte, exprimată de statistici. Proiecte personale, proiecte familiale, proiecte în comunitate, proiecte de țară, etc., suntem “asaltați” de proiecte și viața pare/este tare… aglomerată. Într-adevăr, prin/după proiecte vorbesc statisticile, frumoase, sustenabile, durabile dar… fără sentimente. Cifrele, mai mult sau mai puțin semnificative pentru fiecare în parte, sunt azi – mai mult ca oricând – “esența” existenței. Din păcate, de prea multe ori nu vedem chipurile ascunse în spatele cifrelor, trecem insensibili prin/printre statistici.

Deși îmi propusesem, n-am reușit să scriu nimic imediat după desfășurarea paradei și spectacolului din 03 decembrie 2017. Doar după ce au trecut mai multe zile am reușit să transfer în cuvinte – poate aride! – tot ce-am văzut și-am simțit atunci. Pentru că am asistat de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie) la Galeria de Artă Vassilliev (mulțumim doamnei Ileana Vassilliev!), la un spectacol atipic, emoționant, încărcat de frumusețe și inocență. Copii, tineri cu diverse nevoi speciale, au interpretat colinde tradiționale, au dansat, au fost modele, dar mai ales ne-au încântat și… bulversat. Nu sunt cuvinte prețioase, chiar asta am simțit privindu-i, bucurându-ne de emoțiile și fericirea lor.

A colindat sincer și minunat grupul de copii format din BIDIGA Laura, GHERASEN Georgiana, DOHI Sorina, PETREUȘ Florica (de la casa de tip familial – CTF), BIDIGA Attila, BIDIGA Rafael, BAIMAREAN Anton (CTF), KOVACS Marius (CTF).

Un moment special, de dans și coregrafie ne-a oferit tânăra familie ERDEI (Monica și Gerald – în fotografie). Trebuie să menționez că Gerald Erdei a avut expuse și câteva din lucrările lui de pictură!

La parada modei ne-au uimit și bucurat prin trăirile și emoțiile naturale tinerii POP Damaris (CTF), IATUC Maia, DANCI Loredana (CTF), BIDIGA Laura, GHERASEN Goergiana, ADAM Raluca, MARINESCU Carina, HRENIUC Renata, IEUDEAN Irina, BIDIGA Rafael, DANCI Gheorghe (CTF), URGOVAN Elisabeta (CTF), MOLDOVAN Alina (CTF).

Doamna profesoară Marfici Oresia-Aurora, directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Sighet a prezentat întregul eveniment, alături de tânăra ARDELEAN Patricia. Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de la Sighet a mai inclus și o expoziție cu lucrări handmade create de tinerii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighet cât și lucrări aparținând artiștilor Gheorghe Condrat (sculptură), Maria Bora (pictură), Iuliana Ionaș (goblen), membrii Asociației surdo – muților din Sighet.

S-au făcut donații, ne-au fost oferite cadouri – mici obiecte lucrate de copii – a fost o după amiază specială, copleșitoare.

Publicul foarte numeros și generos a fost mai aproape ca oricând de tinerii artiști din comunitatea noastră. Și ei – copiii și tinerii cu nevoi speciale – pot și trebuie să fie fericiți. Foarte mult depinde și de noi să-i înțelegem, să le apreciem eforturile și implicarea!

Nu vreau să par prea… oficial dar, trebuie să remarc, așa de final, prezența discretă, neforțată, firească, la eveniment, a avocatului Vasile Moldovan, prefectul Maramureșului.

Și totuși există implicare și totuși există… solidaritate!

Crăciun fericit! Sărbători fericite, dragi tineri!… și oferiți-ne cât mi multe asemenea momente minunate, de normalitate!

Ion Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise