O splendidă surpriză – pentru o parte dintre sigheteni – a constituit-o derularea SIMS –ului (Sighet International Music Summer) și – mai ales – cele două evenimente de la finalul masterclass-ului: Recitalul celor doi protagoniști principali, prof. univ. dr. Aurelia Vișovan și prof. Can Çakmur (28 iulie 2024) și Recitalul de gală al cursanților (30 iulie 2024).
Ne plângem – uneori pe bună dreptate – că partea urbană a Sighetului este mai puțin vizibilă; putem constata că preponderența activităților/ evenimentelor oficiale pe plan local sunt un mix rural-urban care „respectă” trendul micilor orașe, lipsite de personalitate remarcabilă, lipsite de un brand (oficial sau nu) cu rezonanță istorică. Și totuși există… speranță!
Un public destul de numeros s-a bucurat de virtuozitatea profesorilor de renume internațional (Aurelia Vișovan și Can Çakmur) și, nu în ultimul rând, de talentul și implicarea tinerilor selectați să „domine” pianul.
O selecție riguroasă (făcută prin intermediul organizație clujene ARMONIX) a adus la Sighet un grup de tineri care vor răspândi în lumea largă o altfel de imagine a orașului nostru multisecular. Tinerii prezenți la Sighet ca să-și perfecționeze tehnica pianistică s-au simțit excelent în zona noastră (au avut parte de un program diversificat), au „probat” îmbrăcămintea tradițională maramureșeană, au „testat” bucătăria locală, s-au împrietenit cu gazdele lor și au cunoscut un oraș și o zonă total inedită pentru unii dintre ei. Au afirmat că și-ar dori să revină la Sighet, că au avut parte de o experiență provocatoare.
Revenind la eterna muzică… clasică și la cei 11 + 2 (elevi ai Școlii de Muzică Sighet) tineri „masterclass-iști”, nu pot să nu remarc pasiunea și vocația lor pentru un instrument nobil, pianul. Marea majoritate a acestor tineri vor avea – sunt convins – performanțe deosebite, vor deveni celebri, se vor remarca pe plan național și/ sau internațional. Mai cred că această primă ediție SIMS va reașeza Sighetul pe o traiectorie urbană firească, acolo unde cultura, educația muzicală, sunt repere obligatorii pentru o imagine de succes.
Pentru a vă convinge că SIMS-ul s-a finalizat cu o gală vibrantă, în recitalul din 30 iulie 2024 de la Școala de Muzică și Arte Plastice din orașul nostru, vă invit să urmăriți înregistrarea video integrală a „exprimării” lor pianistice:
I-ați urmărit pe tinerii „absolvenți” ai masterclass-ului de la Sighet și compozițiile interpretate (ordinea apariției).
Daniel Dumitrașcu (România) – „Sonata nr. 4”, partea 1, de Sergei Prokofiev;
Cornelia Felber (Germania) – „Intermezzo”, de Johannes Brahms;
Teodor Drăgulănescu (Românis) – „Impromptus op. 142, nr. 1”, de Franz Schubert;
Elise Hills (Regatul Unit al Marii Britanii) – „Bolero op.19”, de Frédéric Chopin;
Adelina Stremțan (Romania) – „Sonata „Pastoral” nr. 15”, partea 1, de Ludwig van Beethoven;
Luchia Koval (Ucraina) – „Sonatina”, p 1-2, de Maurice Ravel;
Bianca Stănescu (România) – „Studiu op. 42, nr. 2”, de Alexandr Scriabin;
Iarina Mărgărit (România) – „Ani de pelerinaj – Clopotele Genevei”, de Franz Liszt;
Ara Pintican (România) – „Passacaglia”, de Sigismund Toduță;
Pietro Iacopini (Italia) – „Balada nr. 3”, de Frédéric Chopin;
Jiaming Yao (China/ Germania) – „Fantezie în Si minor”, de Alexandr Scriabin;
Sighetul a vibrat… „clasic”, așa cum l-am cunoscut în urmă nu cu foarte mulți ani! Sighetul trebuie să-și consolideze portofoliul de evenimente cultural – artistice conectate la istoria de aproape șapte secole a orașului nostru.
De aceea îmi doresc ca SIGHET INTERNATIONAL MUSIC SUMMER (SIMS) să continue și-n anii următori și – de ce nu? – să devină un brand al Orașului nostru.
Text, foto & video: Ion Mariș
Adaugă comentariu