Actualitate Știri

Sighetul are un copil-minune la… șah! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Mi se par revelatoare veștile care scot în evidență inteligența talentelor locale, care justifică speranța că șahul poate deschide porțile unor oportunități nebănuite pentru tinerii pasionați. Cred că, la acest moment, Sighetul strălucește (intermitent) mai ales prin sportul minții, ceea ce este un lucru pozitiv, folosirea inteligenței, a abilităților strategice fiind argumente suficiente că trebuie să ne reorientăm spre alt gen de… performeri. E bine să avem mușchi antrenați, busturi bine formate dar, fără inteligență, evoluția rămâne sub nivelul… călcâiului lui Ahile (sau altfel spus, la firul ierbii). Dar, dând Cezarului ce-i al… latinului, „formula” optimă care ne ghidează de vreo 2000 de ani este transferată peste generații în bine cunoscuta rețetă, „Mens sana in corpore sano”! Din păcate, nu le putem avea pe toate: sighetenii cred că preferă… mintea! Nu-i așa?!…

          CS Sigmar Sighet formează campioni

CS Sigmar Sighet este un club privat (scuzați, n-am ce să fac, iar voi lăuda inițiativele private!) care s-a obișnuit cu performanțele și cu gestionarea eficientă a resurselor financiare colectate nu foarte ușor.

La câteva zile de la precedentul succes la șah al fetelor de la CSM Sighet suntem „obligați” să mai semnalăm o victorie sigheteană și, vrând – nevrând să-l mai evidențiem încă o dată pe antrenorul Ioan Costiuc. Copilul-minune al șahului sighetean este Tudor Ioan Codrea care are admirabila vârstă de 6 (șase) ani! În urmă cu aproape trei luni am mai vorbit despre el și – fără supărare, îl aducem și azi în prim-plan pe campionul… preșcolarilor. Atenție: Tudor practică șahul doar de… nouă luni (evident, se antrenează serios sub ochiul format al antrenorului)!

          Tudor-Ioan Codrea a învins la Cupa…. „Tinerii Lei”!

Sâmbătă, 31 iulie 2021, la Baia Mare s-au întâlnit copii din capitala Maramureșului dar și din Satu-Mare și Sighet într-o competiție de șah rapid (15 minute – 15 minute). La categoria la care a participat Tudor, 6 ani, au fost 18 competitori, fiecare disputând șase runde. Tudor a făcut o remiză, a câștigat cinci partide și a urcat pe… locul I! A devenit un Leu… preșcolar!
De fapt, ascensiunea copilului Tudor este impresionantă, în aceste nouă luni de când s-a „împrietenit” cu șahul a câștigat 7 medalii/ cupe, locul I sau II (toate în anul 2021). Comentariile sunt de prisos, în acest caz, inteligența… vorbește! Felicitări Tudor-Ioan Codrea! Așteptăm doar locuri fruntașe de la tine!…

Mă bucur că pot semnala astfel de succese, sunt încurajatoare pentru copiii și tinerii ce-și doresc să performeze într-un sport nobil, un sport care-i poate ajuta să se adapteze strategic unei vieți – mult prea des – bazată pe… forță și neștiință!

Ion MARIȘ

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise