Actualitate Editorial

Sighetul în vremea…. coronavirusului! (autor, Ion Mariș)

foto: Ion Mariș
image_printPrinteaza

Ce frumoasă zi de duminică la Sighet! De mult n-am mai văzut orașul nostru atât de liniștit la orele amiezii. Foarte puțini trecători, foarte puține autovehicole, un aer rece, curat și, dacă n-ar fi siluetele neîngijite ale unor clădiri din centrul vechi al orașului, atmosfera ar părea chiar superbă, de-o primăvăratică respirație.

Apropo de respirație, la modul fiziologic cel mai banal, deși suntem într-o „naturală” amenințare, nu am simțit absolut deloc presiunea zilelor precedente. Președintele ne-a anunțat că urmează, de mâine, instituirea stării de urgență dar, cred că toți concetățenii noștri și-au făcut proviziile necesare pentru cele 14 zile fatidice (în caz de corona-contaminare) așadar, putem liniștiți să ne gândim la… viitor. Deocamdată viitorul ține de ipoteze și previziuni, ceea ce este cert vizează mai ales industria turismului, acolo declinul este previzibil. Toate ramurile industriilor producătoare și de servicii vor simți efectele dar, totul depinde de durata debarasării de COVID – 19 (acronim ce mă duce cu gândul doar la o… operațiune secretă).

Azi e o zi senină, vârfurile muntoase din jurul Sighetului sunt albite impresionist, natura este calmă iar oamenii s-au împăcat – cred – cu această nouă provocare. Cel mai interesant aspect al ultimelor zile – la nivel local dar și la cel național – este că nu am mai auzit gălăgia politicianistă, s-au atenuat certurile, orgoliile mărunte, patimile nejustificate. Ajunge un singur virus printre noi și-au zis – probabil – conducătorii noștri și, au… dispărut, unii s-au autoizolat, nu mai au nimic de împărțit (deocamdată), cei mai mulți și-au înghițit cuvintele/ discursurile (și foarte bine fac!) deși mai și împrăștie (virtual) săgeți otrăvite. Cred că ar fi o mare greșeală ideea unora de-a câștiga din „curajul” pe care-l au în a se considera învingători…. contra naturii.

Centrele de carantină din Sighet funcționează normal, având supravegherea instituțiilor specializate, alarmiștii, cei care se agită că avem asemenea locații la Sighet, ar trebui să tacă și să se întrebe dacă la fel de vehemenți ar fi în cazul în care cei internați ar fi din familiile lor.

Marile magazine dar și cele mai mici sunt bine aprovizionate, nu am observat azi să lipsească niciun produs de bază și – lucru minunat – rafturile cu băuturi alcoolice sunt pline, n-a fost mișcare pe acolo… asta e cool, îmi place!

Repet, Sighetul arăta foarte bine azi, mai aerisit, fără agitația zgomotoasă a luptelor pentru mai mult, pentru dobândirea de bunuri cât mai… impresionante. Coronavirusul ne mai aduce cu picioarele pe pământ, la nivelul simplelor alimente de egală existență și subzistență.

Nu trebuie să ne panicăm, nu avem motive ultra-dramatice, din păcate gripa sezonieră a ucis de la începutul anului până azi, la nivel global, mult mai mulți oameni (aprox. 98000); măsurile firești, profilactice, sunt suficiente și eficiente.

Oameni buni, fiți calmi, liniștiți, nu dați crezare fake-urile care circulă cu mare viteză și extremă diseminare, închideți televizoarele, faceți pauză pe facebook, citiți o carte bună, ascultați muzică de calitate, sunați-vă prietenii (chiar și pe whatsapp ca să vă și vedeți) și… respectați sfaturile avizate!

Ion MARIȘ

Foto: Ion Mariș

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Nu stiu cum arată orașul, dar stiu cât este de urât sa stai singur in casa, sa masori din ochi latimea, lungimea si înălțimea camerei, sa mergi din cand in cand in fata ferestrei, sa te uiti afara si rar sa vezi cate un om. Desi este vacanță forțată, nu vad copii afara, nici nu le aud hărmălaia plăcută care altădată ne acapara, cand dragii nostri prichindei se jucau, uitând de grija zilelor! Într-un fel si eu i-am copiat pe ceilalti sigheteni, am facut cateva cumpărături in plus, nu exagerat dar voi putea sa traiesc uitat de lume, închis în casă, trăind experienta autoizolarii! Nu este nimic senzațional, este doar o alegere liberă din partea mea, pentru a ma proteja de acest virus încoronat care face ravagii în lumea întreagă. Toata ziua butonez posturile de știri si cele de divertisment, peste tot ,,corona virus”. Ma inspaimant, mai bine nu ascultam, ma întristez, am o varsta si o ,,avere” de boli care apar la bătrânețe, ma incurajez singur, mai primesc telefoane, mesaje de la copiii mei si apropiati, toti ma intreaba, cum sunt? Raspunsul vine imediat, bine momentan, astept necunoscutul viitorului, nu stiu ce va fi, ma îngrijesc de mine, ca-mi place viata si vreau încă s-o mai simt! Astăzi este bine, dar maine? Ma încurajeze si-mi spun in gand, totul va fi bine, nu oi fi eu al mai păcătos, sa se agațe de mine, acest virus cu nume de agent COVID 19, un dusman venit din departari, pentru care astazi, multi lupta sa-l starpeasca!
  Îi citesc articolul fostului meu coleg de munca, oarecum si prieten, ma mai liniștesc, este împăciuitor, acid pe alocuri, dar in general, blând, real, sfătuitor, apropiat pentru oameni si care se dorește a fi si este o simplă relatare a unei constatări, despre o duminică frumoasa din timpul cand un dușman comun, coronavirus, vrea să facă ravagii, dar nu cred ca va reusi, noi romanii, suntem receptivi si stim sa ne adaptăm situațiilor grele si daca vom urma cu rigurozitate măsurile propuse de guvern si adresate noua, sigur vom trece cu bine si acest hop! Speranța nu moare niciodată, sanatate tuturor!

 • Un articol extraordinar care zugrăvește realitatea zilelor pe care le trăim in premiera in viata. Cu calm, concentrare si coordonare vom trece cu bine de aceasta criza mondiala epidemiologică. Solidaritatea umană si iubirea aproapelui trebuie sa ia locul gâlcevei de alta data. Orasul linistit cum era in Copilăria mea ni-l dorim cu totii, dar nu din motive medicale…

 • In timpul acestor stari, evenimente neasteptate, suparatoare si mult tematoare, este binevenita aceasta relatare, deosebit de interesanta, care aduce o liniste si un optimism, acceptat, desi formal, peste agitatia atat de tulburatoare si grijulie de pana acuma. Iti pare deosebit de placuta aceasta prezentare „patriarhala” peste spatiul acelor locuri si de peste tot, cu trairea nostalgiilor de alta data, din alte amintiri.
  S-a putut observa, in ultimul timp, o tendinta spre globalizare in lume, sub multiple aspecte, care insa se realiza greoi, ori se anulau pe rand succesele, desi proiectele erau spre o mai buna administrare a societatilor umane, cu o echitate mai judicios distribuita a drepturilor si beneficiilor create.
  Daca nu s-a reusit aceasta in scopul „spre mai bine”, nenorocirea acestei pandemii, in desfasurare si neajunsa inca la apogeu, a reusit sa marcheze mult mai repede un aspect gloal al lumii: peste tot, in metropole, in orasele mici si mari, ori la tara, se stabilizeaza aceasta raritate a oamenilor pe afara, un pustiu al locurilor, sinistru intr-un fel, pentru ca este privit de dupa ferestre, de dupa usi inchise, cu institutii, scoli si locuri de joaca, de distractii, parasite, excursii si calatorii anulate si atatea alte restrictii. Nu se mai aud strigatele de bucurie ale copiilor, zgomotul amplu al adultilor, in plina desfasurare a activitatilor, sau in distractii. Somatia la zi, autoimpusa si obligatorie, este „izolarea”, in cel mai mare grad posibil. De aceasta depinde in fapt salavarea, deocamdata nefiind inca gasit un alt remediu, pana cand raul va trece, biruitor doar prin rezistenta umana si un tratament simptomatic.
  Fara sa vrei, iti vine in minte, din lecturile facute, pustietate lasata in urma de alte epidemii ce s-au abatut asupra lumii, cumplite, atunci tot fara remediu. De data aceasta, disciplina si respectare cu precizie a comportamentului, indicat de medicii specialisti si a celor ce supravegheaza si administreaza aceasta situatie, poate fi salvatoare si sunt multe cazuri in care se si produce efectul. Numai in acest fel o sa putem reveni la ceea ce a fost, sau, mai exact, aproape la ceea ce a fost, din nou la „lume multa pe afara”. Altfel, mai putina prezenta aduce, pe langa suparatorul aspect si durere mare, care am dori sa fie cat mai putina.

oferta-wise