Actualitate Social

#SprijinPentruUcraina la punctul de trecere a frontierei Sighet

image_printPrinteaza

A trecut un an și patru luni de la demararea „acțiunii speciale” a Rusiei în Ucraina, de fapt un război de uzură care distruge vieți, consumă resurse și generează animozități globale. După empatia generalizată și suportul total oferit de cetățenii simpli, ONG-uri, instituții publice și alte entități mai mult sau mai puțin vizibile, prelungirea conflictului aduce și o anumită stare de „conviețuire” și/sau „adaptare” cu tensiunile de la graniță. Nimeni nu poate evalua precis când se va termina acest conflict aberant iar majoritatea populației din vecinătatea Ucrainei pare că s-a „obișnuit” cu prezența refugiaților, cu treceri peste frontieră în ambele sensuri, cu amenințarea/ amenințările de extindere. Și totuși, viața continuă dar mulți, prea mulți oameni simpli, suferă iar Estul Europei rămâne/ trebuie să rămână pe baricadele sprijinului pentru Ucraina.

Un ONG binecunoscut și implicat în totalitate, încă din primele zile, în sprijinul populației ucrainene și care a oferit suportul uman pentru cei care fugeau din fața ororilor războiului a fost Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) prin Sucursala Sighetu Marmației (sucursală care a fost de fapt performera anului 2022 în SAMR). Serviciul de Ajutor Maltez este în continuare (alături de alte câteva ONG-uri) în vamă, în Vama Sighet (și nu doar aici). Nu este ușor să mobilizezi zeci, sute de voluntari, care să asigure „permanența” la frontieră, să identifici și să direcționezi resurse pentru un „altfel” de război. De aceea este nevoie de idei, de proiecte.

Un astfel de proiect a fost lansat miercuri, 24 mai 2023, la Sighet: #SprijinPentruUcraina la punctul de trecere a frontierei Sighet. Proiectul își propune să ofere sprijin refugiaților ucraineni care intră în țară pe la punctul de trecere a frontierei din Sighet. Proiectul este derulat de Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. De implementarea proiectului se ocupă sucursala sigheteană.

Doamna Anca Simu, locțiitor secretar general și responsabil comunicare la nivel central în organizația SAMR, a participat la această lansare a proiectului.

SAMR marchează 14 luni de prezență constantă în punctul de trecere a frontierei Sighet. Prin acest proiect se asigură continuarea sprijinirii refugiaților în perioada mai-noiembrie 2023. Ceea ce părea a fi un ajutor acordat pe durată scurtă s-a transformat într-o nevoie permanentă de servicii sociale și ajutor material imediat, astfel că organizația a decis să deschidă aici un punct permanent de asistență. Sprijinul oferit prin proiect presupune în mod deosebit suport psiho-emoțional și distribuire de produse de strictă necesitate (hrană și produse igienico-sanitare).
Echipa Malteză a creat un  mediu sigur, cu o atenție deosebită față de mame și copii. Aceștia au nevoie să comunice, să depășească stresul emoțional creat de  lipsa de perspective și situația familială de acasă (tați, frați, rude pe front). Refugiații care sunt în tranzit primesc pachete de drum: pachete alimentare, produse de igienă și informații cu privire la contacte unde pot apela în cazul în care au nevoie de sprijin pe perioada călătoriei lor.” (Anca Simu)

Înființată în 1991, SAMR are, în prezent, 18 filiale în întreaga țară și peste 1000 de voluntari care derulează programe dedicate tuturor categoriilor sociale vulnerabile, de la persoane cu dizabilități, programe de incluziune, programe pentru persoane fără adăpost la serviciile speciale dedicate vârstnicilor.

La această întâlnire la care au fost prezenți pe lângă voluntari, presă și câteva ONG –uri care-și au „punctul de lucru” la vama Sighet, ne-a mai oferit câteva detalii și d-na prof. Luminița Erika Colopelnic, conducător sucursala locală.

Mult succes în implementarea (și) acestui proiect!

Foto & text: Ion Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise