Actualitate Social Știri

Start la Sighet: „DRANICA.24 – Promovarea patrimoniului imaterial al prelucrării lemnului în Euroregiunea Carpatică”

image_printPrinteaza

Miercuri, 2 aprilie 2025, am participat la evenimentul de lansare oficială a proiectului DRANICA.24 – Promovarea patrimoniului imaterial al prelucrării lemnului în Euroregiunea Carpatică. Un ghid tehnic pentru prelucrarea tradițională a lemnului”.

Am aflat câteva detalii tehnice care susțin relevanța acestui proiect pentru euro_regiunea noastră.

„Liderul proiectului este Camera de Comerț și Industrie Maramureș (România), iar parteneri sunt Muzeul Maramureșan – Sighetu Marmației (România), Universitatea din Miskolc (Ungaria) și Universitatea de Stat – Universitatea Națională Ujhorod (Ucraina). Bugetul proiectului cofinanțat prin PROGRAMUL DE COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ INTERREG VI-A NEXT UNGARIA-SLOVACIA-ROMÂNIA-UCRAINA este de 476.809,20 EUR (buget total: 529.788,00 EUR) și are o durată de 24 de luni.”

Ce este de fapt… DRANICA.24?

„DRANICA.24 reprezintă un pas important pentru păstrarea și revitalizarea artei prelucrării lemnului (o întreagă poveste care ne vorbește despre oameni și locuri) în Euroregiunea Carpatică, un teritoriu deosebit, renumit pentru arhitectura sa vernaculară de lemn și pentru măiestria meșteșugarilor locali. Acesta reunește România (Maramureș), Ungaria (Borsod-Abaúj-Zemplén) și Ucraina (Transcarpatia) într-un proiect care își propune să protejeze un patrimoniu cultural imaterial unic, să sprijine meșteșugarii locali și să creeze noi oportunități pentru turismul cultural. [Partenerii] s-au alăturat pentru a revitaliza tradițiile și tehnicile de prelucrare a lemnului și a pentru a construi un viitor sustenabil pentru acest meșteșug. […]
„De la tâmplărie și dulgherie la sculptura în lemn, aceste tehnici vorbesc despre istoria și cultura unei regiuni. Însă, meșteșugarii sunt tot mai puțin, iar cunoștințele lor despre prelucrarea lemnului riscă să dispară. DRANICA.24 vine cu o soluție pentru a le proteja și a le transmite mai departe.”

Am reținut că…
Proiectul DRANICA.24 are trei obiective specifice: 1. Cercetare și documentare: Descoperirea și salvarea metodelor tradiționale de prelucrare a lemnului din regiune, creând o resursă valoroasă de cunoștințe pentru viitoarele generații; 2. Transferul de cunoștințe: Crearea unui ghid tehnic și organizarea de evenimente și workshopuri interactive pentru a învăța și transmite meșteșugul mai departe; 3. Promovarea turismului cultural: Promovarea Euroregiunii Carpatice ca destinație turistică comună prin conectarea artizanilor/ meșteșugarilor locali cu persoanele dornice să învețe și să experimenteze tehnici de prelucrare a lemnului.”

Echipa de proiect (din cadrul Muzeului Maramureșan Sighet) a dorit să sublineze că „DRANICA.24 este o oportunitate de a aduce în prim-plan un meșteșug vechi, dar foarte valoros, cel de prelucrare a lemnului, de a conecta meșteșugarii locali cu turiștii din întreaga lume și de a crea o platformă pentru dezvoltarea turismului de nișă. Este un pas spre revitalizarea unui patrimoniu cultural imaterial care merită să fie păstrat și împărtășit.”

Proiectul a fost prezentat unei numeroase audiențe care a reacționat pozitiv, au fost și întrebari și sugestii din public și mai ales au fost intervențiile meșteșugarilor/ meșterilor invitați (Popovici Gheorghe – Vadu Izei, Stan Ioan Pătraș – Sarasău, Berinde Ioan – Budești) care au subliniat greutățile și incovenientele „supraviețuirii” lor.

Mult succes echipei de proiect și, sperăm, la finalul acestuia vom putea vedea atinse obiectivele asumate, o mai mare vizibilitate a meșteșugului de prelucrare a lemnului, amplificarea turismului cultural și – nu în ultimul rând! – apropierea tinerilor de tehnicile tradiționale de prelucrare a lemnului.

Ion Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise
Salut Sighet
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.