Actualitate Editorial

Sus, sus, sus… digitus impudicus!… (autor, Ion Mariș)

(foto: Ion Mariș)
image_printPrinteaza

Societatea românească are cele mai proaste modele în… parlament (intenționat am scris cu literă mică!) Nici nu știu cum să privesc întâmplarea de ieri, în care cu adevărat un neam prost (ambalat totuși la costum și cravată!), a arătat cu mândrie golănească – de la Tribuna Înaltului For :)) – degetul mijlociu (chiar de la ambele mâni!) colegilor și implicit… poporului.

Și când mă gândesc că individul Iordache a fost și Ministru al Justiției și Președinte al Camerei Deputaților nu mai am cuvinte! Incinta Parlamentului mi se pare o sală de jocuri de noroc unde fiecare participant, amețit de câștiguri și bonusuri (garantate), țipă, urlă și-și scuipă obscenitățile fără nicio jenă.

Ce decădere pentru țărișoara noastră dacă comparăm clasa politică de azi cu cea de acum 100 de ani, când intelectuali de valoare, patrioți, școliți la Paris, Viena sau Budapesta reușeau să facă Unirea. Azi, România fuge de acasă, emigrează!

Azi, 700 de parlamentari, marea majoritate ajunși întîmplător, conjunctural acolo, sunt incapabili de-a genera modele, de-a oferi… bune practici. Mulți sunt (folosesc un eufemism) total pe dinafară, nu participă onest la dezbateri, sunt inculți, lipsiți de logică și incapabili de a expune și analiza argumentat subiecte simple dar, mai mult decât atât, își permit să ne trateze cu tupeu și dispreț.

Degetul sus, române! Au învățat unii dintre noi să înjure americănește, să ne arate degetul mijlociu și să repete într-una – penibil și imbecil – anumite clișee!

Avem zi de zi, de la cel mai înalt nivel dovezi că educația aleșilor noștri este la firul ierbii și touși nu avem nicio intenție să facem nimic. Constatăm și-atât! Mă veți întreba – pe bună dreptate – ce putem să facem? Tu (adică eu), ce faci? Am ales, gata, ciocu’ mic (poate îmi veți spune) și la muncă! Eu, bine mersi, muncesc! Așa cum procedează mai toți românii. Da, noi, cei mulți, n-avem timp de… povești!

Stați liniștiți, nici eu nu cred că am ales corect subiectul acesui editorial. Ce mare scofală! Mulți probabil vor considera “cool” gestul lui Iordache, fără nicio abatere de la “trend” și probabil că voi primi contra-argumente din lumea… civilizată. Da, veți spune, fericirea (adică banu’ în accepțiunea general – manelistă), n-are de-a face deloc cu bunul – simț și educația, Azi, fericirea e adusă de tupeu, mârlănie, șarlatanie, minciuni, vizibilitate agresivă și nu de subiecte fine, vitale, intelectualiste, în care respectul chiar formal să fie asumat.

Dar, ce dracu, dragi români!… cui îi pasă de etichetă, sobrietate și eleganță!… Poporul (nu chiar tot!) se bucură de circul brutal pe care-l perfecționează constant tot felul de personaje ce excelează în discursuri bășcălioase, în (vorba unui prieten) hi-hi-uri și he-he-uri.

Ha!.. ha!… dragi români, nu-i bai, nu-i așa?… Bye – bye!

Ion MARIȘ

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Clasa politica actuala ( de dupa ’89…) nu e noua, ci e doar iesirea la lumina a vechii nomenclaturi comuniste formata din gunoaie umane ( carora insa cultul personalitatii lui Ceausescu nu le permitea sa se afirme individual ! ) si din fiii si nepotii acestora , de multe ori si mai lacomi si mai imorali decat parintii ( batranii erau limitati totusi de …”morala proletara „…) la care se adauga o categorie de parveniti ai tranzitiei care desi, nu au un trecut comunist, s-au adaptat perfect tocmai fiindca nu credeau in nimic…
  Legat de vulgaritati, jigniri si amenintari , tonul a fost dat chiar de Iliescu , inca din ’90…

  O vina au si televiziunile, care promoveaza subcultura…

 • Stimate Domn.Am scris intentionat cu litera mare………….Triste timpuri am ajuns sa traim.Marlania ajunsa la rang de deputat, ne dovedeste, asa cum bine constatati dumneavoastra ca fericirea sub forma de bancnote,nu prea mai tine cont de educatie si bun simt.Trist este faptul ca din toata plebea cinstita, nu se prea incumeta adevaratele valori culturale si nu numai,sa se amestece in troaca de porci numita mascat POLITICA.Cu iertare sa imi fie tonul de incheiere …………………………Cu deosebit respect
  Nelu Scorus

 • Ma intreb, de ce sariti asa „rautacios” la un ales al neamului, la d-l deputat Iordache ?! Sunt atatia din cei ce l-au auzit, care nu cunosc semnificatia degetului mijlociu ridicat in sus, de la o mana, sau de la ambele maini, de-odata. Si inca cu atata siguranta si sprinteneala ! Deci el are ceva cunostinte in plus fata de altii, este mai bogat, mai „desvoltat”, chiar si daca numai cu aceste cunostinte in plus ! Ce-i daca le aduna de prin canalizari ?! Lasati-l sa adune de pe acolo cate degete mijlocii ridicate in sus doreste si ce-o mai gasi pe acolo, sa-si imbogateasca mereu avutia! ..
  Este tragic, cum o tara intreaga, atatia oameni cu demnitate, cu o inalta pregatica juridica si in atatea alte domenii, permit ca niste „Specialisti de Balti”, sa scufunde Justitia Romaneasca in „balta”, adevarata Justitie !

 • Noi i-am ales,noi trebuie sa le suportam marlaniile acestor privilegiati ai soartei!Unul striga m…e,altul ridica degete,se injura ca la usa cortului,iar noi ce i-am trimis in parlament,ne rusinam de cei pe care i-am ales!Nu-i mai bun nici unul ca si celalant,pe ei i-a ales banul,doi,trei mici aici,o galeata dincolo,un pix,o umbrela,o minciuna,o promisiune neonorata si gata ne-a prostit si am pus stampila acolo unde nu trebuie!
  Nu trebuie sa ne plangem,sunt toti la fel,iubesc ura,uita de tara si neam,sunt in cardasie toti,punga le creste iar noi saracim si ne spunem in gand,noi i-am facut mari,tot noi vom uita de ei cand vor veni din nou sa ne prosteasca,cerandu-ne votul!Suntem scarbiti de clasa politica pe care o avem,indiferent ca îi de dreapta sau de stanga,nu-si iubesc tara si poporul oropsit,nu au rusine sunt plini cu tupeu,mintesc,promit ca nu-i doare gura iar nou ne alegem cu nimic,doar cu regrete ca am crezut in ei si ne-au inselat amarnic,ei nu sunt pentru noi,desi noi i-am trimis,ei sunt pentru buzunarele si burtile lor,nu vad departe pana la noi,au in fata doar familia ce si-au facut-o,o doresc prospera,spoliindu-ne pe noi!Sunt ai nostri si suntem scarbiti de ei,î-l dorim pe Tepes Voda si ale lui tepe,poate asa vom scapa de hoti si parveniti!

oferta-wise