Un adevărat regal de poezie s-a desfășurat la GHELARI, la începutul săptămînii trecute: luni-joi, 19-22 august, 2024. Veniți din zări îndepărtate, cei prezenți s-au bucurat de revederea așteptată de atîta amar de vreme. Decorul minunat – păduri, verdeață, cazare la altitudine, cer senin, piscină, liniște favorabilă creației artistice… Totul doar la o sumă derizorie… Acoperind cele trei nopți de cazare și mesele aferente…
Ajungem pe la orele 13:00, luni. Programul oficial începe exact la orele 17:00, cum era stabilit, la o smerită bisericuță greco-catolică. Preotul vorbește concis, competent, sensibil, despre locașul în care ne aflăm.
„Datează de pe vremea MARIEI TEREZA, de la o mie șapte sute…”
„Opt zeci”, murmur eu.
„Și doi”, completează preotul.
„Inițial era catolică, apoi era greco-catolică, ortodoxă după 1948, retrocedată la greco-catolici după 1990. Cînd am intrat aici, ciupercile crescute din cauza umezelii erau înalte de 80 de centimetri. Tavanul, nereparat de zeci de ani, se prăbușea peste orga de alamă. Sînt singurul enoriaș supraviețuitor al acelor vremuri. Un alt enoriaș, ceh de origine, a demontat orga și a trimis-o în Secuime, unde își îndeplinește menirea…”
Totul se confirmă: sus, în niște amvoane, ascetismul catolic este reprezentat de niște statuete. Totuși, ortodoxia pare umană, apropiind credinciosul în suferință, căutînd alinare la CEL-DE SUS.
Dar ortodocșii, cum or fi fiind ei???
Două tablouri, unul cu FECIOARA, iar celălalt cu IISUS, privesc trist, de parcă și-ar spune: „Ce vrei, măi dragă? Asta-i viața…”
„Erau două chei la ușă. Una a rămas la catolici iar a doua am dat-o la ortodocși. La retrocedarea de după 1990, nu ne-au înapoiat-o. Așa că luăm cheia de la catolici atunci cînd vrem să intrăm”.
(Aveam să-mi dau seama că omul era de toată isprava. Îl consider cel mai calificat din tot „Festivalul”…)
Toți citesc una-două creații scurte. Cam trei minute de fiecare. Mulți chiar scurtează timpul, ca să n-o lungească. Par oameni de treabă. „Poate chiar or fi fiind”, îmi trece prin minte. Totul se termină pe la orele 20:30, cu fotografia de grup de pe treptele de la intrare.
Dibuiesc drumul de întoarcere, parțial fericit: locul are o liniște aparte, e curat, oameni-s harnici.
„A venit cineva de la cultura deveană pentru a onora evenimentul?”, întreb eu cînd îmi vine rîndul să citesc. Nu mă uimește răspunsul negativ. „Mama nu se supără! Pot să ud și canapeaua”, îmi trece prin gînd reclama antică, eu regretînd epoca timpurie a bebelușului obraznic.
N-aș vrea să produc supărări. Am constatat că la DEVA tare iute sare smalțul dacă nu ești din gașcă. Zîmbetele complice mă fac să cred că nu-s singurul avînd această părere.
(„Bine am mai început-o. Am devenit oare dizident?…”)
Mirarea mi se evaporă ca luată cu mîna cînd alungi deochiul bînd apa de pe cărbunii încinși. Îmi amintesc cele două lansări de carte pe care le-am avut anul trecut la ORĂȘTIE, iar una la DEVA, avîndu-i ca invitați pe publiciștii ION POPESCU BRĂDICENI și LAZĂR POPESCU, ambii conferențiari universitari doctori, membri ai UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, lansări ținute la date diferite la SINAGOGA refăcută acum cîțiva ani. Am făcut toate cele necesare – afișe, invitații personale în două licee, din care unul AUREL VLAICU, colegiu național, plus două școli generale. Nu a venit NIMENI dintre „oficiali” sau dintre profesori…
E o constatare care va deveni realitate de necontestat… Poate datorită faptului că ORĂȘTIA e declarată „capitală culturală a județului Hunedoara”?…
Mă gîndesc la faptul că oi fi fiind eu de vină, pentru că n-am invitat pe cine trebuie. Anul acesta, pe 10 septembrie, cînd voi lansa cartea de poezie POVESTIRI DE NES(U)PUS, voi invita femeile de serviciu, pentru ca primăria să fie bine aspectată astral…
Mă amuzam enorm de fiecare dată cînd mergeam ca să anunț o lansare de prestigiu la care aduceam oameni deosebiți pe plan național, cînd vedeam crisparea „oficialilor”!… Răsuflau ușurați cînd mă vedeau plecat și necerînd vreo sumă de sponsorizare. „Arondații din oficiu” pentru a primi sponsorizări partinice puteau fi satisfăcuți de tovarășii de drum…
Nu se iroseau bani pentru lansări de carte…
„Poate avem nevoie pentru manifestări manelistice de largă respirație urît mirositoare, cum ar fi un concert Gheboasă sau Mangă Uraganul, că acolo vine gloata votatoare… Și dacă-s mulți e bine, că puterea pulimii crește… Exponențial…”, îmi mai trece mie prin minte.
La ultima lansare de carte de anul trecut, la Deva, avusesem 12 inși participanți: 9 aduși de mine!… Cu 5 zile înainte venise BOMBONEL, așa „că cultura deveană” (!) era prea obosită pentru a onora prezența a doi renumiți publiciști pe plan național: Conf. Univ. Dr. LAZĂR POPESCU și ION POPESCU-BRĂDICENI! Doi necunoscuți, dar 50% din materialui scris atunci la biblioteca deveană ca promovare se baza pe scrierile lor!!!
Nepăsarea arogantă și autosuficiența au farmecul lor abisal…
Ziua a doua, marți, am folosit-o pentru o binemeritată refacere: am ras 15 kg de mere pentru plăcinta viitoare, revigorîndu-mi relațiile conjugale, deteriorate de trecerea timpului necruțător… Aveam mare nevoie de asta în perspectiva zilei de miercuri, care mă aștepta rînjind sardonic…
Miercuri, ora 10:00 – citire de creații.
Sînt foarte mulți „doctori” în ceva. Deci există „șansa melcilor, adică să fim mereu ultimii”, cum zicea Mircea Dinescu înainte de a se cantona prin preajma grătarelor cu șfară de muzică rrromânească…
Devin suspicios-îngăduitor, recitînd: „S-a spart de mult conducta cu manele/ Ca mai demult conducta cu folkiști/”. Trag concluzia că arta cuvîntului își va reveni. „Sînt mai mulți acei care scriu decît acei care citesc”, zice unul, înviorîndu-mă cînd nu mai speram nimic.
„Nuca-n perete” are și ea farmecul ei personl.
„Minerii nu-s de vină”, decretează firoscos unul care o fi avut 15 ani la „îmbăloșirea evenimentelor din Decembrie”. Îmi dau seama că are o misiune trasată de „tovii” de odinioară.
„Ce crezi, prietene! Doar nu-i lăsăm pe „telectuali” să spună ce vor ei, ca să zăpăcească mințile zăpăcite ale auditoriului de n-o să ne mai înțelegem cu el!”
(Declar în fața MARII ADUNĂRI NAȚIONALE: „Stați liniștiți, tovarăși, la locurile dumneavoastră! Aici parcă sîntem la LAKE PLACID”.)
„Îmi amintesc de tandrețea cu care minerii crăpau țestele de intelectuali cu cozile de tîrnăcop. Aceeași intelectuali care-i aplaudau pentru ajutorul dat „demo(n)crației” de cumetrie…”, mai zic eu, convins că mai bine aș tăcea.
Tipul dispare nervos, ca să raporteze „la centru”!…
Oare unde au mers 15.000 de mineri, în cele trei zile, după „asimilarea” conservelor de pește și de fasole, cînd orice om caută un loc mai retras pentru a se reculege în liniște, ciucit cum cere momentul?…
Trimisul de la centru, un fost imberb acum 35 de ani, în pubertatea mijlocie cînd avea ca reper comportamentul biblicului ONAN, se ridică țîfnos părăsind sala pentru a „raporta”urgent la centru!!!
„Opinia proletară” nu doarme. Sînt mai mulți acolo în „misiune”!!!…
În bermude roșii proaspăt spălate acum două săptămîni (!!!) și purtînd un tricou sub care ascunde o minge de baschet, cu o barbă cîlțoasă de satir priapic, o arătare mă admonestează revoluționar. Mă efortez să nu izbucnesc în hohote. Îmi amintesc nimfele hăituite prin pădurile în care decorul e propice priapismului exacerbat. Păcat că mimfele, odinioară excedentatare, lipsesc. Caut să-i detectez turloaiele paricopitate. Are adidași, așa că încercarea mea e sortită eșecului. Barba sa zburlită arată revolta proletară a înțepenitului în tranziția permanentă.
Un falusian ratat, defazat cu pi/2 în alergarea nimfomaniacă…
Plec fericit: am obținut enervarea progresivă, generatoare de progres…
Am revelația zilei atunci cînd trec prin localitatea GOTHATEA. Dau fuga la dicționar dar nu găsesc mare lucru. Accesez saitul cercetătorilor englezi, experți în orice și aflu că numele localitatății GOTHATEA vine de la GOȚI. Aceștia accesau albiile rîurilor, penetrînd mai ușor în teritoriu. La fel cum CELȚII au intrat pe SOMEȘ. Erau migratori călări. Unii dintre ei, neavînd cai suficienți, călăreau cîte doi pe același bidiviu. Au fost numiți BI-GOȚI. Ei au creat limbajul și comportamentul bigot zonal, atît de bine reprezentat local. BI-GOTISMUL a penetrat „deplin și definitiv la orașe și sate în zona Mureșului hunedorean…” Noi nu ne mai mirăm constantînd consternați realitatea. Limba și mai ales comportamentul BI-GOT au devenit normă în zonă și au ajuns la cote de neînchipuit.
„Bigotismul a învins deplin și definitiv la orașe și sate…”
Ca odinioară comunismul…
Acela în care aveai totul gratis: facultate, tratament medical și mai ales dental cînd nu costa nimic o plombă sau o extracție. Astăzi ne raportăm la euro, 40-60 de euro o plombă, 30 de euro un detartraj, deși ai plătit 40 de ani asigurări de sănătae…
Așa că domnilor, tovarăși sau prieteni, care mai aveți curajul (în afară de mine!) să mai scrieți SURÎSUL HIROSHIMEI?… Că bate vîntul aspru de la UNCHIUL SAM…
Că dacă nu ești „politically correct” vezi tu pe dracul și te înveți minte…
Plec fericit pentru că am scăpat cu viață, nefiind afectat de ceea ce tocmai vă spusei…
A bon entendeur, salut!…
(NOTA SUB-REDACȚIEI: Văzînd aberațiile publicate, noi declarăm că ne disociem total și explicăm următoarele:
- TARABA LITERARĂ trebuia să se numească TABĂRA LITERARĂ
- Dactilografa noastră, cu ochelarii în lacrimi pentru neparticipare la eveniment, a făcut o „greșeală din eroare”, scriind TARABA în loc de TABĂRA. Cam la fel cu IUBIREA DIN DRAGOSTE. A fost concediată instantaneu. „Cine mă mai ia pe mine acum?”, a fost auzită murmurînd la plecare. „Nu mai sînt tînără. Am 28 de ani…” „Te iau eu, de două ori pe săptămînă”, a declarat un bătrîn pensionar de armată, la venerabila vîrstă de … 45 de ani. „Doar să ai răbdare cu mine și să nu mă grăbești”, a mai declarat el sfios…
- La anul, REDACȚIA își rezervă dreptul de a-l trimite pe reporterul nostru special, pentru a verifica evoluția spiritului BI-GOT…
- Îmi permit acestea pentru că niciodată „nu mă tăvălesc cu bara-n mînă ca să mă AJUNG undeva”! Am preferat să dau concursuri pentru a ajunge acolo unde nu merit… locurile fiind ocupate din vreme de „parveniții timpurilor noi…” )
Nicolae RĂDOI
Adaugă comentariu