Actualitate Illuminati

Tehnologie vs. Umanitate (autor, Anca Maria Corneștean)

image_printPrinteaza

Salut tuturor! La începutul verii, vreau să abordez o temă importantă pentru societate. V-ați întrebat vreodată de ce suntem așa distanți? De ce trecem pe stradă și, poate, nu ne mai salutăm? De ce puștoaicele de 15-16 ani au iubiți de 35? Sau de ce suntem atât de antisociali? Stând de vorbă cu părinții mei, am aflat că pe vremea lor nu existau smart-phonuri și tablete de ultimă generație. Oamenii comunicau față în față, își scriau scrisori, aveau contact vizual. Ei bine, acum, dragii mei, să îmi spuneți și mie ce se întamplă cu noi? Nu contest, ne este mult mai simplu să trimitem un mesaj virtual deoarece ajunge mai repede la destinatar. Da, tehnologia are avantejele ei, însă ceea ce mă deranjează cel mai mult la noua generație este că efectiv se “droghează” cu tehnologie, pur și simplu uită cine sunt, uită cum arată prietenii lor în realitate, nu se mai cunosc pe stradă, dar, cel mai rău, se folosesc de acel facebook pentru a-și arăta calitățile, virtual.

Nu pot să înțeleg de ce nu putem interacționa în realitate. Cunoști o persoană pe facebook, iar pe stradă nici nu o bagi în seamă. Avem peste 1000 de prieteni pe facebook, dar pe câți dintre ei îi cunoaștem? De unde știm ce ascunde fiecare dintre ei? De când cu aceste rețele de socializare, ne încredem în oricine, fără să știm ce e în spatele lor. O mulțime de conturi anonime ne cer prietenia și acceptăm crezând că totul e în regulă, dar nu este. Sunt prea multe tinere care se încred în așa ceva. Își creează relații și iluzii virtuale, iar când întâlnesc persoana în realitate, se dovedește a fi… altcineva. Ne-am pierdut curajul de a comunica față în față. Nu mai oferim zâmbete, doar emoji-uri. Nu mai ieșim nicăieri fără să dăm check-in. Sincer vorbind, cred că nu suntem ceea ce ar trebui să fim. Vreau să trag un semnal de alarmă. Vreau să se schimbe ceva. Mi-aș dori să nu mai fim controlați de un aparat cu butoane, să nu ne mai ascundem sentimentele în spatele unui telefon. Tehnologia are rolul ei, dar hai să nu uităm de umanitate, să nu uităm de frumusețea vieții, crezând că totul e mai nașpa în viața reală. Nu un telefon ne oferă iubirea, fericirea și împlinirea, ci viața. Urăsc să văd persoane care pe stradă sunt cu ochii nedezlipiți de telefon, nevăzând ce se petrece în jur.

Oferiți iubire și nu una viruală. Priviți în jur, comunicați, legați prietenii pentru că doar așa viața va deveni frumoasă. Nu vă lăsați “înghițiți” de tehnologie. Folosiți-o cu măsură: să nu lăsăm ca tehnologia să ne “acapareze” viețile! Să nu creăm o societate fără viață, o societate rigidă, unde lipsește comunicarea face to face. Jucați-vă și în parc cu copiii. Nu le dați telefoane copiilor. Eu, în clasa a doua, mă jucam “elastic” în fața casei. Acum, copiii se joacă pe iphone-uri. Sunt antisociali și nici nu vor să audă de ieșitul pe afară. Voi, părinți, încercați să vă ocupați mai mult de copii. Dacă le dați telefoane doar ca să aveți câteva ore de liniște, greșiți. Așa nu își vor dezvolta niciodată capacitățile de comunicare. Nu își vor face prieteni adevărați. Cele mai multe rele se întâmplă din cauza tehnologiei folosite în exces. Accidente provocate din cauza live-urilor pe facebook, fete ucise de „prietenii” de pe facebook. Haideți să creăm o societate frumoasă, veselă, controlată de sentimente, nu de telefoane. Haideți să ne salutăm pe stradă, să ne oferim o îmbrățișare și să fim prieteni. Lăsați să vă conducă inima, nu tehnologia! Încercați să cunoașteți oamenii în realitate, nu virtual. Fiți comunicativi, spuneți-vă părerea în realitate, nu prin reacțiile de pe facebook. Nu mai judecați oamenii, dacă nu ați cunoscut acele persoane în realitate. Sunt de acord, tehnologia e ceva util, ceva ingenios. Până la urmă, fără ea nu puteam publica acest articol, dar haideți să o facem să ne ajute, să o utilizăm în folosul nostru pentru a face o lume mai bună, nu una în care devenim niște roboți.

Și, nu uitați să fiți oameni!

Anca Maria Corneștean
Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand”

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Pentru oameni!
  Acum, scriu pentru oameni, pentru tineri asemenea tie, doresc sa vorbesc cu oameni si nu cu aparate! Te inteleg foarte bine, te inteleg ca esti o tanara care vrei sa comunici cu tineri asemeni tie, ca vrei sa-i cunosti in real si nu in virtual, ca vrei sa le cunosti gandurile stand de vorba cu ei si nu tastand si poate gandurile lor nu sunt adevarate! Vrei sa le vezi expresia fetei, vrei sa le asculti tonalitatea vorbelor si nu citind niste cuvinte tastate pe un telefon sau tableta! Doresti sa fie mai multa viata in realitate, sa simti colectivitatea sa nu o citesti, vrei sa cunosti realul nu virtualul, sa poti sa dai un salut in direct si nu folosindu-te de telefon si aplicatii! Vrei si doresti ca lumea sa zambeasca, sa admire ce este in jurul lor atunci cand sunt in natura si nu cu nasul in telefon,vrei ca tinerii si copiii sa fie insusi ei copii si tineri, liberi si sa nu fie dependenti de telefon, vrei intr-un cuvant viata!
  Da, poate ai dreptate, eu sunt deacord cu tine, dar majoritatea celor de varsta ta vor sta pe ganduri daca poate sa se dispenseze de telefon si sa-ti spuna in direct, vreau comunicare dar si telefon, este mai usor sa tastezi un ok, decat sa te deplasezi in parc ca sa te intalnesti si sa poti spune, da, fata-n fata! Eu, cand eram copil, nici nu visam la tehnologia de astazi, dar aveam mai multi prieteni cu care ma intalneam zilnic si aveam ce povesti din viata noastra reala de tineri si nu citind, pe-ascuns vrute si nevrute cum se face astazi si uneori sa alegem cei mai rau, uitand de viata pe care trebuie sa o traim si nu sa cadem total in virtual!
  Eu sunt deacord ca nu trebuie sa traim in trecut, viata evoluiaza, apar lucruri noi si daca nu le cunoastem nu putem sa tinem pasul cu cei din jurul nostru, dar trebuie sa nu uitam ca suntem oameni si nu niste aparate, ca vrem sa comunicam si sa simtim viata asa cum este ea si nu cum ni se prezinta de altii, ca vrem sa spunem in stanga si in dreapta servus, atunci cand suntem pe strada, sa nu sa trecem pe langa oameni, sa nu-i observam, ca nu putem de telefon!
  Imi place cum gandesti, esti o idealista, iti place si iubesti oameni si nu telefoane, doresti mai multa prietenie si comunicare in adevarat si nu tastand sau vorbind la telefon, sa stii cu cine esti in direct ca om si nu cu un nume scris in pagina de prieteni de pe aparat, pe care sa-l tii mai mult in buzunar si nu la ureche, sa uiti sa tastezi, sa poti vorbi si sa te exprimi direct!
  Oare cati te vor citi si vor fi de partea ta? Oare,v or incerca sa traiasca asa cum gandesti tu si cum iti doresti? Oare noi avem dreptate, sau ei? Ramane de vazut, eu, daca ai sa ma saluti pe strada, fii sigura ca am sa-ti raspund, deoarece suntem oameni si oamenii se saluta intre ei atunci cand se cunosc!

  • Cuvintele dumneavoastra ma definesc complet! Ma bucur ca de fiecare data ma apreciati si imi scrieti comentarii atat de frumoase! Va multumesc pentru tot sprijinul acordat!

oferta-wise